Kullanıcı Geri Bildirimlerinin UI/UX Tasarımına Etkisi

Kuruluşların ürün veya hizmetlerini, estetik ve işlevsel bir şekilde hedef kitleyle buluşturan UI/UX tasarımları, kullanıcıların tercihlerini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Ancak etkili bir UI/UX tasarlamak ve uygulamak için yaratıcılık ve teknik becerilerin yanı sıra müşteri odaklı bir yaklaşım içeren kullanıcı geri bildirimlerinin toplanması ve analiz edilmesi önem taşıyor.

Markaların ürün veya hizmetlerini hedef kitle ile buluşturmanın en etkili yollarından biri olan UI/UX tasarımları; tipografi, site içerisinde gezinme kolaylığı, renk paleti, görsel materyaller gibi birçok bileşeni kapsıyor. Kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen UI/UX tasarımları, rekabetçi kalmak ve alanında başarılı olmaya devam etmek isteyen her işletmenin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Ancak markanın ürün ve hizmetlerini yansıtan iyi bir tasarım için yaratıcılık ve teknik beceriler tek başına yeterli şartları sağlamıyor.

Son kullanıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almanın başarılı ve rekabetçi UI/UX tasarımında önemli bir rol oynadığını belirten TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, “Kullanıcı geri bildirimlerinin dikkate alınması ve elde edilen olumlu veya olumsuz bilgiler doğrultusunda gerekli geliştirmelerin yapılması, kuruluşlara müşteri odaklı bir yaklaşım sağlarken yeni kullanıcılara da ulaşma imkanı sunuyor. Kişinin kendi varsayım ve tahminlerine dayalı bir tasarım ortaya çıkarması, kötü bir kullanıcı deneyimine neden olabiliyor ve gelişimden uzak bir durum ortaya çıkıyor.” açıklamasında bulundu.

Kullanıcı Geri Bildirim Yöntemleri

Kullanıcı geri bildirimlerini toplamaya yönelik proaktif ve reaktif olmak üzere iki tür yaklaşım bulunuyor. Yaklaşımlar konusunda değerlendirmelerde bulunan Sarıalioğlu, “Proaktif kullanıcı geri bildirimi, aktif olarak beklenen geri bildirim olarak adlandırılıyor. Kişi veya kuruluşun direkt son kullanıcı ile temasa geçtiği bu yöntem; kullanıcı anketleri, görüşmeler, e-postalar, web sitesi widget’ları ve açılır pencereler ile yapılabiliyor.

Reaktif kullanıcı geri bildirimi ise kullanıcıdan herhangi bir bilgi talep etmeksizin, olumlu veya olumsuz yorumlar üzerinden elde ediliyor. Kişi veya kuruluşlar genellikle olumsuz yorumlar üzerinden gerekli iyileştirmeleri yapsalar da olumlu geri bildirimler, markanın müşterisi olmayan kişilere ulaşmasında kilit bir rol oynayabiliyor. Reaktif kullanıcı geri bildirim genellikle; Google incelemeleri, sosyal medya incelemeleri ve müşteri destek hattı üzerinden elde edilebiliyor. UI/UX tasarımcıları, tüm bu yöntem ve kanalların bir araya getirilmesiyle ürünlerini geliştirme ve eksiklikleri giderme fırsatına sahip oluyor.” ifadelerini kullandı.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?