Sağlık Hizmetlerinin 2030’a Kadar Dijitalleşeceği Tahmin Ediliyor

Bugün yayınlanan Aruba raporuna göre, otomasyon, robotik ve kendi kendine teşhis çözümleri, yaşlanan nüfusun bakımında yakında hayati bir rol oynayacaklar ve hem hastalar hem de sağlık çalışanları için daha iyi deneyimler yaratacaklar, ancak bu durumda güvenlik riskleri de artabilir.

Bir Hewlett Packard Enterprise şirketi olan Aruba tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, sağlık kurumları servislerini Nesnelerin Internet’i (IoT) çerçevesinde yeniden şekillendirirken, on yıl içinde bir check-up yaptırmak için, doktorlar ve hemşirelerden daha çok, sensörler, kameralar ve robotik tarama cihazları ile etkileşime girilebilinir.

‘2030’un Hastanesinin İnşası’ raporu, kıdemli sağlık hizmetleri liderleri ve gelecek bilimcilerle yapılan görüşmelerin sonuçlarını içeriyor. Rapor, sağlık endüstrisi için mobil, bulut ve IoT teknolojisini içeren daha akıllı işyerlerinin gerekliliğini ve olasılığını açıklıyor. Ayrıca, hasta deneyimini değiştirecek ve klinik bakımı geliştirecek yolları araştırıyor.

Çalışma, sağlık endüstrisinin 2030’a kadar nasıl dönüşeceğine dair beş önemli tahmin yapıyor:
1. Hastanın kendi kendine teşhisi: Sağlığını izlemek ve hatta kendi taramalarınızı yapmak için uygulama tabanlı ve giyilebilir araçları kullanarak hastalar, bir muayenehane veya hastaneye gitmeksizin evde çok sayıda koşulla kendi kendine teşhis etme kabiliyetine sahip olacaklar.

2. Otomatik hastane: Hastaneye kaydınızı yapıp girdiğiniz andan itibaren kalp atış hızınızı, sıcaklığınızı ve solunum oranınızı değerlendirebilen görüntüleme teknolojisine sahip olacak, aynı zamanda 10 saniye içinde bir kan basıncı ve EKG testi yapabilecek sensörleri de bulunacak ve böylece hastaları otomatik olarak sınıflandırabilecek, hatta orada o anda teşhis edebilecek.

3. Sağlık profesyonelleri serbest zamanlarını iki katına çıkaracak: Şu anda zamanlarının yüzde 70’ini yönetim işleri için harcayan doktorlar ve hemşireler, mobil cihazları yoluyla taramaları veya hasta kayıtlarını hızla analiz edebilecekler, böylece hasta bakımına odaklanmak için günün büyük bir bölümü serbest kalacak.

4. Dijital veri depoları: Cihazlar otomatik olarak dijital hasta kayıtlarınızla entegre olacak, durumunuzu ve tedavinizi otomatik olarak güncelleyecek, bakım yapanların daha iyi kararlar verebilmeleri için onlara daha zengin, gerçek zamanlı, kolayca erişilebilen veriler sunacaktır.

5. AI’ın kabulü: Yapay zeka (AI) tanı ve tedavilerde giderek artan bir rol oynamaya başladıkça, kamu desteği makine tarafından teşhis edilmeye hazır olduğunuz ölçüde büyüyecektir – hizmetlerin hasta çevresinde tasarlanması ve uygulanması şartıyla, faydalar açıklanır ve izin istenir.