Red Hat Dünyadaki 10 Milyon Profesyonel Geliştiricinin Gücünü Artırmak İçin Çalışıyor

Bu yıl 14 Kasım’da gerçekleştirilen Red Hat Forum 2019 İstanbul’un başlıca konuşmacıları arasında yer alan Red Hat Küresel Geliştirici Deneyim Direktörü Burr Sutter, dünyada yaşayan 7 milyar insana karşılık yalnızca 10 milyon profesyonel geliştirici olduğuna dikkat çekti. Sutter, bu alanda önemli bir potansiyel olduğunun ve Red Hat’ın bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmek için çalıştığının altını çizdi.

Açık fikirli, çağdaş teknolojiyle yakınlaşmak isteyen ve ilham peşindeki  geliştiricileri bir araya getiren Red Hat Forum 2019 İstanbul, 14 Kasım 2019’da Swissotel’de gerçekleştirildi. Gün boyunca konteyner, hibrit bulut, Linux, açık inovasyon, açık liderlik, DevOps ve DevSecOps gibi kavramlara odaklanan etkinlik, geliştiricilerin ve sektör profesyonellerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Etkinliğin önde gelen konuşmacıları arasında yer alan isimlerden biri Red Hat Küresel Geliştirici Deneyim Direktörü Burr Sutter oldu. Ekibiyle birlikte dünyanın dört bir yerinde geliştiricileri ziyaret ederek ihtiyaçlarını anlamaya ve yeteneklerini geliştirmeye odaklanan Stutter, sahnede gerçekleştirdiği canlı demolar eşliğinde Red Hat’ın hibrit buluta dayalı teknolojilerini ve becerilerini katılımcılarla paylaştı.

1999’da Yarım Milyon Dolara Mal Olan Sürecin Bugünkü Maliyeti Sıfır

Sutter, dünyadaki yeni dijital değerler peşinde olan 7 milyar insana karşılık yalnızca 10 milyon profesyonel yazılım geliştirici olduğunu söylüyor. Sutter’a göre bu rakam insanların talep ettiği yeni API’ler, uygulamalar için ucu ucuna yetecek seviyede ve bu alanda önemli bir açık mevcut.

Tabii bu işin iki yönü var. Birincisi bu alana ilgi duyan ve uzmanlaşan kişilerin sayısını artırmak, diğeri de bu alanda çalışan profesyonellerin yeteneklerini ve yapabileceklerini güçlendirmek. “Bence açık kaynak bu alanda geleceğe güç veren en önemli kavramlardan biri” diyor Sutter. Gelişime dair bir de çarpıcı örnek paylaşıyor: “1999 yılında Java ile ilk ‘Hello World’ web uygulamanızı yazmak istediğinizde yarım milyon doları gözden çıkarmanız gerekiyordu. Bugün aynı şeyi yapmak için harcamanız gereken miktar sıfır. Tek yapmanız gereken saat başı birkaç sent karşılığında barındırılan bir sanal sunucu kiralamak. Uygulamanızı bu platformda hazırlayabilir ve anında çalıştırabilirsiniz.”

Sutter, bunda açık kaynağın önemli bir payı olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca Linux, Kubernetes ve Kubernetes konsepti içinde yer alan konteynerlerin yazılım geliştirme sürecini kökünden değiştirdiğinin altını çiziyor. “Red Hat bu ekosistem içinde önemli bir paya sahip” diyor Sutter. “Red Hat Linux’un endüstrideki başlıca dağıtıcılarından biri. Kubernetes’in endüstrideki öncelikli sağlayıcısı konumunda. Ayrıca Java geliştirme ortamları sunan en büyük oyuncular arasında. Bu üç kategoride ve daha fazlasında geliştiricilere daha fazla olanak sunmaya devam ediyoruz. Açık kaynak sayesinde ekosistemdeki diğer geliştiricilerin daha fazlasını yapabilmesi için çalışıyoruz.”

Türkiye’deki Geliştiricilerin Önünde Büyük Fırsatlar Var

Sutter, İstanbul’da bulunmakla ilgili en çok hoşuna giden şeyin Türkiye’deki geliştiricilerin motivasyonu olduğunu söylüyor. “Türkiye’deki geliştiriciler daha fazlasını öğrenmek, yeteneklerini geliştirmek adına çok istekli” diyor Sutter. “Kendilerini sürekli geliştiriyorlar. Ben de konuştukça onlardan bir şeyler öğreniyorum. Türkiye’nin ve Türkiye’deki geliştiricilerin önünde büyük fırsatlar olduğuna inanıyorum. Bu alandaki iş imkanları artmaya devam edecek.”

Enterprise Next olarak kendisiyle yaptığımız video röportajı aşağıda izleyebilirsiniz.

Red Hat’ın son dönemdeki çalışmalarına dair genel bilgiyi daha önceki haberimizde bulabilirsiniz.

Bu içerik, Red Hat Türkiye sponsorluğunda Enterprise Next tarafından hazırlanmıştır.