Red Hat Enterprise Linux 8.3 Beta Erişime Açıldı

Red Hat, Summit 2019 etkinliğinde tanıttığı Red Hat Enterprise Linux 8’in yeni versiyonu RHEL 8.3’ü duyurdu. Altı ay boyunca küçük sürümlerin erişime açılacağı süreç, Red Hat Enterprise 8.3 beta ile devam ediyor.

Tüm dünyanın deneyimlediği salgın, bağlantıda kalmanın ve BT altyapısının önemini daha önce hiç olmadığı kadar çok öne çıkarıyor. Bu yüzden BT kurumları, yeni zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Bazı ekiplerin sadece operasyonlarını devam ettirmesi ve artan talebi karşılaması gerekirken, bazı kurumların da yenilik üretmesi ve pazardaki artan ihtiyaçları karşılamak için büyümesi gerekiyor. Diğer kurumsal BT pazarları da benzer güçlükleri görebiliyor. Her durumda BT kurumlarının şu anda istikrarın ve operasyonel verimliliğin yanında söz konusu altyapı olduğunda inovasyona da ihtiyacı var.

Red Hat Enterprise Linux 8 platformunun en yeni versiyonu, geliştiricilerin yeniliklerine güç verirken operasyonel istikrarı koruyacak şekilde tasarlandı. Önemli güncellemeler arasında BT güvenliğini ve uyumluluğu iyileştirmek için istikrarlı ve desteklenen güncellenmiş geliştirici araçları, yeni Red Hat Enterprise Linux System Roles ve birçok yeni güvenlik profili bulunuyor.

Esnek geliştirme, sınırlı operasyonel risk

Red Hat Enterprise Linux 8 ile birlikte ilk defa gelen Application Streams, uygulama geliştirme için operasyonel istikrar sunan temel işletim sistemiyle birlikte yazılım bileşenlerini de sunuyor. Red Hat Enterprise Linux 8.3 beta, bu özellik için geliştiricilerin modern uygulamalar geliştirirken ihtiyaç duyduğu en yeni ve stabil birçok açık kaynak aracına erişim sağlıyor. Red Hat Enterprise Linux 8.3 betada yer alan yeni ve güncellenmiş Application Streams’te yer alan özellikler arasında aşağıdakiler bulunuyor:

– Git 2.26
– NGINX 1.18
– Node.js v14
– Perl 5.30
– PHP 7.4
– Ruby 2.7

Yüksek derecedeki karmaşıklığı azaltıyor

Kurumsal BT araçları, genelde bünyesinde yüzlerce veya binlerce sistem barındırıyor. Bu sistemlerin tamamının da neredeyse günlük olarak bakımının yapılması gerekiyor. Yapılmadığı durumda sistem kullanılamaz hale gelebiliyor veya potansiyel olarak güvenlik açıkları yer alabiliyor. Red Hat Enterprise Linux, System Roles ile modern ölçekte çalışan üretim sistemlerinin karmaşıklığının azalmasına yardımcı oluyor. Önceden yapılandırılmış Ansible rehberleri de otomasyonu basitleştirmek ve yaygın yönetim görevlerinin tutarlı bir şekilde yapılandırabilmek için Red Hat Enterprise Linux 8.3 ile birlikte geliyor. Yapılandırdığı görevler arasında tutarlı kayıt alma ve performans verisi için sistemi yapılandırmak amacıyla depolama kaynaklarını ayırma yer alıyor.

Red Hat Enterprise Linux 8.3 betada yer alan yeni System Roles bünyesinde System Role for System Logging, System Role for Role for Metrics ve çok daha fazlası yer alıyor. Bu bileşenlerin her biri, tüm Red Hat Enterprise Linux versiyonlarıyla çalışabilen ve kolayca tekrarlanabilen yapılandırmalar sunuyor. Böylece yüksek ölçekli Red Hat Enterprise Linux hizmete alımlarının yönetim ve gözetim yüklerini hafifletiyor ve kullanıcılar sistemlerinin düzgün bir şekilde yapılandırıldığından ve güvenli olduğundan emin olabiliyor.

Bulut yerlisi BT için sistemin her alanında güvenlik sunuyor

CIO’ların ve BT karar vericilerin büyük çoğunluğu, özellikle dijital teknolojiler uzaktan çalışma stratejilerinin belkemiğini oluşturduğunda güvenliğin ve BT sistemlerinin uyumluluğunun çok önemli olduğunu düşünüyor. BT hizmete alımlarının temelinde önemli bir role sahip olan güvenlik ve uyumluluk, işletim seviyesine bağlı oluyor ve Red Hat Enterprise Linux 8.3 beta da Red Hat’in bu alandaki liderliğini sürdürmesini sağlıyor.

Red Hat Enterprise Linux 8.3 beta, Center for Internet Security (CIS) performans testi ve Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) için profiller ekliyor. Red Hat Enterprise Linux içerisinde SCAP profili olarak yer alan bu güvenlik profilleri, BT yöneticilerinin ticaret ve sağlık alanlarındaki sıkı uyumluluk gerekliliklerini karşılamalarına yardımcı olan ek güvenlik yapılandırmaları sunuyor. Red Hat Enterprise Linux 8.3 betada yer alan System Role for Network-Bound Disk Encryption (NBDE) de disk şifrelemelerinin ve kayıtların yapılandırılmasının daha tutarlı ve tekrar edilebilir olmasına yardımcı oluyor.

Red Hat Enterprise Linux 8.3 beta, tüm bu yeni ve önemli özelliklere ve iyileştirmelere ek olarak aşağıdakileri de sunuyor.
– System Roles for 802.1x Networking and Certificate Management, şirket ağlarını yapılandırırken ve güvenlik sertifikalarını yenilerden daha fazla standartlaştırma imkanı sunuyor.
– Performans araçlarına ve hata gidericilere yapılan güncellemeler, Red Hat Enterprise Linux özelliklerinin, ilgili açık kaynak topluluklarından gelen en yeni inovasyonlarla uyumlu olmasını sağlıyor.