Bir Türk girişimci tarafında Almanya’da kurulan KOBIL, Almanya’daki Ar-Ge merkezinin benzeri İstanbul Teknopark’ta kurdu. Şirket Almanya’da kazandığı birikimi Türkiye’ye aktarmaya kararlı.
Dünya ve Türkiye’nin önde gelen büyük bankaların mobil bankacılık uygulamaları için güvenlik çözümleri sağlayan Almanya merkezli Türk şirketi KOBIL, İstanbul Teknopark’ta açtığı yeni Ar-Ge merkeziyle e-ticaretten bankacılığa kadar birçok alanda güvenlik konusunda elde ettiği bilgi birikimini Türkiye pazarındaki büyük projeler için kullanacak. Geçtiğimiz haftalarda görüşme olanağı bulduğumuz KOBIL Türkiye Ülke Müdürü Ümit Yaşar Usta ile şirketin yeni plan ve projelerini konuştuk.
Türkiye’ye de Ar-Ge Merkezi
Kripto yazılımlar ve cihazlar için akıllı kartlar konusunda çalışmalar yapmak amacıyla Türkiye’nin inovasyon merkezi Teknopark İstanbul’da bir ofis açtıklarını belirten Ümit Yaşar Usta, “Yazılım ve donanım tarafında da araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yapılacağı bu yeni ofisimizde sadece Türkiye pazarına yönelik değil aynı zamanda Almanya, İsviçre, Avusturya ve ABD pazarlarına yönelik, küresel pazar standartlarına uygun inovatif ürün ve çözümler geliştirmeyi planlıyoruz. Almanya’nın üç ayrı noktasındaki Ar-Ge merkezlerimizde değişen teknolojilere uygun, sürdürülebilir inovasyon temelinde, uluslararası standartla uyumlu çözümler tasarlamaya devam ediyoruz. Bu alandaki güçlü bilgi birikimimizi Teknopark İstanbul’daki yeni ofisimiz üzerinden Türkiye’ye taşımayı da hedefliyoruz“ dedi.
KOBIL’in Türkiye’de Ar-Ge yatırımlarına verdiği önemi ve bu alanda istihdam yaratma isteğini de ortaya koyan Kurtköy’deki bu yeni ofiste Ar-Ge konusunda çalışmaya istekli mühendislerin istihdam edilmesine öncelik verilecek ve burada geliştirilecek çözümler dünyaya ihraç edilecek.
Kısa mesaja alternatif kimlik doğrulama çözümleri
Türkiye vatandaşı yaklaşık 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin internete sızdırıldığı yönündeki haberlerin ardından özellikle internet üzerinden bankacılık hizmetlerinden yararlanan banka müşterilerinin bilgilerinin, online bankacılık işlemlerinde kullanılabileceği konusunda soru işaretleri oluştu. Uluslararası bankalar dışında Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının da internet ve mobil bankacılık uygulamalarının güvenlik altyapısını sunan KOBIL’in m-Identity Application Security Technology (AST) çözümü online bankacılık işlemlerini her türlü siber saldırıya karşı koruyor.
Gelliştirdikleri AST güvenlik çözümü ile ilgili bilgi veren Usta, “Türkiye’de bankalar şube dışı kanallarda 2008 yılında bu yana 2 aşamalı kimlik doğrulama yapıyor. Birinci aşama kişiye ait bildiği bilgileri içeriyor. TC kimlik numarası, müşteri numarası, sabit şifre, annenin evlenmeden önceki soyadı, doğum tarihi, parola gibi unsurların tamamı kişinin bildiği unsur olarak birinci aşama doğrulamayı sağlıyor. Bu bilgileri çoğu statik yani değişmeyen bilgiler ve bu bilgilere sosyal medya hesaplarından, arkadaş ortamlarından veya sosyal mühendislik ile kişileri kandırarak elde etmek mümkün. Meydana gelen son gelen olayda olduğu gibi kişiye ait bu sabit bilgilerin başka kurumların sunucularından çalınması da mümkün. Benzer durum kişinin e-devlet şifresini ele geçmesi veya özel sigorta web şifresini ele geçmesi ile de mümkün. Ancak bu bilgilerin ele geçirilmesi KOBIL’in AST güvenlik çözümü ile güvenlik çemberine alınmış mobil bankacılık, internet bankacılığı veya telefon bankacılığından işlem yapılması için tek başına yeterli değildir” şeklinde görüş belirtti.
Pokemon GO benzeri birçok oyun ve uygulamanın kullanıcıların telefonlarına erişmek için izinler istediğini ve bu izinlerin kimlik doğrulamada SMS şifrelerini kullanan bankacılık işlemlerinde çok ciddi bir risk yarattığını söyleyen Ümit Yaşar Usta, sundukları mAST çözümünün bugün için SMS-şifrelere alternatif olarak yüzde 25 pazar payına ulaşabilmiş tek güvenlik çözümü olduğuna da dikkat çekti.
Bilgisayarlardan telefonlara maksimum güvenlikte bankacılık işlemleri
Uçtan uca kapalı bir devre içinde banka ile müşteri arasında şifreli mesajlaşma sağlayan KOBIL’in m-Identity Güvenlik Teknolojisi, aynı zamanda iki faktörlü kimlik doğrulama duvarıyla güvenliği daha da artırırken cihazları korsan kopyalamaya, hırsızlığa ve diğer kötü amaçlı girişimlere karşı koruyor. İnternet veya mobil bankacılığı kullanan birçok banka müşterisinin sahip olduğu iPhone, iPad, Android, Windows PC’lerde çalışabilen m-Identity, güvenliği otomatik olarak sağlayarak son kullanıcının olası endişelerini gideriyor ve müşteri memnuniyetini artırarak bankalara büyük fayda sağlıyor.