Avrupa Komisyonu’nun 6G vizyonunu destekleyecek en önemli 6G girişimi olan Hexa-X’in genel proje lideri olan Nokia, sonraki nesil kablosuz ağlara öncülük ediyor. 6G’nin kullanılacağı benzersiz durumları ve senaryoları tasarlamak, temel 6G teknolojilerini geliştirmek ve önemli 6G teknolojilerini bünyesinde toplayan akıllı sistemlere yönelik yeni bir mimari tanımlamak bu projenin hedefleri arasında.
Hexa-X projesi, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 araştırma ve innovasyon programı altında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir. Bu, Avrupa’da sektördeki en önemli paydaşlarını bir araya getirip 6G’yi geliştirmede öncülük etmek bakımından önemli bir adım. Paydaşlar, gelecekteki tüm bağlantı çözümleri değer zincirini temsil ediyor; Avrupa’daki en seçkin iletişim araştırma kurumlarının yanı sıra ağ tedarikçilerinden iletişim hizmeti sağlayan kuruluşlara, dikey pazarlara ve teknoloji sağlayan şirketlere kadar…
Nokia’nın öncülük ettiği Hexa X projesi insanların dünyası ve fiziki, dijital dünyaları buluşturmayı hedefliyor ve geleceğin kablosuz teknolojisi ve mimarisi araştırmalarına sımsıkı sarılıyor. Kablosuz teknolojiler günümüzde toplum ve ekonomi için kritik önem taşıyor, 5G ve 5G’nin evrimiyle birlikte bu teknolojilerin önemi istikrarlı biçimde artmaya ve yeni ekosistemler ile hizmetleri mümkün kılmaya devam edecek.
Nokia, ilk GSM çağrısından en performanslı 4G ağlarına ve dünyanın en yüksek 5G hızlarına kadar her kablosuz teknoloji neslinin ticarileştirilmesine liderlik etti. Nokia’nın dünya çapında şöhrete sahip, endüstriyel araştırma kolu olan Nokia Bell Labs, 5G standartlarını geliştirmede kullanılan pek çok temel teknoloji innovasyonuna ön ayak olmuştur. İlk 3GPP Release 15 kurulumunu mümkün kılan kitlesel MIMO, milimetre dalga boyuna erişim, kodlama ve 5G radyo yığın tasarımı bu innovasyonlar arasındadır. Nokia Bell Labs, yeni 3GPP Release 16 ve 17 için de teknolojiler geliştiriyor ve bunlar endüstriyel dikey pazarların dijital dönüşümü bakımından büyük önem taşıyor. Orta hızlı sensörler ve lokalizasyon ile kitlesel nesnelerin internetini (IoT) destekleyecek NR-Light ve lisanssız bantlarda 5G Yeni Radyo (NR) bunlar arasında sayılabilir.
Bu güçlü miras üzerinde dayanan Nokia müşterek 6G araştırmasına ve standardizasyon öncesi sürece öncülük ediyor ve Nokia Bell Labs daha şimdiden 6G’yi oluşturacak temel teknolojiler konusunda araştırmalar yapıyor. Nokia, kablosuz teknolojiler arasındaki standart 10 senelik döngüye uygun olarak 6G sistemlerinin 2030 yılında ticari kullanıma sunulmasını bekliyor.
Nokia Bell Labs, Erişim Araştırması Laboratuvarı Şefi Peter Vetter şöyle diyor: “Yeni standartların yayınlanmasıyla birlikte 5G alanında hala yapılacak birçok inovasyon olmakla birlikte, araştırma laboratuvarımızda şimdiden 6G’yi araştırıyoruz. 6G çağında, sırf insanlar ile makineleri birbirine bağlayan değil, insanları dijital dünyayla bağlayan uygulamalar da göreceğiz. 6G ağları niyetlerimizi içgüdüsel olarak anlayan altıncı bir duyuya sahip olacak; fiziki dünya ile olan etkileşimlerimizi daha etkili kılacak, ihtiyaçlarımızı tahmin edecek ve böylece de üretkenliğimizi yükseltecek.”
Hexa-X konsorsiyumu ile birlikte Nokia Bell Labs, 6G kablosuz sistemleri için teknik temeli kurmak bakımından giderilmesi şart olan 6 araştırma alanı saptadı:
• İletişim zekası: Yapay Zeka (AI) / Makine Öğrenimi (ML) teknolojilerinin, insanlara hizmet ederek önemli ölçüde iyileştirilmiş verimlilik ve hizmet deneyimi için güvenilir bir araç olması gerekir
• Ağların ağı: Git gide daha yetenekli, akıllı ve heterojen hale gelen bir dijital ekosistem oluşturması için birden çok türdeki kaynakların bir araya getirilmesi gerekmektedir; böylece birçok ağdan oluşan ortak bir ağ ortaya çıkar
• Sürdürülebilirlik: Küresel BİT çevresel ayak izini azaltmanın yanı sıra küresel endüstri, toplum ve politikacılar için etkili ve sürdürülebilir dijitalleştirme araçları sağlamak amacıyla enerji açısından optimize edilmiş dijital altyapı
• Küresel hizmet kapsamı: Küresel hizmet kapsamı için ıssız bölgeleri birbirine bağlayan etkin ve bütçe dostu çözümler
• Olağanüstü deneyim: Olağanüstü yüksek hızlar, olağanüstü düşük gecikmeler (fark edilemeyecek kadar), neredeyse sınırsız kapasite, hassas lokalizasyon ve algılama
• Güvenirlik: İletişimin mahremiyetini, doğruluğunu sağlama ve veri güvenliğini, operasyonel direnci ve güvenliği sunma
Nokia, Hexa-X’in yanı sıra, 6Genesis gibi Avrupa’daki diğer 6G araştırma girişimlerine de aktif bir şekilde katılıyor. 6Genesis, Finlandiya Akademisi tarafından finanse edilen ulusal bir 6G programıdır. Oulu Üniversitesi ve Horizon Europe Akıllı Ağlar ve Hizmetler tarafından yürütülmekte olan bu proje, Avrupa sanayisinin dijitalizasyonunu hızlandırırken, sonraki nesil ağ teknolojilerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesi ve kurulumunda Avrupa’nın liderliğini güvenceye almayı amaçlıyor.
Hexa-X projesi 01 Ocak 2021 tarihinde başlayacak. Projenin 2,5 yıl sürmesi planlanıyor. Nokia, Hexa-X proje lideridir ve Avrupalı ortaklardan oluşan güçlü bir konsorsiyum ile yakından çalışmaktadır.