Enterprise Next röportajlarında konuğumuz Insha Ventures Direktörü Hasan Sami Bayansar oldu.
FinTech girişim kurucusu Insha Ventures, kimlik yönetim platformu Identify Türkiye iş birliği ile yeni nesil uzaktan müşteri edinme platformu KimlikBasit’i hayata geçirdi. KimlikBasit ile uzaktan müşteri edinim süreçleri tamamen dijitale taşınıyor.
FinTech girişim kurucusu Insha Ventures olarak yeni nesil uzaktan müşteri edinme platformu KimlikBasit’i kısa bir süre önce kimlik yönetim platformu Identify Türkiye iş birliği ile hayata geçirdiklerini belirten Hasan Sami Bayansar, şunları söyledi:
“Kısaca aktarmam gerekirse KimlikBasit uzaktan müşteri edinim süreçlerini tamamen dijitale taşıyor. Biraz daha açacak olursak; KimlikBasit, uzaktan uçtan uca kimlik doğrulama hizmeti sayesinde sahtecilikle mücadele, kara para aklamayı önleme çözümleri, yasal yükümlülükleri sağlama hizmetleri sunarken, firmaları aynı zamanda önemli bir operasyonel yükten kurtarıyor ve ciddi de bir maliyet avantajı sağlıyor. KimlikBasit, özellikle finansal hizmet veren ve kullanıcı doğrulama süreçlerinin önem arz ettiği endüstrilerde KYC 5’e kadar tüm kullanıcı doğrulama türlerini destekliyor. Burada sadece görüntülü görüşme değil; NFC ile çip okuma, OCR ile MRZ okuma, Özçekim ile kimlik üzerindeki fotoğrafın biyometrik karşılaştırılması, Mernis kontrolleri, API entegrasyonları ile kredi risk sorgusu vb gibi birçok konuda operasyonel süreç desteği sağlıyor. Yapay zekâ ve diğer teknolojilerle desteklenen KimlikBasit, kullanıcının kimliği ya da pasaportu üzerinden çiple verileri okuma ve video konferans ile doğrulama yapıyor. Mevcut müşteri bilgilerinde eksiklerin tamamlanması ve ek işlem güvenlik protokollerinde de yaygın bir şekilde kullanılan KimlikBasit ile mobil uygulama ve web üzerinden doğrulama yapılabildiği gibi ürün ya da hizmeti alan firma bir panel üzerinden kullanıcılarını yönetebiliyor. Bu yeni ürün ile ayrıca doğrulamayı yapacak çağrı merkezi çalışanı eğitimleri ve API entegrasyonu da sağlanıyor. Çağrı merkezi çalışanları artık Müşteri Müfettişi” oluyorlar.”
Salgınla birlikte müşteri beklentileri de arttı
Salgının da etkisiyle birlikte gerek firmalarda gerekse müşterilerde dijital platform çözümleri yaygınlaştığını belirten Bayansar, “Müşterin markalardan teknolojik anlamdaki beklentileri ise arttı. Bu bağlamda Digital Onboarding, bir firmaya giriş adımında dahi müşterilere güçlü ve dijital bir deneyim sunarken, aynı zamanda her iki tarafın da memnun olmasını sağlıyor. Ayrıca, Dijital Onboarding uygulaması ile firmalar operasyonel maliyetleri azalırken, müşteri edinimini çok daha hızlı, eksiksiz ve güvenli bir şekilde tamamlayabilecekler. Müşteri tarafında ise bu gelişme beraberinde zahmetsiz bir kayıt süreci ve dijital bir deneyim sunmuş olacak. Ancak burada dikkat edilmesi gereken birkaç konu var. İlki; Dijital Onboarding uygulamalarında en kritik noktalarından biri bir taraftan regülasyonun beklentilerine uyum sağlarken, diğer taraftan KVKK hususlarını da hassasiyetle göz önünde bulundurmak. Bu sayede kullanıcı verilerinin güvenliği sağlanmış olurken, kullanıcılar da kendilerini güvende hissedecek” şeklinde konuştu.
“Müşteri deneyimine odaklanıyoruz”
Digital onboarding ile bugün geldiğimiz noktada herhangi bir finans kurumunun müşterisi olma aşamasında çok hızlı bir süreç deneyimi yaşadıklarına vurgu yapan Hasan Sami Bayansar, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Bunun yanında özel işlem izinleri, ek protokollerin tamamlanması gibi ikincil faaliyetlerde de Digital Onboarding sistemleri globalde kullanılıyor ve Türkiye’de de kullanılacağına inancımız tam. Teknoloji alt yapısı bugün Digital Onboarding sağlayan uygulamalar, yarın güvenli kimlik saklama platformları olarak kullanılabilecek. Yani kimlik doğrulaması ya da kimlik bilgileri ile işlem yapmada bu uygulamaları güvenli kasa gibi kullanabileceğiz. Bu noktada Merkez Bankası’nın dijitalleşme yaklaşımı ile önümüzdeki zamanda kimlik saklama protokolüne dair yönlendirmeler yapması muhtemel. Zira Avrupa’da edindiğimiz ve edinmeye devam ettiğimiz deneyim gösteriyor ki insanı merkeze almak; uçtan uca tüm paydaşların süreçlerini dikkate aldığınızda çok önemli bir gayret ve çalışma gerektiriyor. Biz de bu gayreti göstermek üzere yola çıktık. Buna ek olarak ekosistemde sadece kimlik doğrulama değil; işlem güvenliği ve işlem doğrulama gibi en az 6 farklı şekilde hizmet vermek istiyoruz.”
Insha Ventures Direktörü Hasan Sami Bayansar ile gerçekleştirdiğimiz sohbeti aşağıdan izleyebilirsiniz.