Bu haftaki sektör röportajımızın konuğu CDT Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Alpay Göğüş oldu. Göğüş ile 2017’den, 2018 planlarından ve ürün portföylerine yeni kattıkları Valor çözümleri hakkında konuştuk.
Elektronik Tasarım Otomasyonu konusunda kendi bölgesinin toplam çözüm sunabilen en tecrübeli ekibi olan CDT Bilgi Teknolojileri, özellikle elektronik, telekomünikasyon, savunma, otomotiv, uzay/uçak ve üretim sektörlerine hizmet veren bir yapı. 2017 yılında beklentilerinin üzerinde gelişmelere tanık olduklarını kaydeden CDT Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Alpay Göğüş, “Genel olarak olumsuz beklediğimiz; ancak o kadar da olumsuzluklara sahne olmayan bir yıl oldu bizim için. Adım atmak için öngörüde bulunduğumuz 2017’yi bazı başlangıçların yılı olarak kurguladık. Mevcut yapımıza ek olarak gerek yurtiçi gerek yurtdışı müşterilerimizde yeni gelişmeler oldu. Hedefimiz olan körfez bölgesinde gelişmeye devam ettik. Aslında 2017, genel itibariyle iyi geçen bir yıl oldu ve 2018 için de gerekli hazırlıklarımızı yapma fırsatı bulduğumuz bir yıl oldu diyebiliriz” şeklinde konuştu.
2018 milat yıl olacak
Özellikle 2017 sonunda başlattıkları çalışmaların 2018’de hayata geçeceğinin altını çizen Alpay Göğüş, “2018 yılı beraberinde birçok gelişmeyi de getirecek. Biz de şirket olarak biraz sonra konuşacağımız ürün ve çözümleri tam da Türkiye’nin ihtiyacı olacak bir zamanda sunmuş olacağız. Enerjimizin büyük bölümünü aktaracağımız ve Endüstri 4.0 tarafındaki bu ürünlerle birlikte bugüne kadar işin tasarım kısmındayken artık üretim kısmındaki ihtiyaçları da karşılayan bir yapımız olacak. Bu da o taraftaki ürün ve çözümleri daha verimli kılan bir yapı olacak. Mentor’un Siemens tarafında satın alınmış olması da buradaki elimizi güçlendiren diğer bir etken olacak” dedi.
Valor çözümleri ile uçtan uca IoT
Endüstri 4.0 entegrasyonunda önemli rol oynayan Valor çözümleri ile bu alanda önemli projelere imza atmayı hedeflediklerini belirten Alpay Göğüş, şunları söyledi:
“Siemens tarafından satın alınan Mentor Graphics’in Valor çözümleri Elektronik Baskı Devre Kartı (PCB) üretiminin her aşamasını yönetmeyi ve analiz etmeyi sağlayan bir ürün ailesi. Valor çözümleri; PCB üretim süreçlerinin, üretim hatlarının, araç ve gereçlerinin, hammadde ve malzemelerin hazırlanması, izlenmesi, yönetimini sağladığı gibi kalite yönetimi ve üretim odaklı karar destek süreçlerini de destekliyor. Bu çözümler, beyaz-elektronik eşya, otomotiv, savunma ve havacılık, dayanıklı tüketim malları, BT, telekomünikasyon cihazları, otomotiv gibi PCB üretim ve tasarımının yoğun olarak yapıldığı sektörlerde yaygın olarak kullanılıyor. PCB tasarım ve üretiminin her aşamasında geleneksel kurumsal kaynak planlama ve üretim yönetim sistemlerinin yetersiz kaldığı noktalarda devreye girerek bu sistemlerin daha etkin bir biçimde kullanılabilmesine olanak sağlıyor. Biz de bu ürün grubuyla birlikte tüm bu saydığım alanlarda önemli projelere imza atmayı hedefliyoruz.”
Valor çözümlerinin işletmeler için Endüstri 4.0 yolunda en büyük destekçisi olacağını belirten Alpay Göğüş, “Bu çözümlerin Endüstri 4.0’a geçişteki en önemli katkısı birbirinden farklı veri altyapısı kullanan pek çok donanım ve yazılım çözümünün birbiriyle haberleşebilmesine olanak sağlayan bir platform ve bu platform kullanılarak toplanan gerçek zamanlı verilerin değerlendirilmesi ile kendi kendini yöneten bir üretim sistemi sağlaması olarak ön plana çıkıyor. Bu platform hem yazılım hem donanım hem de nesnelerin interneti (IoT) teknolojileri kullanarak üretim hattındaki bilgilerin gerçek zamanlı olarak kurumsal kaynak planlama sistemlerine aktarımından üretim hattı performans değerlendirmesine, üretim ve malzeme izlenebilirliğinin artırılmasından, kalite kontrol süreçlerinin kolaylaştırılmasına pek çok fayda sağlıyor. Tüm bu özellikler göz önüne alındığında ise Valor çözümleri elektronik baskı devre üretimi yapılan bir fabrikanın Endüstri 4.0 prensipleri doğrultusunda bir ‘akıllı fabrikaya’ dönüşümünü sağlayan altyapı olarak değerlendirilebilir” dedi.
Alpay Göğüş ile yaptığımız kısa söyleyişi aşağıdaki videodan da izleyebilirsiniz.