Teknolojinin faydalı kullanımı ve ekran bağımlılığına karşı harekete geçen KoçSistem, yeni sosyal sorumluluk projesi ile aile içi iletişimi artırmayı hedefliyor. KoçSistem, proje kapsamında, eğitim ortağı Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile ebeveynlere teknoloji kullanımı hakkında eğitimler ve rehberlik hizmetleri verecek.
“Geleceği Keşfet” mottosu ile şirketlere teknoloji hizmeti veren KoçSistem çocuklarda dijital ekran bağımlılığına dikkat çeken sosyal sorumluluk projesi “Aile Saati”ni duyurdu. KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısına AÇEV Genel Müdür Vekili Burcu Gündüz Maşalacıile klinik psikolog ve yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen konuşmacı olarak katılarak projeyle ilgili detayları paylaştılar.
Günde 1 Saat “Ekranları Kapatalım” Çağrısı
Koç Topluluğu’nun teknoloji şirketi KoçSistem, Anne Çocuk Eğitimi Vakfı’nın (AÇEV) eğitim ortağı olarak destek verdiği Aile Saati sosyal sorumluluk projesi ile aile içi sağlıklı teknoloji kullanımı konusunda toplumsal farkındalığı yükseltmeyi hedefliyor. Başlangıç olarak Aile Saati projesi kapsamında #haydikapatalım hareketini başlatan KoçSistem, ebeveynlere her gün 19:00 – 20:00 saatleri arasında bir saatlik Aile Saati molası vermeye davet ediyor. Bu sürede ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte tüm ekranları kapatarak “ekransız”; ev içi veya dışı çeşitli etkinliklerle birlikte zaman geçirmeleri çağrısı yapıyor.
Aile Saati projesi kapsamında İstanbul ve İzmir’in çeşitli semtlerinde açılacak 94 kurs ile 1.330 ebeveyn ve onların 3-13 yaşları arasındaki çocuklarına ulaşılacak. Bir yıl boyunca sürecek AÇEV Anne ve Baba Destek Programları kapsamında teknoloji modülünün entegrasyonuyla uygulanacak eğitimler, 20 Eylül 2019’dan itibaren başlayacak. Eğitimlerde ebeveynler çocuklarının teknolojiyle daha sağlıklı bir ilişki kurabilmeleri için desteklenecekler. Eğitimciler başta olmak üzere, çocuk gelişimi alanında uzman danışmanların görev alacağı bu projede KoçSistem Gönüllüleri de ebeveynlere teknoloji kullanımı konusunda mentorluk yapacak. KoçSistem Gönüllüleri, ayrıca ebeveynlerin çocuklarla beraber eğlenceli vakit geçireceği çeşitli oyunları da ailelere öğretecek.
Proje Dair Notlar:
- Araştırmalar, “Hayatın mucizevi yılları” olarak adlandırılan 0-6 yaş arası dönemde, çocuğun beyninin bir daha hiç olmayacağı kadar hızlı geliştiğini gösteriyor. (Kaynak:AÇEV)
- Bu dönemde beyinde her saniyede 700 yeni nöron bağlantısı oluşuyor. Bu bağlantılar çocuğun bilişsel, dilsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin temel taşlarını oluşturuyor. (Kaynak:AÇEV)
- Türkiye’de Babalık Araştırması’na göre gündelik hayatlarının büyük bölümünü işyerlerinde ve yolda harcamak zorunda kalan babalar, çocuklarıyla geçirdikleri ortalama 2 saat 20 dakikayı da yaklaşık yüzde 80 oranında televizyon izleyerek geçiriyor. (Kaynak:AÇEV)
- İngiltere’nin Güvenli İnternet Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre hemen her saat (son bir saat içinde) sekiz çocuktan biri selfie paylaşıyor. (Kaynak: Safer Internet Centre)
- Common Sense Media tarafından yapılan bir ankete göre, gençler ortalama olarak günde yaklaşık 7 saat eğlence için ekranları kullanıyor. (Kaynak: Common Sense Media)
- Aynı ankete göre, bir gencin ortalama 8 saat uyuduğunu varsayarsak, çoğu genç için ekran süreleri uyanık yaşamlarının en az yüzde 25’ini kapsıyor. (Kaynak: Common Sense Media)