Online İtibar Yönetimi Kurumlar Kadar Bireyler İçin de Önemli

İnternetin her geçen gün yaygınlaşması ticari alanların da bu alana kaymasına yol açmakla birlikte önemli bir soruyu da beraberinde getiriyor. İnternette online itibar yönetimi nasıl olmalıdır?
Bu haftaki konuğumuz E-koruma.net Genel Müdür Yardımcısı Esra Topal ile online itibar yönetimi konusuna değindik. Öncelikle E-koruma internette kurumlar veya şirketler hakkında çıkmış olan asılsız, karalayıcı, itibar zedeleyici ve haksız rekabet oluşturucu haberlerin silinmesi konusunda faaliyet gösteriyor.

Dijital dünyada haberlerin çok hızlı yayılmasından ve bunların takibinin sürekli yapılması gerekliliğinden dolayı e-koruma.net müşterileri adına 7×24 içerik taraması yaparak itibarlarını zedeleyecek haberlerin yayılmasını engellemeyi hedefliyor.

Tüm işlemler yasal zeminde gerçekleştiriliyor

E-koruma olarak tüm faaliyetlerinde 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”u esas aldıklarını belirten Esra Topal, “Bu kanun gereğince, internet ortamında yapılan yayınlar nedeniyle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin sulh ceza hakimliğine ya da içeriği yayınlayan kişilere başvuruda bulunarak içeriğin kaldırılmasını talep etme hakkı bulunuyor. Sulh ceza hakimliğine başvuruda bulunulması halinde, içeriğin başvuruda bulunan kişinin kişilik haklarının ihlal edildiğine kanaat getirilirse erişimin engellenmesi kararı veriliyor. Dolayısı ile tamamen hukuki sınırlar içerisinde içeriği kaldırmamız nedeniyle 3. kişilerce tarafımıza bir dava açılır ise savunmamız, 5651 sayılı kanunda tanınan hakkın kullanıldığı ve hiç kimsenin kendisine kanunla tanınan bir hak dolayısı ile yargılanamayacağı şeklinde oluyor” dedi.

Bu konuda sosyal medyanın kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Esra Topal, “Online itibar yönetimi teknoloji geliştikçe ve online mecraların daha fazla kullanılmaya devam etmesiyle birlikte bundan sonra hayatımızda olacak en büyük konulardan biri olacağa benziyor. Paylaştıklarımıza bakacak olursak sırdaşımız diyebileceğimiz sosyal medya hesaplarımız internet korsanları tarafından çalınarak özel bilgilerimiz kullanılabiliyor. Sosyal medya hesapları üzerinden dolandırıcılık yapılabiliyor ve bu durumda hem kişilerin hem de şirketlerin zarar görmemesi için hızlıca aksiyon alınması gerekiyor. Aksi taktirde hem maddi hem de manevi zararlara uğramak çok mümkün” şeklinde konuştu.

Kurumların dikkat etmesi gereken noktaların çok açık olduğunu belirten Esra Topal, bu konuda ise şunları söyledi:
“Önceleri ürün ya da hizmetlerimizi online mecralara taşımak için bilgi, birikim ve sermayemizin çoğunu bu yönde kullanarak birçok fayda sağlamış olmakla birlikte şirketlerin hızlı bir şekilde ivme kazanarak büyüdüğüne çoğu zaman şahit olduk. Teknolojinin en büyük getirisi bilgiye en hızlı şekilde erişim olmakla birlikte bilginin doğruluğunu sorgulamak da aslında kullanıcılara kalıyor. Bilgiye erişimin bu kadar hızlı olması bir yönden büyük bir önem taşırken asıl konu olumsuz ya da yanlış bilginin de bir o kadar hızla erişilebilir olması. Bu durum online itibar yönetimi çalışmalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Ticari işletmelerin ürünlerinin ya da hizmetlerinin sadece fiziksel mağazalar ile belli bir noktaya gelmesi günümüz teknoloji çağında çok da mümkün görünmüyor. Yapılacak teknolojik inovasyon ile sanal pazarlara açılmanın ardından atılacak en doğru adım, sağlanan hizmetlerin ve pazarlanan ürünlerin itibar yönetimine dikkat etmektir.”

Haber konusundaki dinamikler farklı

Basında yayınlanmış haberler için süreçlerin farklı olduğunu belirten Esra Topal, “Hukuk ve Bilişim departmanımız tarafından gelen bilgiler doğrultusunda içerikler eğer gerçeği yansıtıyor ve haber niteliği taşıyorsa kaldırmıyoruz. Bu gibi durumlarda Basın Kanunu devreye girer. Yayınlanan içeriğin haber değeri varsa ya da ilgilisi ünlü ise kişisel hakların korunması daha farklı yorumlanır. E-koruma olarak tamamen hukuk kapsamında kişilerin veya markaların aleyhinde oluşturulurmuş asılsız paylaşımların kaldırılmasını sağlıyoruz” dedi.

Büyüme devam ediyor

Şirket olarak büyüme performanslarının son yılda ciddi şekilde arttığını iade eden Esra topal, sözlerine şu şekilde son verdi:
“Yıllık Ortalama 100 binden fazla kaldırma işlemi talepleri aldık ve kaldırma işlemleri için ekibimiz ciddi bir efor sarfetti. 2018 yılında ortalama talebin 2017 yılının üstüne çıkacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılında bireysel ve kurumsal markalara, kişilere müşteri isteklerine ve beklentilerine en hızlı ve hukuk doğrultusunda faaliyetlerimizi tamamlayarak en etkili çözüm üreten bir şirket olarak devam etmek istiyoruz.”