Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarının Yeni Nesli Kullanımda

Veri Analistlerine, önceden veri mühendislerine ve veri bilim insanlarına ihtiyaç duyan işlemleri yapabilmeleri için gereken imkanı sunan, kullanımı kolay ve kod gerektirmeyen araçlar sunuyor.

Oracle, sektörün ilk ve tek kendi kendini yöneten bulut veri ambarı olan Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nda bir dizi yenilik geliştirildiğini duyurdu. Bu son sürümle Oracle, bulut veri ambarı kavramını, veri yükleme, veri dönüştürme ve temizleme, iş modellemesi ve makine öğrenimini gerçekleştirmek için kapsamlı teknik uzmanlık, zaman ve para gerektiren ürünler, araçlar ve görevlerden oluşan karmaşık bir ekosistemden veri analistleri, veri bilim insanları ve işletme kullanıcıları için tek tıkla işlem yapılabilen sürükle ve bırak benzeri ve sezgisel bir uygulamaya dönüştürerek tüm diğer bulut ürünlerinin önüne geçmiş durumdadır. Bunun sonucunda da Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, en küçükten en büyüğe dek her boyuttan kuruluşa verilerinden çok daha fazla değeri alabilmeleri, daha hızlı sonuç elde edebilmeleri, bilgi edinmeyi hızlandırabilmeleri ve bir yandan maliyetleri azaltırken bir diğer yandan da sıfır yönetimle verimliliği artırabilmeleri için ihtiyaç duydukları imkanlarla donatmaktadır.

Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarındaki en son geliştirmeler, işletmelerin departman sistemlerinden işletme çapındaki veri ambarlarına dek birçok farklı kaynaktan elde edilen verileri dönüştürebilmelerine, saklayabilmelerine ve yönetebilmelerine imkan sağlayan tek bir veri platformu sunmaktadır.

“Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, günümüzdeki tek tamamen kendi kendini yöneten bulut veri ambarıdır,” diyor Oracle’da veritabanı sunucu teknolojilerinden sorumlu başkan yardımcısı Andrew Mendelsohn. “Bu yeni nesil Oracle Veri Ambarı ile işletme analistlerini veri bilim insanı, veri mühendisi ve geliştirici haline getirecek, kullanımı kolay ve kod bilgisi gerektirmeyen bir dizi araçla donatıyoruz.”

Veri bilim insanları ve analistleri ayrıca yeni ve güçlü self-servis grafik modelleme ve grafik analitiği araçlarından da faydalanabilecek. Geliştiricilerin veri odaklı uygulamalar oluşturabilmeleri için Oracle, doğrudan bulut veri ambarında geliştirilen ve fazla kod bilgisi gerektirmeyen bir uygulama geliştirme aracı olan Oracle APEX (Application Express) Uygulama Geliştirme aracının yanı sıra her tür modern uygulamanın ambardaki verilerle etkileşime girmesini kolaylaştıran RESTful servislerini de sunmaktadır. Diğer tedarikçilerin bulut üzerinde tek bir amaca yönelik olarak çalışan izole veritabanlarının aksine Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, aralarında JSON dokümanı, operasyonel, analitiksel, grafiksel veritabanlarının ve makine öğrenimi ve blok zinciri veritabanları ile servislerinin de bulunduğu tek ve modern bir yakınsak veritabanı motoru bünyesinde çoklu modeller, çoklu iş yükleri ve çoklu kiracılı ortamlar için destek vermektedir.

Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarındaki Yenilikler

En son sürümde sadece analistlerin, vatandaşlık verileri bilim insanlarının ve işletme birimlerindeki geliştiricilerin sektörün ilk ve tek kendi kendini yöneten bulut veri ambarının avantajlarından faydalanmasını sağlayan bir dizi özellik yer almıyor, aynı zamanda daha derin analitik çalışmalar ve daha sıkı bir veri entegrasyonu imkanı sunan birçok yeni özellik de bulunuyor. Kilit öneme sahip özellikler arasında şunlar yer alıyor:

· Bütünleşik Veri Araçları: İş analistleri artık verileri yükleyebilmek ve bu verileri işbirliği amacıyla uzaktaki ekiplerinin kullanımına sunabilmek için basit ve self-servis bir ortama sahipler. Sadece sürükleyip bırakmak suretiyle verilerini kendi dizüstü bilgisayarlarından veya buluttan yükleyip dönüştürebiliyorlar. Ardından bu verilerden otomatik olarak iş modelleri geliştirebiliyor, verilerindeki anormallikleri, sıradışılıkları ve gizli düzenleri keşfedebiliyor ve veri bağımlılıkları ile değişikliklerin etkisini anlayabiliyorlar.

· Oracle Makine Öğrenimi AutoML Kullanıcı Arayüzü: Makine öğrenimi modellerinin geliştirilmesinde yoğun zaman harcanmasına neden olan adımları otomatik hale getirmek suretiyle AutoML kullanıcı arayüzü, veri bilim insanlarının verimliliğini arttırmak, modellerin doğruluğunu iyileştirmek ve uzman olmayanların dahi makine öğreniminden faydalanabilmesine imkan sağlamak üzere otomatik makine öğrenimi için kod bilgisi gerektirmeyen bir kullanıcı arayüzü sunmaktadır.

· Python için Oracle Makine Öğrenimi: Veri bilim insanları ve diğer Python kullanıcıları, Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nın yüksek performanslı özelliklerinden ve 30’dan fazla yerel makine öğrenimi algoritmasından eksiksiz bir şekilde yararlanabilmek için kendi veri ambarlarındaki verilere makine öğrenimini uygulamak üzere Python kullanabiliyor.

· Oracle Makine Öğrenimi Servisleri: DevOps ve veri bilim insanı ekipleri, yerel veritabanı içi modellerini ve ONNX-formatlı sınıflandırma ve regresyon modellerini Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı dışında da kurup yönetebiliyor ve ayrıca bilişsel metin analizlerini de kullanabiliyor. Uygulama geliştiriciler, tüm fonksiyonlar için kullanabilecekleri, entegre edilmesi kolay REST uç noktalarına da sahipler.

· Property Graph Desteği: Grafikler, varlıklar arasındaki ilişkileri modellemeye ve analiz etmeye yardımcı olur (örneğin, sosyal ağ grafiği). Kullanıcılar artık PGQL (Property Graph sorgulama dili) kullanarak kendi veri ambarları içinde grafikler oluşturabiliyor ve sorgulayabiliyor ve bu grafikleri de 60’tan fazla bellek içi grafik analitiği algoritması ile analiz edebiliyor.

· Graph Studio kullanıcı arayüzü: Graph Studio, grafik analitiklerini yeni başlayanlar için kolaylaştırmak amacıyla Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı’nın grafik özellikleri üzerine geliştirilmiştir. Otomatik grafik modellerinin, defterlerin, entegre görselleştirmelerin ve farklı kullanım örnekleri için hazır iş akışlarının otomatik olarak oluşturulmasını içermektedir.

· Veri Göllerine Sorunsuz Erişim: Oracle Kendi Kendini Yöneten Veri Ambarı, Oracle Bulut Altyapısı (OCI) Nesne Depolama’daki ve tüm popüler bulut nesnesi mağazalarındaki veri sorgulama fonksiyonlarını, üç yeni veri gölü özelliğiyle geliştiriyor: Oracle Büyük Veri Servisi’ndeki (Hadoop) verilerin kolay sorgulanması, nesne depolamada veri keşfini basitleştirmek ve otomatik hale getirmek için OCI Veri Kataloğu ile entegrasyon ve nesne depolamada büyük çaplı veri setlerindeki sorgulamaları hızlandırmak amacıyla ölçek dışı işleme.