Dijital pazarlama alanında sunduğu hizmet kapsamını genişleten ve grup çatısı altında birleştirdiği 5 marka ile 360 derece değer sağlamaya başlayan Related Digital Group Kurucu Ortağı Selin Billi ile yeni yapılanmayı ve 2017 planlarını konuştuk.
Related Group oluşumundan bahseder misiniz? Neden böyle bir oluşuma ihtiyaç duyuldu?
Related Digital Group’un ilk ve öncü şirketi olan euromessage, 1999 senesinde bir e-posta servis sağlayıcısı olarak kuruldu. Kuruluşundan sonraki yıllarda pazarın dinamizmine ayak uydurarak, önce çok kanallı pazarlama teknolojileri ve servisleri veren bir şirkete daha sonra da veriye dayalı pazarlama otomasyonu platformuna (Related Marketing Platform) sahip, büyük bir dijital gruba dönüştü. Bugün dijital alanda teknolojiden tasarıma, stratejiden, operasyona kadar her türlü hizmeti veren Related Digital Group olarak, tüm dijital pazarlama servislerimizi konusunda uzman ekiplerimizin danışmanlığı çerçevesinde sunuyoruz.
Bizi diğer şirketlerden ayıran en önemli özelliğimiz ise sektördeki tecrübemiz olduğunu düşünüyorum. Bu alanda çalışmaya başladığımızda dünya üzerinde bu işi yapan şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Bu yüzden biz her sektörün en iyileri ile çalışma şansına sahip olduk ve bu şirketlerle uzun yıllara dayanan iş birlikleri kurduk.
Bizi rakiplerimizden ayıran bir diğer özelliğimiz ise üstün teknolojimiz. Kurulduğumuz ilk günden bu yana özellikle teknoloji tarafında, ya en iyisini yapmaya ya da alanında en iyisi ile çalışmayı tercih ettik. Şirket satın almalarıyla da yapımızı ve hizmetlerimizi güçlendirdik. Related Marketing Cloud (Pazarlama Bulutu) platformunun veri tarafını örneğin, içimizde oluşturmak yerine, bu işi Türkiye’de en iyi yapan visilabs şirketini satın alarak gerçekleştirdik. Daha sonra sosyal medya tarafındaki hizmetlerimizi genişletmek hedefiyle semanticum teknoloji şirketini satın aldık. Satın aldığımız tüm şirketleri kendi yapılarını bozmadan içimize entegre ediyor ve global hedefimize hizmet edecek şekilde yeniden şekillendiriyoruz.
Uluslararası çapta değerlendirdiğimizde; hizmetlerimizi yurtdışındaki rakiplerimize göre çok daha uygun bütçelerle sunarken, Türkiye’ye has olan mükemmel hizmet anlayışımız ve müşterinin isteklerine göre ürünü geliştirebilmekteki esnekliğimiz bizi küresel alanda da rakiplerimizden bir hayli ayrıştırıyor diyebiliriz.
Müşterilerimizin gözünden baktığımızda en kıymetli farkımızın da sunduğumuz hazır otomasyon modülleri olduğuna inanıyoruz. Biz bunlara ‘play books’ diyoruz. Bu modüller ile bir şirketi çok kısa zamanda kişiselleştirilmiş pazarlama yapabilen bir hale getirebiliyor ve cirolarına anında yansıyan modeller geliştirilmelerini sağlayabiliyoruz. Bu çalışma modelimiz ile şirketlerin pazarlama faaliyetlerinin etkisini artırarak, onların daha fazla gelir elde etmelerine destek oluyoruz.
Dijital pazarlama alanındaki en son yenilikler neler ve siz bu yeniliklerin neresinde yer alıyorsunuz?
Önümüzdeki dönemde tüm kurum ve şirketlerin dijital alanda aktif rol oynayacağınızı göreceğiz. Şirketler, web sitesi ve medya planlamasına online kanalları da eklemenin yanı sıra dijital dünyada daha görünür olmanın yollarını arayacaklar. 2016 pek çok şirketin dijital dönüşüm konusunda hamle yapmanın gerekli olduğunun farkına vardığı yıl oldu. 2017 ise farkına varmanın ötesine geçilip, adımların atıldığı, planların ortaya çıkmaya başladığı yıl olacak.
Dijital dünyanın ekonomik lokomotifi olan e-ticaret yeni yılda daha fazla markanın kendini konumladığı yıl olacak. 2017 yılında karşılaşacağımız en büyük yeniliklerse entegre çözümler olacak. Sanal dünya o kadar içimize girdi ki artık sanal ya da fiziksel mağaza kavramını hızla geride bırakıyoruz. Bunun yerine, mağazadan teslim almak, mobil odaklı satış gibi daha entegre çözümler tartışılacak. Sağlıklı yiyecekler üzerine e-ticaret de yine gelişen alanlardan biri olacak.
2015’te yeni çıkan kanunla elektronik imza ile her türlü bankacılık işleminin yapılmasının önünün açılmasından sonra bankalarda ciddi bir hareketlilik yaşandı. Pek çok bankada bireysel kredi kullanımının yüzde 50’si internet üzerinden bankalara gitmeden yapılmaya başlandı. Bu yıldan itibaren ise akla gelebilecek her türlü bankacılık işleminin tamamen internet üzerinden yapıldığı döneme gireceğiz. Sadece online bankacılık gelişmelerini değil, aynı zamanda bankaların içinde de yeni teknolojileri daha fazla göreceğiz.
E-posta pazarlama, dijital pazarlama metotları içinde açık ara en etkili sonucu veren metot. Ancak sadece e-posta göndererek, liste büyüterek var olmak artık imkansız hale geldi. Daha fazla kişiselleştirme ve segmentasyon yapmak; dinamik içerikler üretmek e-posta pazarlaması yapan şirketlerin olmazsa olmazı haline gelecek. Öte yandan pazarlama otomasyonu ve yaşam döngüsü kavramları neredeyse tüm dijital pazarlama yapan şirketlerin birinci gündem maddesi olacak. Büyük veriyi analiz etmek, bu veriye göre tepkiler vermek teknolojik olarak mümkün ve bu imkanları daha çok kullanacağız. Davranışları analiz ederek, pazarlama otomasyonları yardımıyla yaşam döngüsü kampanyaları geliştirecek fikirler üzerine yoğunlaşacağız. Doğru mesajı, doğru insana gönderebilmek için daha fazla emek sarf edeceğiz. E-posta, kısa mesaj ya da push notification kavramlarını ayrı ayrı yönetmeyeceğiz.
Artık mobil teknolojiler sayesinde pazarlama imkanları daha da özelleşecek. Perakende ve e-ticaretin entegre olduğu en önemli alan da mobil cihazlar yardımıyla olacak. Geofencing dediğimiz uygulama yardımıyla hedef lokasyonlar belirleyip, müşterileriniz bu lokasyonlara girdiğinde ya da yaklaştığında, müşterilerinize özel mobil mesajlar hatta e-postalar gönderebilir hale geleceksiniz. Bizler de bu ihtiyaçtan yola çıkarak bu mesajları davranışsal hedefleme ve pazarlama otomasyonları yardımıyla daha verimli hale getirecek çözümler üretmek için kullanacağız.
Bu yıl web sitenizi kişiselleştirmek ve buna dayalı olarak dinamik içerikler sunan web siteleri üretmek dijital hayatımızın önemli gündem maddesi olacak. Sadece kişiselleştirme sunan web siteleri üretmek değil, aynı zamanda bu dinamizmi sürdürebilmek için de çok fazla kafa yoracağız. Davranışsal hedefleme ve kişiselleştirme program hizmetleri veren yazılım şirketleri bu alanda hayat kurtaracak. Bu yıl pazarlamacıların en çok görüştüğü paydaşlarının başında muhtemelen web kişiselleştirme program servisi veren şirketler olacak.
Gelecek ile ilgili neler söylemek istersiniz?
150 üzerinde çalışanı, 15 ülkeye yayılmış müşteri portföyü ve global markaları ile Related Digital’in artık bir dünya markası olma zamanı geldi. Son bir kaç senedir zaten bunun hazırlıklarını yapmaktaydık. Hamburg ve Dubai’de kurduğumuz uydu ofisler ile Avrupa ve Orta Doğu’nun önce bir fotoğrafını çektik. Az müşteri alıp, önce bu bölgelerin çalışma kültürlerini anlamaya çalıştık. Gerçekten iş yapış biçimleri arasında çok farklılık olduğunu gördük. Türkiye’de pratiklik çok önemliyken, Avrupa’da daha çok detaylarda mükemmelliyetçilik aranmakta.
Örnek vermek gerekirse, bir Türk şirketi için yapılan işin en kısa zamanda yapılması çok önemliyken, Avrupa’lı bir şirket için daha önemli olan, yapılan işin çok detaylı bir ürün manueli olup olmamaması. Türkiye’de böyle bir doküman olup olmadığı sorulmaz bile. Dubai’de ise iş yapmanın en iyi yolu partnerlikten geçiyor. Orada e-ticaret transformasyonu danışmanlığı yapan şirketler ile ortak işlere girmeyi tercih ediyoruz. İşte tüm bu farklılıklar göz önüne alınarak, hem globalde, hem de Türkiye’de tüm yapılanmamız değişti. En büyük adım olarak Londra ofisini kurduk. Bu ofisin ileride Genel Müdürlük olma ihtimali de büyük. Hem Avrupa hem de ABD’ye buradan servis verebiliyor olmak çok büyük bir avantaj. Tabii Brexit hayatımızda neler değiştirecek bunu da yakından izleyeceğiz.
Bu değişim sırasında Türkiye’deki dijital dönüşümü da gözardı etmedik. Türkiye’deki yeni nesil pazarlamacılar da artık çok daha sofistike ve yeniliklere açık. Bu bağlamda içimizde yepyeni bir departman kurduk. Client success departmant adı verdiğimiz bu bölümün ana işi müşterilerimzin, bizim tarafımızdan sunulan teknolojik platformlardan en verimli şekilde yararlanmalarını sağlamak. Bir nevi danışmanlık hizmeti olarak da görebilirsiniz. Bu uzman ekipler hem Türkiye hem de global anlamda müşterilerimizin dijtial pazarlama sahasında en son taktik ve stratejileri kullanmalarına destek oluyorlar. Dijital web ajansımız madebycat de bu anlamda kabuk değiştirmekte. Eskiden kurumsal site yapımında sektöre önücülük eden bu şirketimiz, artık şirketlerin pazarlama alanında dijital transfomasyon danışmanı gibi çalışmakta. Sadece yaratıcı anlamda değil, bir siteyi yaparken veri kullanımından, kanal kullanımına kadar tüm pazarlama süreçlerini bir araya getirerek projeler sunmakta.
Sadece yapılanmamızda değil sunduğumuz servislerde de çok önemli adımlar attık. İçimizde bulundurduğumuz teknolojilerimizi birleştirerek Related Marketing Cloud Platformunu yarattık.