Düz hatlara sahip kendinden emin tasarımı, 108 megapiksel kamerası, premium sırt kaplaması ve göz alıcı ekranıyla Redmi Note 11 Pro, kendi sınıfına yeni bir soluk getiriyor.
Apple en son iPhone 4S’te kullandığı kıvrımsız ekrana sahip düz tasarımı iPhone 12 ile geri getirince bu basit değişikliği ne kadar özlediğimi fark etmiştim. Redmi Note 11 Pro’yu elime alınca da aynı hisse kapıldım. Cihaz Z eksenindeki kıvrımsız, köşeli tasarımıyla koyduğunuz yere düz ve oturaklı bir şekilde yerleşiyor. Sanki aile babası gibi. Arka tarafta yer alan kamera sistemini de cihaz masada dururken dengesini bozmayacak şekilde tasarlanmışlar. Gayet hoşuma gitti. Akıllı telefonlar o kadar çok birbirine benziyor ki insan böyle ufak nüanslardan mutlu oluyor.
Telefonu açınca ilk işiniz temalardan duvar kağıdını değiştirmek ve ekran tazeleme hızını 120Hz’e çıkarmak olmalı. Varsayılan duvar kağıdı seçimi maalesef ekranın gerçek performansını ortaya koymaktan çok uzak, gerçekten çok şaşırdım. Neyse ki bu iki ufak değişikliğin ardından cihazın ekranı cam üzerine örtülmüş ipekten bir fular gibi parlamaya başlıyor. Cihazın arkasını çeviriyorsunuz, düz gibi görünse de üzerine yansıyan ışığı derinlerde bir yere odaklayıp size yansıtan mat bir kaplamayla karşılaşıyorsunuz. Görmeden tarif etmesi gerçekten zor ama bakması oldukça keyifli.
Redmi Note 11 Pro: Kamera
Bu kabuğun altında oldukça etkileyici bir donanım seti yer alıyor. Cihazın 108MP’lik ana kamerası 1/1,52 inç Samsung HM2 sensörünü kullanıyor. Bu sensör dokuzu bir arada piksel gruplama teknolojisinin yanı sıra çift yerel ISO’dan yararlanarak daha yüksek dinamik aralık ve renk performansı ortaya koyabilme yeteneğine sahip. Buna düşük ışık koşullarındaki başarılı performansı da ekleyince gündelik kullanım için yeterlinin de ötesine geçen bir görüntüleme performansıyla karşılaşıyorsunuz.
Kamera sistemi 108MP’lik ana kameranın yanı sıra 118 derece görüntüleme açısına sahip 8MP ultra geniş açılı kamera ve 2MP makro kamerayla destekleniyor. Beni bu cihazda en çok çeken özelliklerden biri de bu makro çekim yeteneği. İki kat yakınlaştırmayı destekleyen makro modu sizi arının gözündeki peteği, battaniyenin üzerindeki ilmeği tek tek sayabildiğiniz bir detay seviyesiyle buluşturuyor. Son olarak kamera sistemi portre çekimlerinde alan derinliğini algılamaya yardımcı olan 2MP derinlik kamerasıyla tamamlanıyor. Cihazın ön yüzünde 16MP’lık özçekim kamerası, üst merkezde konumlanmış küçük bir nokta şeklinde yer alıyor.
Redmi Note 11 Pro: Ekran ve Tasarım
Cihazın ön yüzü neredeyse tamamen 120Hz’e varan yenileme hızıyla düz kenarlı gövde üzerine yerleştirilmiş FHD+ AMOLED DotDisplay ekranla kaplanmış durumda. 120Hz görüntü yenilemenin yanı sıra 360Hz dokunmatik örnekleme hızına sahip olan Redmi Note 11 Pro, yumuşak animasyonlar ve gecikmesiz geçişlerle ekran deneyimini geliştirirken dokunmaya verdiği tepkileri de son derece hassas hale getiriyor. 6,67 inçlik ekran DCI-P3 geniş renk gamına sahip ve parlaklığı gün ışığı altında okunurluğunu artırmak için 1200nit’e kadar çıkabiliyor.
Cihaz, ekranının yanı sıra en başta bahsettiğim düz kenarlı gövde tasarımıyla dikkat çekiyor. Üst ve alt kısmında çift düzlemsel hoparlöre sahip olan Redmi Note 11 Pro, stereo ses sunabilme yeteneği sayesinde herhangi bir ses kaynağına bağlanmasa da küçük bir sinema perdesine dönüşebiliyor. Üstelik hala kablolu kulaklık kullananlardansanız cihaz 3,5 inç kulaklık girişini de destekliyor. Neredeyse nesli tükenmek üzere olan bir özellik.
Redmi Note 11 Pro: Yazılım
Redmi Note 11 Pro, Xiaomi’nin verimliliği ve kişiselleştirmeyi öne çıkararak temel deneyimi geliştiren MIUI 13 Android arayüzüyle geliyor. Bu yeni nesil arayüz kenar çubuğu ve pencere öğeleri gibi kullanışlı özelliklerin yanı sıra daha hızlı depolama, daha yüksek arka plan işlem verimliliği, daha akıllı işleme ve daha uzun pil ömrü dahil olmak üzere temel deneyimi iyileştirmeye odaklanan çok yönlü yükseltmelere sahip.
MIUI 13’ün Liquid Storage özelliği, depolamada parçalanmayı azaltarak ve depolanan verileri etkin bir şekilde yöneterek okuma ve yazma verimliliğini %60’a kadar artırabilme yeteneğine sahip. MIUI 13’ün ultra hassas bellek yönetim özelliği Atomized Memory, RAM verimliliğini ve dolayısıyla performansı artırıyor. Bu özellik uygulamaların belleği nasıl kullandığını analiz ediyor ve uygulamaların bellek kullanım işlemlerini önemli ve önemsiz görevler olarak ayırıyor. Ardından tüm önemsiz görevleri kapatarak uygulamaların yalnızca o anda önemli olan şeyler için belleği kullanmasına olanak tanıyor.
MIUI 13, ayrıca sistem kaynaklarını kullanım senaryolarına göre dinamik olarak tahsis eden ve MIUI’yi daha akıcı ve duyarlı hale getiren Focused Algorithms özelliğiyle birlikte geliyor. Focused Algorithms, etkin uygulamaya diğerlerinin göre daha fazla öncelik vererek işlemcinin önemli görevlere odaklanmasını sağlıyor ve ihtiyaç duyulan yerde ve zamanda daha yüksek hıza ve daha yüksek performansı erişilebilir kılıyor.
MIUI 13’ün bir diğer önemli özelliği de Smart Balance. Performans ve güç tüketimi arasındaki dengeyi otomatik olarak bulmak üzere tasarlanan özellik, toplam pil ömrünü yüzde 10’a kadar uzatıyor.
Redmi Note 11 Pro: Performans
Redmi Note 11 Pro, gücünü 6 nm teknolojisiyle üretilmiş ve 2,2 GHz saat hızına ulaşan 8 çekirdekli işlemcisinden alıyor. Cihaz 8GB bellek, 128GB depolama alanı ve 5.000 miliamperlik yüksek kapasiteli pile sahip. Dahası, cihazın kutusundan çıkan 67 Watt’lık şarj cihazıyla pilinin yarısını doldurmak yalnızca 15 dakika sürüyor.
Tüm bunlar genel olarak akıcı bir kullanım olanağı sunuyor. Gerek iki boyutlu, gerek 3 boyutlu uygulamalarda cihaz kendinden bekleneni gayet güzel bir şekilde yerine getiriyor.
Redmi Note 11 Pro: Sonuç
Redmi Note 11 Pro, premium tasarımı ve üst uç özellikleriyle orta segmentte yıldızı parlayan bir ürün. Özellikle ekranına diyecek yok ki, zaten bu cihazlarda en çok ilgilenmeniz gereken şeyin ekran olduğunu düşünürüm hep.
Yaklaşık 8 bin liralık fiyat seviyesi için cihaz bakıyorsanız, rahatlıkla alternatiflerinizin arasına alabilirsiniz.