Pazarlamanın Yeni Oyuncusu: Yapay Zeka

Teknolojinin durmaksızın geliştiği bu günlerde, gerek günlük yaşantımızda gerek iş alanında gözle görülür bir değişim yaşıyoruz.

Eskiden hayatımızda bile olmayan ama artık hayatımızın büyük bir parçası haline gelen Siri, Cortana, Alexa gibi uygulamalar bu değişimin en büyük örneklerinden. Bunların yanı sıra Google aramaları, Uber’de fiyatlandırma, Netflix film önerileri gibi örnekler de teknolojiyle beraber hayatımıza giren uygulamalardan…

Peki bu teknolojik gelişmelerin alt yapısını oluşturan ne? Yapay Zeka.

Yapay Zeka ile Pazarlamada Devrim

Yapay zeka ile günlük hayatlarımızda yaşanan devrim iş dünyasına da etki ediyor. Markalar artık geleneksel pazarlama yöntemlerinin ötesinde çalışmalar gerçekleştirerek tüketicileri etkilemeye çalışıyor.

Dijital reklam uygulamalarında kullanılan yapay zekayla beraber çok daha iyi hedeflenmiş ve kişiselleştirilmiş kampanyalar görüyoruz. Bilinen pazarlama yöntemlerine kıyasla dijital reklamcılıkta yapay zekanın kullanımı tüketici kararlarında çok daha etkili, yatırım getirisini arttıran ve hedefe ulaşan sonuçlar doğuruyor.

Yapay zeka inovasyonları çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bu ilerlemeyi yakalamak için büyük yatırımlar yapan markalar bize şunu gösteriyor ki yapay zeka artık hayatımızın bir parçası!

Yapay Zeka Nasıl Çalışıyor?

Yapay zeka teknolojisi hızlı öğrenme ve gelişmiş bir örüntü tanıma kabiliyeti sağlıyor. Çok büyük miktarda veriler ve analizler gerçek zamanlı olarak gelişiyor ve sürekli olarak güncelleniyor. Yapay zekada veri işlendikçe kendini güncelleyen bir sistem olduğu için markalar artık doğru veriye sahip olma ya da etkin veri kullanımı konusunda endişe etmiyor! Yapay zeka ile her kullanıcı detaylı bir şekilde anlaşılıyor ve kullanıcıların istekleri hakkında tahminlerde bulunulabiliyor.

2008’den bu yana yapay zeka teknolojisiyle dijital reklam pazarında başarılı çalışmalara imza atan Criteo, markalara kişiselleştirilmiş dijital reklam çözümleri sunuyor. Criteo Doğu Avrupa ve Türkiye Ülke Müdürü Murat Kalafat yapay zeka çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: ‘’Yapay zeka uygulamaları dijital reklam endüstrisinde çok büyük değişiklikler yarattı ve devrim niteliğinde daha da büyük değişiklikler yaratacak. Criteo olarak biz, partnerlik yaptığımız markaların tüketicilerini anlama ve tüketicilerle etkili iletişim kurma konusunda son derece başarılı çalışmalara imza atan bir şirketiz. 2008’den beri kullandığımız yapay zeka teknolojisiyle kişiselleştirilmiş reklamlarla reklam verenlerimizin hedeflerine ulaşmalarında çok iyi sonuçlar elde ediyoruz. Reklam verenlerimizin zengin datasını yapay zeka teknolojisiyle etkin bir şekilde kullanarak müşterileri için en iyi ürün önerileri ve reklam tasarımlarıyla tamamen kişiye özel reklamlar sunuyoruz. Bu zamana kadar ağırlıklı olarak e-ticaret sektöründen müşterilere hizmet verdik ama artık çok farklı sektörler de yapay zeka teknolojimizden yararlanmaya başladılar. Perakende alanındaki ağırlığımızı diğer sektörlere açarak çok başarılı sonuçlar elde ettik. Bunların en etkin örnekleri olarak Fiat, Garanti ve Beymen ile yaptığımız çalışmaları göstermek mümkün. Bu çalışmalarla şunu kanıtladık ki sahip olduğumuz yapay zeka teknolojisiyle en zor sektörlerde bile istenilen hedefe ulaşabiliyoruz! Criteo, çalışmalarını bir üst seviyeye taşımak amacıyla 20 Milyon Euro’luk yatırım yaparak AI LAB’i kurdu. IA LAB yapay zekanın bir dalı olan ’’Deep Learning’’ üzerine çalışmalar yapmaya başladık. Halihazırda dünya çapında 19.000 reklam veren ile çalışıyoruz, kurduğumuz AI LAB ile reklam verenlerimiz için makine öğreniminin (machine learning) daha gelişmiş bir mimarisi olan derin öğrenme (deep learning) teknolojisi ile kullanıcı, ürün ve markalar arasındaki bağı daha iyi anlayarak mevcut servislerimizi daha da geliştirmeyi ve şu an hayal edemediğimiz yeni servisler çıkarmayı hedefliyoruz.’’