Salgın ile Birlikte Siber Güvenlik Öne Çıktı

Geçtiğimiz Mart ayında tüm dünyayı sarmaya başlayan salgın döneminde evden çalışmayla birlikte dijital dönüşüm olduğu kadar siber güvenlik de öne çıktı.

Siber güvenlik alanında önemli projelere imza atan Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı ile salgın dönemindeki proje ve çalışmalarını konuştuk.

Platin Bilişim olarak 2001 yılında faaliyete başladıklarını ifade eden Ayhan Bamyacı, “Veri güvenliği alanında uzman olan firmamız, hizmet sunduğu kurumların verilerini tehditlere karşı güven altına almaktadır. Güvenlik hizmetlerinin tam olarak sağlanması için pek çok ürünün birbiriyle entegre bir şekilde çalışması gerekmektedir. Platin Bilişim olarak IBM, Veritas, Symantec, Rapid 7, Transvault, Hitachi Vantara, Thycotic, F5 gibi lider markaların 360 Derece Güvenlik ve Veri Koruma çözümlerini; güçlü teknik kadromuz, kurulum, işletim, bakım ve danışmanlık hizmetlerimiz ile birlikte sunmaktayız” dedi.

Siber güvenliğin önemi bir kez daha ortaya çıktı

Siber güvenliğin standart bir hizmet olduğunun altını çizen Ayhan Bamyacı, bu konuda şunları söyledi:
“Siber güvenliği yönetebilecek teknik kadro ve teknolojik altyapıya sahip firma sayısı az. Biz de bu anlamdaki gücümüze inanıyor ve uçtan uca yönetilebilir bir güvenlik hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Güvenliğin; teknoloji (ürün ve hizmet), işletim ve denetim olmak üzere temelde üç bacağı var. Biz bu anlamda uçtan uca yönetilebilir bir güvenlik hizmeti veriyoruz. Verdiğimiz teknolojiyi kurarak işleterek denetimini de yapabiliyoruz. Fakat kurulum ve işletimi yaptığımız firmaların kendilerini denetlemesini öneriyoruz. Bunun yanı sıra güvenlik için sadece teknoloji yeterli bir güç değil, bu teknolojiyi işleterek yetkin bir teknik kadro ile denetlemek gerekir. Bu anlamda firmaların güvenlik seviyesindeki olgunluğunu tespit ederek uyumluluğunu da denetleyebiliyoruz.”

SOC (Security Operation Center) dendiğinde akla gelen ilk şirketlerden biri olma hedefiyle hareket ettiklerini belirten Bamyacı, “Bu anlamda bu hizmeti öncelikle vermeyi hedeflediğimiz orta ölçekli firmalar olsa da büyük ölçekli firmalar için de destekleyici ve tamamlayıcı güvenlik danışmanlığı ve işletimi hizmetleri de vermek istiyoruz. İnsan kaynağı konusunda problemler yaşayan, bütçe olarak daha az bütçe ayırmak isteyen firmalara bu konuda da uzaktan insan kaynağı sunduğumuz çözümlerle destek olabiliyoruz. Biz de merkezimizi bu sene faaliyete geçirdik. Gerek personel yapımız, gerekse hizmetlerimizle piyasaya iyi kalitede hizmet vereceğimize inanıyoruz. Mevcut yapıda finans, savunma sanayi, enerji, üretim gibi farklı faaliyet alanlarında bulunan müşterilerimize 7×24 hizmet vermeye başladık.Pazardan bu alanda oldukça yoğun talep alıyoruz. Bu nedenle biz de bu alana odaklandık. İlk etapta büyük ölçekli kurumlara bu hizmeti sunacağız. Ardından kullandığın kadar öde modeli ile farklı paketlerimiz olacak. Bu noktada KOBİ’lere bu alanda danışmanlık yapmayı planlıyoruz. Son dönemde KOBİ’lere yönelik saldırıların artması da güvenlik yatırımlarını artık bir zorunluk haline getiriyor” şeklinde görüş belirtti.

Salgın döneminde fidyecilere dikkat

Pandemi döneminde artan fidye yazılımlara karşı verilerimizi daha dikkatli korumamız gerektiğini söyleyen Ayhan Bamyacı, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Verilerimizi korumak gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Her sektörü hedefleyen fidye yazılımlar pek çok firmayı tehdit altına alıyor. Eskiden bu tehditi ortadan kaldırmak için virüs programları yeterliydi. Fakat artık fidye yazılımların da davranışları değişti. Verilerin yedekleri alınsa dahi yedeklenen alanın da artık şifrelendiği tespit ediliyor. Yani verilerinizin yedeğini almak da artık yetmiyor. Bu verilerin bazı teknolojilerle hem ana hem de yedeğinin de korunması gerekiyor. Bu anlamda Veritas Netbackup ürünü ile müşterilerimizin güvenliğini sağlıyoruz.”

Tüm bunlar ve daha fazlasını Ayhan Bamyacı ile gerçekleştirdiğimiz röportajdan aşağıdan izleyebilirsiniz.