Teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten nesiller yetişmesi misyonu ile çalışanlarının çocuklarına ve okullara kodlama eğitim veren Netaş, 4 ayda 61 gönüllü mühendisinin de desteğiyle çocuklara 1700 saatin üzerinde eğitim verdi.
45 yıl önce Türkiye’nin ilk özel telekom Ar-Ge merkezini kuran Netaş, yeni nesil mühendisler yetiştirmek için çalışmalara başladı. Bugün 800’ü aşkın mühendisiyle Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Mimarı olarak çalışan Netaş, hayata geçirdiği farklı projelerle çocuklar arasında mühendislik mesleğine olan ilgiyi artırmayı amaçlıyor. Next Coders projesiyle işe çalışanlarının çocuklarından başlayan Netaş, 61 mühendisinden oluşan Umutluyuz Gönüllülük Platform üyeleriyle de okullarda öğrencilere kodlama eğitimi veriyor, mühendislik mesleğini anlatıyor.
Netaş Marka ve Kurumsal İletişim’den Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Buket Okumuş, “Kurduğumuz Umutluyuz Platformu kapsamında başlattığımız kodlama eğitimleriyle mühendislik geleneğimizi yeni kuşaklara aktarıyoruz. Çalışanlarımızın çocuklarına odaklandığımız ve 12 hafta süren “Next Coders” programımızın ilk etabını tamamladık. Yine 61 gönüllü mühendisimizle de talep eden farklı okullardaki 221 öğrenciye kodlama eğitimi verdik. Sadece 4 ayda 1700 saatin üzerinde kodlama eğitimi verdiğimiz Umutluyuz Platformu kapsamındaki eğitim odaklı projelerimize önümüzdeki dönemde de odaklanmaya devam edeceğiz” dedi.
Geleceği Yeni Nesil Dijital Dönüşüm Mimarları İnşa Edecek
Kodlama eğitiminin ilk amacını; sorgulama, analitik bakabilme, farklı bakış açıları geliştirme, problem çözebilme gibi bilişsel yeteneklerini geliştirerek erken yaşta çocukların anlayış ve zihin yapısının temellerini atmak olarak açıklayan Buket Okumuş, “Uzun vadedeki amacımız ise kazandıkları bu yetkinliklerle çocuklarımızın dünya çapında projelere imza atarak, diğer çocuklara ilham vermesi, hayallerini teknoloji ile gerçeğe dönüştürebileceklerini göstermeleri” diye konuştu.
Okumuş, “Dünyayla rekabet ve sürdürülebilir kalkınma için kendi teknolojisini üretebilen bir ülke olmanın gerekliliğine inanıyoruz. Bunun için 45 yıllık ArGe’miz ve 800’ü aşkın mühendisimizle yeni nesil teknolojiler geliştirirken yeni nesilleri de bu farkındalık ve donanımla yetiştirmek için çalışıyoruz. Hedefimiz; erken yaşta çocuklarımızı “mühendislik” disipliniyle tanıştırmak, kendi mühendislerimizle rol model olarak ilham vermek, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayarak hayallerini teknolojiyle gerçeğe dönüştürebileceklerini onlara göstermek. Bu nedenle kurduğumuz Umutluyuz Platformu altında gerek çalışan çocuklarımıza gerekse talep eden okullardaki öğrencilere gönüllü mühendislerimizle ulaşarak kodlama eğitimleri vererek geleceğin Dijital Dönüşüm Mimarlarını yetiştirmeyi amaçlıyoruz. “Büyüyünce ne olacaksın” sorusunun yanıtları arasında “Mühendis” yanıtını daha çok duymak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Netaş’ın Kurduğu Sınıflar İzmir’in Robotik Kodlama Merkezi Oldu
Netaş, Junior Robotics işbirliğiyle hayata geçirdiği, 6-13 yaş gruplarının dahil olduğu 12 hafta boyunca süren “Next Coders” kapsamında çocuklar, robotik ve kodlama atölyelerinde kendi yaş gruplarına uygun olarak We Do 2.0, 3D Printer, Dijital Kodlama, EV3, Arduino Elektronik Kart Uygulamaları gibi konularda eğitim aldı. Netaş sadece kodlama eğitimi vermekle kalmıyor, okullara da yatırım yapıyor. Netaş’ın geçtiğimiz yıl teknoloji altyapısını kurduğu ve içinde teknoloji sınıfları açtığı İzmir Bahar Yıldırım İlkokulu bugün İzmir’de şehrin “robotik kodlama merkezi” olma yolunda ilerliyor. İzmir merkez ve çevre okulların öğrencileri de sözkonusu sınıflarda robotik ve kodlama eğitimleri alıyor. Yine Netaş, MEB himayesinde Haypader Özel Eğitim ve Uygulama Okulu’nun yapımında ana destekçi olarak, engelli çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sunulmasına katkı sağladı.