KPMG tarafından hazırlanan “BT’nin Geleceği” 2024 yılı raporunda bulut ve yapay zekâ teknolojilerin şekillendirdiği yeni çağda BT birimlerinin önem vermesi gereken trendlerin detaylarına yer veriliyor. Raporda XaaS ve genel bulutun önem kazanacağı, veri ve analitik için yapılan harcamaların artacağı, siber saldırıların alanını genişleteceği ve yetenek savaşlarının daha da şiddetleneceği bir gelecekte atmaları gereken adımlar için BT liderlerine bir yol haritası da çiziliyor.
İş dünyasında bilişim teknolojileri (BT) birimleri, günümüzün dijital dönüşümünde merkezi bir rol oynuyor. Genel bulut, hizmet olarak her şey (XaaS), yapay zekâ ve diğer gelişmeler nedeniyle şirketler BT liderlerinden ve ekiplerinden yeni taleplerde bulunuyor. BT’nin yenilikçi, esnek, sürdürülebilir, veri odaklı kuruluşlar oluşturmak için teknolojinin başarılı bir şekilde entegrasyonu ve uygulanmasının arkasındaki itici güç olabileceğine dikkat çeken KPMG tarafından hazırlanan “BT’nin Geleceği” 2024 yılı raporunda altı trendin üzerinde durarak BT’nin geleceğin dijital organizasyonlarını nasıl şekillendirebileceğini de dair önemli bilgiler veriliyor.
BT liderlerinin ve ekiplerinin teknolojideki gelişmeler nedeniyle şirketler için hayal edilen geleceği gerçeğe dönüştürmek için altı temel önceliğe hâkim olması gerektiğinin altı çizilen raporda bu öncelikler şu şekilde sıralanıyor:
XaaS ve genel bulut önem kazanıyor
Rapora göre bulut/XaaS, şirketlere kısa sürede ölçeklerini büyütme ve küçültme, en güncel ve yenilikçi çözümlerden yararlanma ve yeni çözümleri uygulamaya yönelik ön maliyetleri azaltma gibi önemli faydalar sağlıyor. Öyle ki XaaS kullanıcıları şimdiden bu hizmetten oldukça memnun oldukların ifade ediyor. KPMG Küresel Teknoloji Raporu 2023’e katılanların neredeyse üçte ikisi (yüzde 64), genel bulut ve XaaS teknolojileri sayesinde dijital dönüşüm çalışmalarında kârlılıklarını veya performanslarını artırdıklarını söylüyor.
Ayrıca raporda yer alan IDC araştırması verilere göre de genel bulut hizmetlerine yapılan harcamaların 2027 yılına kadar 1,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Genel bulut daha fazla kullanıldıkça, BT’nin temel sorumlulukları da muhtemelen değişecek ve artık iş modellerinin temelini oluşturan teknolojiyi doğrudan sağlamayacaklar. Yeni dünyada, çözümlerinin değişen işlevselliğini BT değil, genel bulut sağlayıcıları yönlendirecek. Bu arada BT’nin yeni uygulamaları eski çözümlerle entegre etmesi ve paylaşılan güvenlik modellerine uyum sağlaması gerekiyor.
Veri ve analitik için yapılan harcamalar artacak
Etkili veri yönetiminin artık rekabet avantajı oluşturmak için çok önemli olduğuna dikkat çekilen raporda, KPMG Küresel Teknoloji Raporu 2023’te yer alan anket sonuçları da paylaşılıyor. Bu ankete katılanların üçte ikisi, veri ve analitiğin kuruluşlarının kârlılığını veya performansını artırdığını söylüyor. Şirketler, temiz ve güvenilir verilere dayanan yapay zekânın potansiyellerini keşfettikçe veriler daha da önemli hale gelecek. Sonuç olarak, veri ve analitik için yapılan harcamalarının önümüzdeki üç ila beş yıl içinde toplam BT harcamaları içerisindeki payanın önemli ölçüde artması bekleniyor. Ayrıca, BT liderlerinin veri bütçelerinden elde edilen getiriyi en üst düzeye çıkarma, aynı zamanda yapay zekâ gibi teknolojilerle veri analitiğini yenileme ve yönetme konusunda artan bir baskı ile karşı karşıya kalacaklarına da yer veriliyor. Bununla birlikte hâlihazırda birçok kuruluş bu alandaki değişimi gerçekleştirmekte zorlanıyor. Teknoloji liderlerinin neredeyse yarısı (yüzde 46) veri ve analitik stratejilerinde programın gerisinde kaldıklarını kabul ediyor.
Siber saldırıların alanını genişliyor
Rapora göre genel bulut, XaaS teknolojileri ve akıllı ürünlerin artan kullanımı, BT’nin operasyonel teknoloji sistemleriyle yakınsamasını hızlandırıyor, bu da siber saldırıların alanını genişletiyor ve şirketleri bu saldırılara karşı daha savunmasız kılıyor. Çünkü şirketler artık üçüncü taraflara daha fazla bağımlı hale geliyor. Hatta KPMG Cyber Trust Insights 2022 araştırmasına katılanların yüzde 60’ı tedarik zincirlerinin kendilerini saldırılara karşı savunmasız bıraktığını iddia ediyor.
Teknolojiler genel buluta aktarıldıkça saldırılar karşı dirençten muhtemelen üçüncü taraflar sorumlu olacak. Ancak kurum liderlerinin gözünde direnç konusunda sorumluluk BT’de kalacak. Bu nedenle raporda BT liderlerinin kârlılığı ve performansı siber güvenlik ihlallerinin zararlarından korumak için güvenliğe yatırım yapmaya devam etmeleri tavsiyesinde bulunuluyor.
Yetenek savaşları daha şiddetlenecek
BT yetenekleri için iş verenlerin verdiği savaşın, BT alanında uzun süredir devam eden yetenek eksikliğinin daha belirgin hale gelmesiyle daha da şiddetleneceği tahmininde bulunan raporda; veri, güvenlik ve geliştirme iş ilanlarının yüzde 30 ila 70’inde aranan adayın bulunamadığına dikkat çekiliyor. Hatta 2025 yılına kadar dünya genelinde 8 milyon tam zamanlı yazılım geliştirici ve siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulacağı tahmininde bulunuluyor. Bu nedenle XaaS geleceğinde başarılı olmak için gerekenler listesine uzmanlaşmış mimari ve veri mühendisliği yeteneklerinin de eklenmesi tavsiye ediliyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, KPMG’nin teknoloji liderleriyle yaptığı 2023 anketi de kilit yetenek eksikliğini, başarılı dijital dönüşümü engelleyen en büyük zorluk olarak gösteriyor.
BT hayati bir inovasyon ortağı
BT, COVID-19 pandemisine verdiği yanıtla önemini gözler önüne serdi. Neredeyse bir gecede BT, şirketlerin müşterilere ve çalışanlara nasıl ulaşacaklarını yeniden tasarlamalarına ve tedarik zincirlerini optimize etmelerine yardımcı oldu. BT liderleri, şirketlerinin daha hızlı bir şekilde dönüşmelerini ve küresel ortalamadan daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağladı. Bunu daha fazla inovasyon, daha yüksek çalışan verimliliği ve gelişmiş müşteri katılımı ile yaptılar. Bu nedenle iş stratejisi artık teknoloji stratejisinden ayrılamaz bir duruma geldi. Bu da BT’nin dinamik bir ortamda iş dünyasına yardımcı olan hayati bir inovasyon ortağı olarak kalmasını gerektiriyor. Bununla birlikte, BT harcamalarının daha da artması BT’nin iş ortağı olarak hem daha hızlı hem de daha iyi bir şekilde daha fazlasını yapması için baskı oluşturuyor.
ESG’nin yükselişi buluta geçilmesini sağlıyor
Günümüzde ESG (çevresel, sosyal, yönetişim), kuruluşlar için hem anlık (örneğin maliyet tasarrufu, daha düşük sermaye maliyeti) hem de pazar payı büyümesi, çalışanların elde tutulması ve düzenleyici ve itibar risklerinin azaltılması gibi daha uzun vadeli yeni ve dinamik bir değer kaynağını temsil ediyor. ESG’nin bu yükselişi raporlama araçlarına yatırım yapılmasını ve buluta geçilmesini sağlıyor. Bu nedenle raporda ESG’den değer elde etmek için BT de dâhil olmak üzere tüm kurumun ESG’yi operasyonel hale getirmesi gerektiğinin altı çiziliyor. BT’nin veri merkezlerinin güç tüketiminin yanı sıra donanım ve son kullanıcı cihazlarının üretim ve tedarik zincirlerini yöneterek kuruluşların emisyonlarına önemli ölçüde katkıda bulanabileceğine dikkat çekiliyor.
“BT’nin dijital dönüşümün merkezinde yer aldığı bir geleceğin ana hatlarını çizdik”
Rapor hakkında değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri Gökhan Mataracı, “BT’nin geleceği heyecan verici. BT liderleri ve ekipleri, dijitalleşme sürecinde kurumların bağlantılı, güçlü ve güvenilir kurumlara dönüşmesine yardımcı olabilir. Bu raporumuzda, BT’nin bu dönüşümün merkezinde yer aldığı bir geleceğin ana hatlarını çizdik ve atılması gereken adımları vurguladık. KPMG’de görevli uzman arkadaşlarımız, BT ekipleriyle birlikte çalışarak şirketlerinin karşı karşıya kalabilecekleri zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor. KPMG olarak, iş dünyasındaki bu dönüşümünün kaçırılmayacak kadar önemli fırsatlar sunduğuna inanıyoruz. Doğru teknolojiyi, en iyi süreçleri ve verileri insan aklının kullanımına sunmak başarılı bir dönüşüm için temel bileşenlerdendir.” dedi.