4.5G ile Kurumlar Gerçek Verimliliği Keşfediyor

Ülkemizde 4.5G altyapısı sadece bireylerin hayatını değil, kurumların iş yapış şekillerini de değiştirecek çok önemli yeniliklerle geliyor. Türkiye’de 4.5G hizmetlerinin birinci yılında, bu faydaları sizlerle paylaşalım istedik.

1 Nisan 2016’da hizmete giren 4.5G; iletişim, eğlence ve verimlilik anlamında Türkiye’yi yepyeni bir çağa taşıyan hız ve kapasiteyle geldi. 4.5G’nin getirdiği yeni olanaklar arasında verimliliği artırmak da önemli bir yer tutuyor. 4.5G daha hızlı, daha verimli, daha çevik olmak isteyen şirket ve kurumlar için büyük bir dönüşüm potansiyelini beraberinde getiriyor. Teknolojinin gelişimiyle birlikte günlük hayatın iş hayatıyla daha fazla iç içe olması, yeni nesil iş yapma alışkanlıklarının yolunu açıyor. Ofisler sabit mekânlar olmaktan çıkıyor, hızlı ve kesintisiz bağlantı kurumların işleyişinde daha fazla önem kazanıyor.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak bulut servisleri, nesnelerin birbirleriyle bağlantılı hale gelmesi, ofise bağlı kalmadan çalışabilme deneyimi günümüzde “yeni normallere” dönüştü. Mobil cihazların ve 4.5G mobil erişim teknolojilerinin yaygınlaştığı böyle bir ortamda bilgiye her yerden hızla ulaşmak, bilgiyi doğru kullanmak ve müşteri için faydaya dönüştürmek rekabette kazananı belirleyen en önemli unsur haline geldi.

Mobilde en son iletişim teknolojisi olan 4.5G ile artık dosya transferleri daha kısa sürede gerçekleştirilebiliyor. Büyük dosyaları indirmek daha hızlı, buluttaki verilere ulaşmak çok daha verimli ve kolay. Tüm bunlar kurumların iş yapış şekilleri olumlu yönde etkiliyor. Turkcell 4.5’G’nin sunduğu kesintisiz hizmet, rakipsiz hız ve en geniş kapsama alanı büyük veri analizinde, nesnelerin internetinde, bulut teknolojilerinin kullanımında ve veri merkezlerine erişimde kendini hissettiriyor.

Kurumların Olmazsa Olmazı: Kesintisiz Hizmet ve Yüksek Performans

Bireyler için 4.5G hizmetlerinde hız özellikle öne çıkarken, kurumlarda performansın yanı sıra yaygınlık, maliyet ve hizmet sürekliliği önemli parametreler. Türkiye’nin bu konuda gelişmiş pek çok ülkenin standartlarının bile üzerine çıkması ise özellikle dikkat çekici.

Örneğin Speedtest’in geliştiricisi Ookla tarafından yayınlanan hız raporları Turkcell 4.5G’nin sadece Türkiye’deki en hızlı 4.5G hizmetlerini sunmakla kalmayıp, dünyanın lider operatörlerini de hızıyla geride bıraktığını ortaya koydu. Söz konusu rapora göre Turkcell, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın lider mobil operatörlerini geride bırakarak müşterilerine en hızlı interneti sunmayı başardı.

4.5G’nin indirme ve yükleme hızları sayesinde şirketlerin saha çalışanları işlemlerini çok daha hızlı yapabiliyor. Uzaktan çalışma uygulamaları yaygınlık kazanıyor. Ulaşımdan bankacılık sektörüne, perakendeden sağlık sektörüne, medyadan inşaat sektörüne kadar her sektör Turkcell 4.5G’nin sağladığı imkanlarla dönüşüyor.

Artan bu hızın önemli etkilerinden biri dosya yükleme (upload) hızın da ortalama 10 kat artırması. Bu sayede artık işletmeler hayati dosyaları kolayca bulutta saklayabiliyor, bulut hizmetlerinin sağladığı olanaklara her yerden hızla erişebiliyor. Zamandan ve mekandan bağımsız çalışma adına yeni fırsatlar keşfediyor.

4.5G hizmetinin bir diğer etkisi de kullanıcı başına ortalama veri tüketimini özendirerek artırması. 4.5G’nin etkisiyle kullanıcı başına ortalama mobil internet kullanımının aylık 5GB seviyelerine yükselmesi bilgi toplumu olma yolunda önemli bir adıma karşılık geliyor. Bunun yanı sıra mobil ve veri odaklı çalışan kurumların sunacakları hizmetlerin iyileşmesi ve yaygınlaşması için büyük bir pazar ortaya koyuyor.

4.5G ile İletişim Daha Net, Daha Zengin

4.5G ile birlikte iletişim de yeni zenginlikler, yeni fırsatlar ortaya koyuyor. Bu durum iletişimdeki alışkanlıklarımıza da yansıyor. Örneğin anlık mesajlaşma servisi BiP üzerinden yapılan görüntülü görüşme süreleri, 4.5G’nin etkisiyle sesli görüşme sürelerini geride bıraktı. Buna ek olarak yine keşfet alanından 4.5G sayesinde video içerikler de kullanıcılara ulaştırılabiliyor.

4.5G sayesinde sunulan veri altyapısı VoLTE teknolojisiyle HD kalitesinde sesli arama için de kullanılabiliyor. VoWifi teknolojisi WiFi’a bağlanılan her yerden Türkiye’deki şebekeye bağlıymış gibi arama yapabilmenizi ve aranabilmenizi sağlıyor. Böylece kapsam genişliyor, iletişim çok daha net ve zengin hale geliyor.

Şirketlerin Gelecek Nesil Şirketlere Dönüşmesinin Yolunu Açıyor

4.5G sayesinde kurumların verimliliği artıyor, maliyetler azalıyor. Müşterilere sunulan deneyimler kökten değişiyor. Yeni servisler ortaya çıkarken, var olan servisler çok daha verimli hale geliyor. Bu değişim finanstan üretime, perakendeden otomotive kadar her alanda geçerli. Dijital mağazalar, internete bağlı ve birbirleriyle haberleşebilen otomobiller, toplu taşımada seyahat sırasında yüksek hızlı internet erişimi, medya sektörü aracılığıyla sunulan zengin içerikler, uzaktan hasta bakımı ve sağlık hizmetleri, içinde yaşayanlara daha iyi hizmet edecek akıllı şehirler 4.5G sayesinde hayatımızın parçası haline gelmeye başladı bile.

Turkcell, Türkiye’nin 4.5G’nin getireceklerinden en iyi şekilde faydalandıracak, şirketleri “gelecek nesil şirketlere” dönüştürecek ve küresel rekabet gücünü artırmalarını sağlayacak birikime ve tecrübeye sahip. Bu alandaki yatırımlarını da sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek yapıyor. Çünkü Turkcell, Türkiye’deki şirketlerin sahip olduğu gerçek potansiyelin 4.5G gibi geniş kapsama alanına sahip, yüksek hızlı, yüksek kapasiteli ve çalışanı özgür kılan teknolojilerle ortaya çıkacağına inanıyor. Şirketlerin yalnızca bugüne değil, yarına da hazır olmalarını sağlayacak yeni nesil çözümler sunmaya odaklanıyor.