Lenovo ThinkVision M14t İncelemesi: Evden Çalışmanın Dayanılmaz Hafifliği

Lenovo’nun dokunmatik ekrana sahip taşınabilir monitörü ThinkVision M14t, doğru elle geçtiğinde gerçek potansiyeline ulaşan bir ürün.

Lenovo’nun inceleme için sitemize gönderdiği ThinkVision M14t modelinin kutusunu açtığımda açıkçası biraz düşündüm. Evde dizüstü bilgisayarın HDMI ile bağlandığı, gerektiğinde ekranı ikiye ayırıp kullandığım 2K çözünürlüklü bir sistem var. Laptop zaten 15 inç. Önümde ise 14 inçlik bir monitör duruyor. Oldukça ince ve şık bir monitör, dokunmatik ekrana da sahip ama tablet deseniz tablet değil. Monitör deseniz kullandığım sisteme 14 inç monitör eklesem ne olacak. Böyle nereye koyacağımı nasıl kullanacağımı bilemediğim bir aygıt gibi geldi.

Sonra dedim, belki de ben doğru kişi değilimdir. İçinde bulunduğumuz salgından dolayı sistemi evin içinde bile hareket ettirmiyorum. Zaten sağından solundan o kadar çok kablo çıkıyor ki taşımak istesem üşenirim.

Aldım kutuyu, bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanan oğlumun odasına girdim. O aralar önünde yine teste gelmiş bir ultrabook, açmış ders dinliyor. “Yağız” dedim, “İncelemeye böyle bir şey geldi, ilgini çeker mi kullanmak ister misin?”

Ver bir bakayım dedi. Aleti çıkarıp USB-C portundan bilgisayara bağladık. O an fark ettim ki istesem de zaten kendi bilgisayarıma bunu bağlayamazmışım, çünkü benim 3 yıllık cihazda USB-C portu yok. Neyse ki cihaz enerjisini de bağlantı portundan alıyormuş, ayrıca bir adaptörle uğraşmamız gerekmedi. Zaten masasının üzerinde fazla yer de yok. Aleti bilgisayara ikinci ekran olarak tanımladık. Boyutu cihazın 13 inçlik ekranına yakın olduğu için koyduğumuz yere gayet yakıştı.

Aradan birkaç gün geçtikten sonra monitör Yağız’ın resmen eli ayağı olmuştu. Ana ekranda ders dinlerken yan ekranda kalemle notlarını alıyor, Spotify listesini ikinci ekrandan yönetiyor, arada soluk almak istediğinde eğlenceli bir şeyler izlemek için kafasını döndürmesi yetiyordu.

Meğer büyük ekran ve sabit sistemlerle çalışa çalışa kendi yankı odamı yaratmışım. 17 yaşındaki oğlumun cihazı nasıl kullandığını gördükçe, birden çok ekrana ihtiyaç duyabilecek işlerle uğraşan bir profesyonelin masasında nasıl bir potansiyeli hayata geçirebileceğini fark ettim. Geri gönderme vakti geldiğinde, kapıdan çıkan cihaz hakkında kapıdan girdiği güne göre çok farklı düşünceler vardı kafamda.

Her Kullanım Şekline Uyum Sağlıyor

Bu ufak sunumun ardından size biraz da cihazdan bahsedeyim. Lenovo ThinkVision M14t gücünü bağlandığı bilgisayardan alan taşınabilir bir monitör için gayet yeterli sayılabilecek parlaklığa, farklı kullanım şekillerini destekleyen akrobatik bir ayağa, 1080p ekran çözünürlüğüne ve 10 nokta dokunma hassasiyetine sahip 14 inçlik bir IPS panel monitör. IPS olduğu için görüntülenme açısı oldukça geniş.

İnce mat siyah çerçevesi, Lenovo ThinkPad serisi dizüstü bilgisayarlarla uyum sağlamak üzere tasarlandığı hissi uyandırıyor. Kutunun içinde dokunmatik özelliklerini verimli bir şekilde kullanabilmeniz için 4096 farklı basınç seviyesini algılayabilen aktif bir kalem, dilediğiniz yere taşımanızı kolaylaştıracak özel bir kılıf ve gerekli bağlantı kabloları yer alıyor.

Ekran yumuşak hareketler eşliğinde içeri doğru 5 derece, dışarı doğru 90 derece kıvrılabilen özel bir tabana çift menteşeyle bağlanıyor. Böylece yatay ve hafif eğik bir duruştan masanın üzerinde dik durduğu pozisyona kadar ihtiyacınıza göre bir dizi senaryoyu hayata geçirebiliyorsunuz. Hatta yerleşik standı dik açı pozisyonuna getirdiğinizde ekranı dikey olarak da yerleştirebiliyorsunuz. Tabla önünde yer alan bir yükseltici, gerektiğinde monitörü dizüstü ekranınızla aynı hizaya çekmenize yardımcı oluyor.

Özellikler ve Tasarım

ThinkVision M14t’nin tabanında ekran desteğinin yanı sıra bağlantı portları ve düğmeler yer alıyor. Güç düğmesi, Kensington kilidi ve USB Type-C bağlantı noktası sağda yer alırken, sol tarafta ikinci bir USB-C Tipi bağlantı noktası ve ayar düğmeleri yerleştirilmiş. bu ikinci portu cihazı adaptöre bağlamanız durumunda farklı bir cihaza güç aktarımı için kullanabiliyorsunuz.

Ayarların neredeyse tamamı ekrana yansıtılan ayar fonksiyonları üzerinden yapılıyor. Arayüz, döndürme kilidi, mavi ışık filtresi, hassas renk ayarları ve diğer pek çok ayara bu menüden ulaşmak mümkün.

Cihazı bilgisayarınızın yanında konumlandırmak istediğiniz yere bağlı olarak dilediğiniz yöndeki USB Type-C yuvasına bağlayabiliyorsunuz. Hatta dilerseniz USB Type-C bağlantı noktasına sahip Android telefonunuza da bağlamanız mümkün. Fakat HDMI bağlantısının mevcut olmaması cihazın bağlantı senaryolarını önemli ölçüde kısıtlıyor. Ayrıca monitörü adaptörle kullanmak isterseniz, cep telefonu şarjı yerine dizüstü cihazınızı şarj edecek nitelikte bir şarj cihazına ihtiyacınız var.

Yaklaşık 300 nit parlaklık ve 700:1 kontrast oranı vaat eden monitörün en güçlü yönlerinden biri renk gamının oldukça geniş olması. Bu da canlı görüntüler üretme konusunda hayli yardımcı oluyor. Lenovo ThinkVision M14t’nin NTSC renk gamının yüzde 72’sini kapladığını belirtiyor ki, bu sRGB renk gamının yaklaşık yüzde 100’üne karşılık geliyor.

Zaten görüntüye bakınca bir şeyleri doğru yaptıklarını anlıyorsunuz. Kalemi de bu formüle ekleyince aslında cihaz adeta bir artistik üretim platformuna, bir sunum ve çizim tabletine dönüşüyor.

Sonuç

Lenovo ThinkVision M14t, benzer boyutta ekrana sahip birçok tabletten daha pahalı bir ürün. Ancak dokunma hassasiyeti, beraberindeki stantla gelen manevra kabiliyeti, renk doğruluğu ve parlaklık gibi nitelikleriyle kendine özgü bir boşluğu doldurduğu ortada.

Bu boşluğu ne kadarımız hissederiz bilmiyorum. Ama ihtiyacı olanı mutlu edeceği, kullanıcısının önünde yeni olasılıklar açacağı kesin.

Etiketler: