Markalar Ürün Listelerine Ürünün NFT Versiyonlarını da Eklemeli

Güncel araştırmalara göre, 3 milyar dolarlık NFT sektörü pazar büyüklüğünün 2027’nin sonuna doğru 13,6 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

NFT’nin blokzincir teknolojisinin bir ürünü olarak son zamanlarda popüler hale geldiğinin altını çizen Çetinkaya Hukuk Bürosu Danışmanlarından Avukat Cemal Araalan, “Eser sahiplerinin bilgi ve izni olmaksızın NFT minting işlemi ile NFT yaratanlar arasında halihazırda birtakım uyuşmazlıklar yaşanıyor ve bu uyuşmazlıkların gelecekte daha da artması muhtemel. Bu kapsamda, NFT’lerin yasa koyucu tarafından regüle edilene kadar doktrinde de belirtildiği üzere ilerideki hak kayıplarının önlenmesi açısından özellikle tanınmış markaların sahiplerinin gerçekleştirecekleri yeni başvuru ile önceden tescil ettirdikleri mal listelerine malın NFT versiyonlarını da eklemesi geçici çözüm olabilir. Ancak hangi çözüm yolu düşünülürse düşünülsün, gelecekte NFT’lere özgü uyuşmazlıklar artabileceği için mahkemelerin bu konuda takdir yetkilerini bu teknolojinin imkanlarını doğru değerlendirerek kullanmaları ve hukuka ve hakkaniyete uygun şekilde karar vermelerinin gerekliliğidir.” dedi.

NFT’lerin blokzincirler üzerinde farklı versiyonlarının geliştirilebilmesi mümkün

NFT kavramının anlaşılabilmesi açısından öncelikle kripto varlıklardan token kelimesinin anlamının irdelenmesinin faydalı olacağını da sözlerine ekleyen Araalan, “Normalde kripto varlıkların iki alt türü olduğu kabul ediliyor. NFT’ler ise klasik anlamda token’lardan farklı şekilde fikir ve sanat eserlerinde görülen teklik ve özgünlük olgularının teknolojik olarak farklı bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. NFT’lerin genel itibariyle Ethereum ve diğer yeni nesil blokzincirler üzerinde farklı versiyonlarının geliştirilebilmesi mümkün.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?