2001 yılından beri Türkiye’nin önde gelen kurumlarına “Siber Güvenlik” ve “BT Güvenliği” konularında profesyonel çözümler sunan Platin Bilişim, 2016’yı rekor büyüme ile kapatmaya hazırlanıyor.
2017 yılında sektörün büyümesinin üzerinde bir performans göstererek yeni başarı hikâyeleri yaratmayı hedefleyen ve iş ortakları arasına FireEye, Vasco, Rapid 7, Cyberark, Veeam, Resilient Systems ve gibi dev markaları da ekleyen Platin Bilişim, bu markaların yazılımlarını kendi özel yazılımlarıyla entegre ederek uçtan uca güvenlik çözümleri sunuyor.
İş ortaklarının sayısı aratacak, büyüme yüzde 30 olacak
2016 yılındaki büyüme rakamını artan iş ortakları sayısına bağlayan Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, “2017 yılında henüz çalışmadığımız birçok çok uluslu markayı da portföyümüze katmayı ve finans, telekom, enerji, üretim, kamu ve perakende alanlarında hayata geçireceğimiz projelerle yüzde 30 büyümeyi hedefledik. Siber saldırıların hızla arttığı günümüzde KOBİ’ler de dâhil birçok işletme güvenliğin önemini anlamış durumda. Artan bu farkındalığın bizim projelerimize de önemli bir oranda yansıyacağını düşünüyoruz. Ayrıca 2017 yılında hedef büyüten Ankara ofisimizde kamu projeleri için oluşturduğumuz yeni ekibimizin de desteği ile 2017 hedeflerimizi tutturmak için çalışacağız” dedi.
E- ticaret şirketleri yatırımlarına ivme katacak
2017 yılında özellikle e-ticaret şirketlerine güvenlik yatırımı yapmalarını tavsiye ettiklerini belirten Ayhan Bamyacı, “2017 beraberinde pek çok yeni tehdit ile geliyor. 2017 yılında özellikle siber saldırganların hedefinde e-ticaret şirketleri olacak. Bu alandaki şirketlere mutlaka güvenlik altyapılarını güçlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca Robin Hood mantığıyla çalışan siber saldırganlar da yine kamu ve bağlı yapılardan bilgi alabilmek için saldırılarını sürdürecek. Bu anlamda kamunun da çok dikkatli olması gerekiyor. Bir diğer yükselen trend ise mobil. Mobil saldırılar da 2017’ye damga vurabilecek başlıklar arasında yer alıyor. Kurumlar ve kişiler mobil cihazlarını ve bunların çalıştığı altyapıları mutlaka daha iyi korumalı. Bu gelişmelere bağlı olarak sektörde bir hareketlenme bekliyoruz. 2017 yılında şirketimiz ve iş ortaklarımız ile katma değer yaratacak özel projelere imza atmayı planlıyoruz” şekilde görüş belirtti.
Gelecek yıl dünyayı bekleyen tehlikelere karşı da uyarıda bulunan Ayhan Bamyacı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurumlar gibi bireylerin de siber saldırılara karşı önlem alması gerekiyor. Birçok ünlü isim ve siyasi kimliği bulunan kişiler de artık tehdit altında”.
Yapay zekâ ürünü zararlı yazılımlar artacak, fidye yazılım ekonomisi oluşacak
Önümüzdeki yıl, fidye yazılımlar ile çok sayıda kişiye, özel ve kamu kurumlarına eş zamanlı saldırıların yapılacağını öngörüyoruz. Tehditler her geçen dün daha zeki bir hal alıyor. İnsan benzeri yapay zeka ürünü zararlı yazımlara karşı tetikte olmak gerekiyor. Öte yandan geldiğimiz noktada hali hazırda 20 milyar IoT cihazı bulunmakta. Bu nedenle olası güvenlik açıklarına karşı önlem almanın önemi artacak. Fabric temelli güvenlik ve segmentasyon stratejilerine ihtiyaç duyulacak. 2017 de yüksek profile sahip hedeflere ve IoT cihazlarına karşı çok daha güdümlü siber saldırılar olacağı görüşündeyiz. Ayrıca bu alandaki otomatik saldırılar neticesinde büyük bir fidye yazılım ekonomisi de oluşacak.”
Siber güvenlik alanına yapılan yatırımlar gereksiz masraf olarak görülmemeli
“Yapılan araştırmalara göre dosya şifreleyen fidye yazılımlarına maruz kalan internet kullanıcılarının sayısı 2016’nın 3. çeyreğinde 2 kattan daha fazla artarak dünya çapında 821.865 kişiye ulaştı. Saldırıya uğrayanların sayısında son üç çeyrektir artış olduğunu kaydeden Ayhan Bamyacı, “Türkiye’de ise söz konusu türdeki zararlı yazılımlardan kullanıcıların yüzde 2.13’ü etkilendi. Dünya genelinde kurumların yüzde 70’i, siber teknolojiler ile ilgili güvenlik kabiliyetleri ve bunların kazanılması için gerekli eğitimler için yetersiz fonlamaya sahip. Artan saldırılara rağmen maalesef yapılan güvenlik yatırımları yeterli seviyede değil. Yapılan araştırma gösteriyor ki hala yöneticilerin yüzde 36’sı siber güvenliğe gereksiz masraf gözüyle bakıyor” dedi.
Bankacılık, Finans ve Telekomünikasyon en çok güvenlik yatırımı yapan sektörler
Ayhan Bamyacı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Farklı ölçekten birçok sektörde kurum ile siber güvenlik alanında proje yürütüyoruz. Bu bağlamda Türkiye’de güvenlik yatırımı yapan ilk üç sektör Finans, Bankacılık ve Telekomünikasyon şeklinde. Diğer sektörlerin de veri güvenliği yatırımlarına öncelik tanımasını temenni ediyoruz.
SIEM 2.0
“2017 yılında SIEM çözümlerinin, oluşan alarmlardan aksiyon alınmasına yönelik “Incident Response” çözümlerinin çok fazla talep görmesini bekliyoruz. Çözüm ortağı olduğumuz IBM Resillient ile aksiyonlar, dünyada kabul görmüş metodolojiler ile alınmakta, SOC ekiplerinin işleri çok kolaylaşmaktadır. Platin güvenlik ekipleri, müşterilerimize entegrasyon ve operasyonel destek hizmetleri vererek 2017 yılında da katkıda bulunmayı sürdürecektir.”