PwC’nin Sosyal Etki Laboratuvarı Kazananı “Kodluyoruz” Oldu

Dünyanın ve Türkiye’nin lider denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC’nin, sosyal girişimciliğin gücüne ve önemine dikkat çekerek, farkındalık yaratmak amacıyla sosyal girişimcileri* desteklediği Sosyal Etki Laboratuvarı yarışmasının kazananları belli oldu.

PwC’nin Avrupa’da sosyal girişimleri desteklemek amacıyla 2014 yılından beri düzenlediği ve Türkiye’nin bu yıl ilk kez katıldığı Sosyal Etki Laboratuvarı yarışmasının finalinde, start-up kategorisinde kazanan Türkiye’den Kodluyoruz olurken, MUMO da “public” ödülüne layık görüldü. Hollanda, Almanya, Avusturya ve Türkiye’den 200’e yakın girişimin katılımıyla gerçekleştirilen yarışmanın finaline Türkiye’den 3 sosyal girişim kaldı. Finalinde 1 scale-up ve 3 start-up girişimin ödüllendirildiği yarışmanın Kodluyoruz dışındaki diğer kazananlarıysa; scale up kategorisinde Hollanda’dan Active Cues, start-up kategorisinde ise Hollanda’dan GiantLeaps ve Coolfinity oldu.

Katılımcıların iş planları sosyal etkilerinin yanında fikirlerinin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği açısından da değerlendiriliyor. Ayrıca katılımcılar, yarışma sürecinde ağ oluşturma, finansal tavsiyeler ve iş planlarını geliştirmek açısından da destek görüyorlar. Yarışmada kazanan girişimler iki yıl boyunca PwC hizmetlerinden ücretsiz yararlanırken, PwC‘nin ofis olanaklarından da faydalanma ayrıcalığına sahip olacaklar. Ek olarak, yarışmada dereceye giren tüm start-up girişimler 5.000 avro, büyümekte olan girişim (scale-up) de 10.000 avro para ödülü almaya hak kazandı.

KAZANANLAR

Scale-up kategorisi kazananı

· Hollanda – Active Cues

Girişim, demans, otizm ve öğrenme güçlüğü yaşayanların yer aldığı belirli hedef gruplar için oyunlar geliştiriyor. Active Cues’un en dikkat çeken ürünleri arasında, “Tovertafel” isimli ışık projeksiyonlarını kullanarak, herhangi bir yüzeyi interaktif bir ortama dönüştüren ürünü yer alıyor.

Start-up kategorisi kazananları

· Türkiye – Kodluyoruz

Kodluyoruz yazılım alanında bir kariyer hedefleyen dezavantajlı gençleri güçlendirmeyi hedefleyen bir girişim. Bilgisayar ile ilgili bölümlerden mezun olmuş veya bu bölümlerde okuyan gençlerin nitelikli kodlama eğitimine erişebilmesi ve istihdam olanaklarının çoğaltılması için çalışan Kodluyoruz, ücretsiz yazılım kampları düzenliyor ve gençleri sektör profesyonelleriyle bir araya getiriyor.

· Hollanda – GiantLeaps

GiantLeaps, büyük ve kurumsal restoranlarda sunulan gıdaların iklim etkilerini bildiren, yöneten ve azaltan otomatik bir araç olan GiantLeaps Impact Calculation Tool’u yaratarak bu alanda bir ilki gerçekleştiriyor.

· Hollanda – Coolfinity

Girişim, zorlu iklim koşullarına sahip gelişmekte olan ülkelerde kullanılmak üzere, sadece 6 saatlik bir güçle 24 saat boyunca içindeki ilaç, süt, yiyecek ve içecekleri soğuk tutan bir buzdolabı geliştirerek toplumsal bir fayda yaratıyor.

“Public” Ödülü Kazananı

· Türkiye – MUM·O

MUM·O, pamuklu kumaşı balmumu, reçine ve hindistancevizi yağı karışımıyla kaplayarak tekrar kullanılabilir doğal yiyecek saklama kumaşı üreten ve bu sayede tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmayı hedefleyen, doğa dostu ürünler sunan bir girişim. MUM·O, doğal olarak sahip olduğu mikro gözenekler sayesinde içindeki ürünün nefes almasını sağlıyor ve böylece buzdolabı poşeti, streç film gibi plastik denklerine göre ürünleri daha uzun süre taze saklayabiliyor.

Etiketler: , ,