ABD’de bir öğrenci yapay zeka araçlarını izinsiz kullanarak kopyala-yapıştır yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmıştı. Mahkeme okulun kararını haklı buldu.
ABD Massachusetts’te federal mahkeme, yapay zeka (AI) kullanımı nedeniyle cezalandırılan öğrenci ve ailesinin açtığı davada okul yönetimini haklı buldu. Olayda Hingham Lisesi, öğrenciyi yapay zeka araçlarını izinsiz kullanarak akademik bütünlük kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırmıştı.
Öğrencinin ailesi, okul el kitabında AI kullanımıyla ilgili açık bir yasağın bulunmadığını savunarak dava açmıştı.
Olay, Aralık 2023’te, öğrencinin AP Amerikan Tarihi projesinde yapay zeka aracı Grammarly kullanarak bir belge oluşturmasıyla başladı. Mahkeme belgelerine göre, öğrenci, yapay zeka tarafından üretilen metinleri rastgele ve seçim yapmaksızın kopyalayıp yapıştırmıştı. Dahası, metinde var olmayan kaynaklara atıflar da vardı.
AI tarafından oluşturulan bu hayali kaynaklar (“halüsinasyonlar”), okulun öğrencinin akademik bütünlük kurallarını ihlal ettiği sonucuna varmasına yol açtı. Öğrenci projenin iki kısmından başarısız sayıldı, ceza alarak bir Cumartesi günü okulda kalmak zorunda bırakıldı.
Mahkeme, öğrencinin davranışının okulun akademik bütünlük kurallarını ihlal ettiğini ve okul yönetiminin adil bir şekilde hareket ettiğini belirtti. ABD Bölge Yargıcı Paul Levenson, “Okul yönetiminin elindeki deliller, öğrencinin izinsiz AI kullanarak kopya çektiğini net bir şekilde destekliyor” yorumunda bulundu. Bu durum özelinde, öğrencinin yapay zeka çıktısını kendi çalışması gibi göstermesinin “açık bir akademik sahtekarlık” olarak değerlendirildiği vurgusu da yapıldı.
Netice olarak mahkeme, öğrencinin AI kullanımı nedeniyle aldığı cezanın, kamu eğitimi hakkını ihlal etmediğine ve okulun akademik kurallarını uygulamada haklı olduğuna hükmetti.