Türkiye’yi, özellikle ülkemiz için birer ilk olan, cep telefonlarını POS cihazına dönüştüren “Ödeal Cepte POS” ve reyonda ödeme olanağı sunarak kasa kuyruklarını ortadan kaldıran “Ödeal API” gibi teknoloji ve ürünlerle tanıştırarak, 7 yıl içinde alanının lideri haline gelen ödeme kuruluşu Ödeal; 2021 ilk çeyrek finansal sonuçlarına göre, 81 ilde 64 sektörde hizmet vererek, 50 bin üye işyerine yaklaşma başarısı gösterdi.
Hem ülkemizin finansal erişim oranının artmasına destek sunup hem de sürdürülebilir büyümesini ve liderliğini devam ettiren Ödeal; 2021 ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.
Yüzde 274’lük büyüme
Ödeal, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen senenin aynı dönemine göre üye işyeri sayısını yüzde 24 artırarak, 50 bin üye işyeri sayısına yaklaştı. Ayrıca, işlem sayısını yüzde 274 ve işlem hacmini yüzde 124 artırdı. Ödeal’ın toplam üye işyeri sayısının yüzde 79’unu bireysel girişimciler ve şahıs şirketleri; geri kalan yüzde 21’lik kısmını ise limited şirketler ve kooperatiflerle, dernekler oluşturuyor.
Ödeal’ın ilk çeyrek sonuçlarında, il bazında sırasıyla, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya ilk beşte yer alırken; sektör bazlı ise, yine sırasıyla, “inşaat yapı ve malzeme”, “otomotiv ve oto sanayi”, “sağlık merkezleri-sağlık ürünleri ve medikal”, “lokanta-restoran-cafe” ve “giyim-tekstil-tuhafiye”nin ilk beşte yer alması dikkat çekti.
Fevzi Güngör: “Alışveriş ve finansal teknoloji ekosistemlerini, birlikte ve başarılı bir şekilde okumamız, en güçlü kasımız.”
7 yıl gibi kısa bir zaman içinde, özellikle bir start-up’tan lider firma haline gelme başarılarına dikkat çeken Ödeal Kurucu Genel Müdürü Fevzi Güngör; “İnsanlığın ortalama 100 yılda bir karşılaşabileceği küresel bir salgının, gelirler üzerinde oluşturduğu baskıya rağmen, geçen sene olduğu gibi hizmet/ürün geliştirmelerimize ve dijital iyileştirmelerimize ara vermeden devam ettik. Geçen sene 3. çeyrek sonunda hizmete sunduğumuz reyonda mobil ödemeyi sağlayan ve mağazalardaki kasa kuyruklarını ortadan kaldıran Ödeal API bunun çok başarılı bir örneği oldu. En güçlü kasımızın, alışveriş ve finansal teknoloji ekosistemlerini, birlikte ve başarılı bir şekilde okumamız olduğuna inanıyorum. 2014 yılında sektöre, cep telefonlarını POS cihazına dönüştüren bir teknoloji ve ürünle girmemiz bunun en somut kanıtıdır.” dedi.
Büyük kurum işbirliklerine devam ve 50 bin üye işyerini hızla aşma hedefi
Ödeal’ın 2021 sonu ve gelecek hedeflerinden de bahseden Güngör, “Bankalar ve büyük kurumlarla işbirliği stratejik hedefimizde aynı hızla ilerleyeceğiz. Anımsanacaktır, bugüne kadar, Halkbank, Türk Telekom ve Şekerbank ile önemli işbirlikleri gerçekleştirdik. Ayrıca üye iş yeri sayımızda 50 bin barajını hızla aşmak ilk hedeflerimizden birisi. Dayanıklı tüketim malları ve elektronik ürünlerin satın alınması aşamasında tüketicilerin nakit ihtiyacını hızlı olarak çözümlemeleri için “Kredi-POS” ürünümüzü geliştirmeye devam ediyoruz. Bu ürünümüz ile alışveriş esnasında kredi alımını kolaylaştırarak, üye işyeri ve müşterileri için ürettiğimiz çözümlerimize bir yenisini daha eklemiş olacağız. Bununla birlikte, Cepte POS ürünümüze QR ile ödeme, ses ile ödeme gibi farklı ödeme seçenekleri de ekleyerek, ödeme alma yöntemlerimizi zenginleştiriyoruz.” dedi.
2021 “Açık Bankacılığın” yılı olacak
2021 yılına ilişkin genel bir değerlendirme de paylaşan Fevzi Güngör, sözlerini şöyle tamamladı: “2021 öncelikle dijital sistemlerin etkisini çok kuvvetli hissedeceğimiz bir yıl olacak. Ayrıca Açık Bankacılık ile ilgili gelişmelerin iyice ısınmasını bekliyorum. Bankalar ile ödeme kuruluşlarının çalışma şartlarının açık bankacılık kapsamında, fiyat ve teknik standart açısından belirlenmesini bekliyoruz. Bu yenilik, açık bankacılığı ülkemizde yayılması için olmazsa olmaz bir durum. Ödeme sistemleri açısından nakit olgusunun kalkması için bir sürü sebep vardı ama hijyen, pandemiyle birlikte hepsinden kuvvetli bir şekilde gündeme girdi; bu gelişme devam edecek. Bunu hem üye işyerlerimizin hacminde hem de yeni kart kabulüne geçen işyerlerinin miktarında görüyoruz. Özellikle uzaktan ödeme teknolojilerinin ve fintekin önü son derece açık. Ama dijitalleşme, uzaktan çalışma altyapısı, yüksek hızlı internet erişimi, sağlık teknolojileri gibi çok sayıda farklı alandaki yatırımlar da öne çıkacaktır.”