Kamu Hizmetlerinde ChatGPT’nin Yeri

ChatGPT teknolojisinin kamu hizmetlerindeki iş yapış süreçlerinde, verimliliği artırabileceği öngörülüyor.

ChatGPT, son dönemlerde birçok alanda adını sıkça duyuruyor. Yapay zekaya dayalı sohbet robotu olan ChatGPT, insanlarla etkileşimde bulunabiliyor, sorulan soruları anlamlı ve akıcı bir şekilde yanıtlayabiliyor, bilgi sağlayabiliyor ve öneriler sunabiliyor. Ancak kesin doğruyu garanti etmiyor.

ChatGPT’nin hızlı ve etkili bir şekilde soruları yanıtlaması, teknik bilgiler vermesi ve problemleri çözmek için rehberlik etmesinin, birçok sektörde büyük bir fayda sağlayabileceği ve iş yapış süreçlerini hızlandırabileceği öngörülüyor.

ChatGPT teknolojisinin, kamu sektöründe de bir dizi avantajı beraberinde getirebileceğini belirten Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Çağrı Işıklıoğlu, “ChatGPT, sektöre ilişkin yeni fikirlerin ortaya çıkması, hizmet geliştirmesi ve sürekli yenilikçilik için verimliliği artırabilir. Modelin analiz yetenekleri sayesinde karmaşık soruların daha iyi anlaşılabileceğini ve bu sorulara uygun çözümleri bulmanın kolaylaşacağını söyleyebilirim. Büyük veri setlerini kullanarak geleceğe yönelik tahminler yürütmek ve daha iyi kararlar alabilmek açısından oldukça önemli bir yenilik olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, ChatGPT’nin otomasyon kabiliyetinin kamu süreçlerini daha verimli hale getireceği de bir gerçek. Rutin görevleri otomatikleştirerek, çalışanların daha stratejik ve yaratıcı işlere odaklanmasına olanak sağlayacak olan bu teknoloji sayesinde kamu hizmetlerinin sunumunda hızlı ve etkili iyileştirmeler mümkün” dedi.

Kişiselleştirme Yetenekleri Değerli Olacak

Çağrı Işıklıoğlu, ilerleyen süreçte ChatGPT’nin kişiselleştirme yeteneklerinin oldukça değerli hale geleceğinin altını çizdi:
“Kamu hizmetlerini alan vatandaşlara daha özelleştirilmiş deneyimler sunmak, onların ihtiyaçlarını ve tercihlerini daha iyi anlayarak, daha etkili hizmetler verilmesinin de önünü açacak. Bu da vatandaş memnuniyetini artırırken, kamu kurumlarının itibarını güçlendirecek. Akıllı, verimli ve vatandaş odaklı bir hizmet için çözüm odaklı bu teknolojiye danışmak, farklı perspektiflerden bakmayı da beraberinde getirecek. Elbette bazı endişelerimiz de bulunmakta. Bu model her ne kadar yetenekli olsa da, tamamen insan benzeri düşünme veya yaratıcılık seviyesine ulaşama konusunda eksiklikler barındırıyor. Bu nedenle, belirli durumlarda modelin önerilerini değerlendirirken insan muhakemesinin kullanılmasında fayda var.

Öte yandan ChatGPT’nin tamamen otomatik bir sistem olması veri gizliliği veya güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor. Bu noktada veri güvenliği ve gizliliği konularında en üst düzeyde önlemler alınarak, vatandaşların bilgilerini korumak için gereken adımların kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde; yaratıcılığın olduğu, operasyonel verimliliğin arttığı, müşteri odaklı, yüksek hizmet kalitesi sağlayan kurumlara ulaşmak kolay bir hale gelecektir.”

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?