Salgınla birlikte daha fazla insanın uzaktan çalışması, öğrenmesi ve bağlantı kurmasıyla birlikte iş sürekliliği her zamankinden daha kritik bir konu haline geldi. Bu durum verilerde eş zamanlı bir büyüme ve veri merkezleri için de büyük bir talep yaratıyor.
Kritik altyapıların sürekli çalışmasının önemi salgınla birlikte iyice ortaya çıktı. Kritik dijital altyapı ve süreklilik çözümlerinin küresel tedarikçisi Vertiv, pandemiyle birlikte veri merkezleri sektöründe yaşanan gelişmelere ve gelecek planlarına dair 19 Ekim’de düzenlediği dijital basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.
Uzaktan çalışma sistemini kullanan pek çok şirket olsa da pandemiyle birlikte bu geçişin aniden hızlanmasıyla veri merkezlerinin yükünün arttığını söyleyen Vertiv Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Zekai Güler, “İnsanları birbirine bağlı tutmaya ve bilgi akışını sağlamaya kendini adamış bir şirket olarak bu dönemde iş sürekliliğini sağlamak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Pandemi, hemen hemen tüm sektörlerde dijital dönüşüm sürecini hızlandırdı. Normal şartlarda 18-24 ay sürecek dijitalleşme süreci alınan hızlı yatırım kararlarıyla iki ayda gerçekleşti. Bu hızda uzaktan çalışmaya geçiş, üretimde otomasyonun artması, artan e-ticaret talebi, kamunun kararlarını veriyi daha iyi yorumlayan sistemlerin sunduğu öngörülerle vermeye başlaması, bankaların dijital işlem seçeneklerini artırması gibi pek çok gelişme etkili oldu.
İş sürekliliği daha önemli hale geldi
Tüm dünyada2020 yılının ilk yarısında veri merkezlerine yapılan yatırımlar 2019’da yapılan yatırımı çoktan geçmiş durumda. Türkiye’de de veri merkezi sektörüne yatırımlar artıyor. Vertiv Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Zekai Güler, Türkiye’de şu anda toplam veri merkezi kapasitesinin yaklaşık 100.000 metrekareye ulaştığını tahmin ediyor.
Telekom ve finans yatırımda lider
Türkiye, veri merkezleri alanında son yıllarda dünya çapında ciddi büyüme gösteren ülkelerin başında geliyor. Özellikle telekom ve finans şirketleri bu alana çok ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Güler, bu dönemde özellikle veri merkezi pazarına olmak üzere yatırımların artarak devam ettiğini söylüyor ve şöyle anlatıyor: “5G, Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti gibi teknolojilerin bu büyümeyi artıracağını zaten bekliyorduk ama büyüme pandemiyle öne çekilecek gibi görünüyor. Türkiye, kesintisiz güç kaynağı alanında Avrupa’da ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Hem ciro hem pazar payı açısından çok iyi durumdayız.”
Vertiv Türkiye ve Orta Asya bölgesi de Türkiye’den yönetildiğine dikkat çeken Güler, “Yatırımlarımızın son yıllarda artmış olması ve üretim merkezlerimizin farklı bölge ve ülkelerde olması pandemide tedarik sürecinde bir sıkıntı yaşamamızı önledi. Artan talebe rağmen müşterilerimizin sorunsuz şekilde çalışmalarını desteklemeye devam ediyoruz. Sorumluluk alanımızda Orta Asya bölgesi de var. Orta Asya pazarı da bu süreçte büyümeye devam ediyor” diyor. Güler, Türkiye’de de kamu, finans, sağlık ve telekom sektörlerinde 5G sonrasında veri merkezi yatırımlarının daha da artacağını ve gelişeceğini öngörüyor.
Dijitalleşmeye güç katan iş birliği
Vertiv, son dönemde önemli iş birliklerine de imza atıyor. Bunlara son örnek Türkiye bilişim pazarının lider distribütörlerinden Prolink ile yapılan distribütörlük anlaşması oldu. Anlaşma kapsamında Vertiv, kesintisiz güç kaynağı gibi BT altyapı desteğine yönelik artan talebi karşılamak için yerel stok düzeyini artıracak. Güç dağıtımı, oda, kabin soğutma, termal kontrol ve izleme gibi çözümleriyle Türkiye’nin gelişimi ve dijitalleşmesine daha büyük bir katkı sunacak. Bu anlaşma Vertiv’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki (EMEA) kanal bayi ve distribütörlere yönelik bağlılığı gösterme amacıyla oluşturulan yeni teşvik planı, yenilenmiş iş ortağı portalı ve zenginleştirilmiş portföy şeklinde üç ana girişimi içeren geliştirilmiş Vertiv İş Ortağı Programı’nın (VPP) önemli bir parçası olmasıyla da önemli.
Vertiv İş Ortağı Programı, veri merkezinde ve geniş kapsamlı BT ortamında hızla artan müşteri beklentilerini karşılamak için Vertiv’in hızla büyüyen iş ortağı ağına avantaj sağlıyor. Bu beklentiler arasında sınır bilişim(edge computing), dijitalleşme ve diğer güçlü trendler dikkat çekiyor. Güler, “Marka gücümüzü, sürekli gelişerek büyüyen ürün portföyümüzü, tecrübemizi ve sürekliliğimizi Prolink’in BT kanalındaki dağıtım ağı ve katma değerli çalışma modeli ile birleştirdiğimiz için mutluyuz” diyor. Güler, hedeflerinin özellikle edge dağıtımları ve uzaktan BT yönetiminde beklenen büyümeye hızlı ve katma değerli bir yanıt vermek olacağını ifade ediyor.
“Üretim bir saniye bile durmamalı”
Vertiv, prefabrik modüler veri merkezi çözümleriyle hızlı ve esnek kritik altyapı çözümleri de sağlayabiliyor. Güler, “Geleceğin veri merkezlerine yönelik yaptığımız araştırmalarla pazarı ‘edge/sınır bilişim’ odaklı dönüşümün beklediğini, sınır bilişimin yakın geleceğin ‘mega trendi’ haline geleceğini görüyoruz. 5G şebekelerinin hayata geçmesiyle elde edilecek veri akışı ve gecikme süreleri sayesinde hibrit bilişim, entegre sistemler ve sınır bilişim(edge computing) uygulamaları yeni bir dijital çağa kapı aralayacak. 5G’ningetireceği yüksek hız ve veri büyüklüğü, çok daha fazla cihaz bağlanabilirliği, mobilite ve güvenilirlik gibi önemli avantajlar var. 2025 yılında global veri trafiğinin günümüze göre 2,5 kat artması bekleniyor. Türkiye’de de aynı oranda bir artış bekleyebiliriz” diye anlatıyor.