Perakende Siber Dünyada Güven Kazanmaya Çalışıyor

Toplumu ortak bir sanal evrende buluşturan Metaverse’ün perakende sektörünü tamamen değiştirmesi ön görülüyor. Türkiye’nin önde gelen yerli markaları bu ekranda yerini almaya başlarken sektörün en önemli gündemlerinden biri tüketicinin güvenini kazanmak oluyor.

Önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde giderek öneminin artacağı beklenen Metaverse dünyası son dönemde perakende dünyasının da en gözde yatırım alanlarından biri. Metaverse dünyasındaki ticarette en fazla öne çıkan sektörlerden biri olan perakendenin büyük oyuncuları birbiri ardına bu evrendeki yerini alıyor. Hem global hem yerli markaların birbiri ardına yatırımlarını şekillendirdikleri Metaverse ile birlikte iletişim ve pazarlama şekillerinin değişmesi, alışverişlerin farklılaşması, müşteri hizmetlerinin bile çalışma koşulları değişmesi bekleniyor.

Mezo Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova perakende dünyasının nasıl insanların güvenini kazanarak, kaliteli bir müşteri hizmeti sunması konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını anlatarak, “Özellikle yapay zekâ temelli perakende uygulama çözümleri ile birlikte, yeni nesil perakende analitikleri ile birlikte yeniliklerle dolu bir dünya geliyor” diyor. Perakende sektörünün sanal dünyadaki özellikle Z kuşağının müşteri güveni ve bağlılığını arttırmada kullandığı araçlardan bahseden Garakhanova, “Z kuşağı için bir şeyin parçası olmak önemli bir kriter. Onlar oyun sektöründe büyüdükleri ve orada karakterleriyle var oldukları için Metaverse’de avatarlarının bir deneyim yaşaması kendilerinin deneyim kazanması anlamına geliyor. Metaverse’ün en temel mantığı Z kuşağı ile örtüşüyor ve onu bir evrenin parçası yapıyor. Birkaç şeyi aynı anda deneyimleyebiliyor. Perakende markalarının ise onlara bu deneyimi sunacak çeşitlilikte ve ulaşılabilir bir düzeyde Metaverse’de yer almaları gerekiyor” diyor.

“Türkiye’de en çok ilgi gösteren dördüncü ülke”

Perakende müşterilerinin yüzde 66’sının Metaverse evreninde ürün deneyimle fikrine sıcak baktığını ayrıca yüzde 61’inin AR teknolojisini sunan perakendecileri tercih ettiğini, yüzde 72’sinin ise AR nedeni ile planlamadıkları ürünleri satın aldığını anlatan Nabat Garakhanova, “Türkiye’de Metaverse kelimesini duyma oranı 2021’de yüzde 41 iken 2022’de bu oran yüzde 58,1 ‘e yükseldi. Türkiye’de yaklaşık 30 binin üzerinde parsel sanal platformda satılırken, İstanbul 11 binden fazla alanın satılmasıyla en çok ilgi gören şehir konumunda bulunuyor” dedi. Garakhanova markaların bu evrende yer alma çabasının nedenlerini de “2030 yılı itibarıyla Metaverse, 13 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratacak ve beş milyar insana ev sahipliği yapacak. Yapılan araştırmalar ABD, Endonezya ve Hindistan’dan sonra Metaverse’e en büyük ilgi gösterilen dördüncü ülkenin Türkiye olduğunu gösteriyor. Genç nüfusumuzun yoğunluğu sebebiyle ülkemizde perakende sektörünün kalbinin bu evrende atacağını, mağazaların sadece deneyim alanı olarak konumlanacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?