IoT’nin yaygınlaştığı gelecekte, verilerin anlık olarak işlenebilmesi ve yapay zeka destekli kararların alınabilmesi için güçlü bir bulut bilişim ağına ihtiyaç duyulacağını açıklayan DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, konuyla ilgili tüm işletmelerin IoT entegrasyonu üzerine yatırımlarını hızlandırmaları gerektiğini söyledi.
IoT (nesnelerin interneti), günlük hayatta kullanılan nesnelerin internet sayesinde diğer nesneler ile veri alışverişi yapabilmesini ve nesnelerin birbiriyle tam olarak senkronizasyon halinde olmalarını sağlayan bir teknoloji olarak öne çıkıyor.
Bulut servis sağlayıcıları için önümüzdeki sürecin yoğun geçeceğini vurgulayan DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Sektörün büyüyeceği net bir şekilde görünüyor. Ama güvenliğine, altyapısına ve kalitesine yatırım yapmayan bulut sağlayıcıları, gelişen IoT teknolojisinin altında ezilebilirler. IoT’un yaygınlaştığı gelecekte, verilerin anlık olarak işlenebilmesi ve yapay zeka destekli kararların alınabilmesi için güçlü bir bulut bilişim ağına ihtiyaç duyulacak. Bu da aslında bulut altyapılar üzerinde ciddi bir yük oluşturacak” dedi.
IoT’nin hepimizin yaşama biçimini değiştirecek birçok teknolojinin odağında olmaya devam edeceğini de sözlerine ekleyen Onay, “IoT, çeşitli kategorilere ayrılabilen ve hızla büyüyen bir endüstri. Bu yüzden konuyla ilgili tüm işletmeler IoT entegrasyonu üzerine yatırımlarını hızlandırmalı. Tüketici bakış açısıyla düşünürsek, nesnelerin internetinden beklentimiz, süt bittiğinde bize haber veren bir buzdolabı olabilir. Ancak IoT’u bu kadar değerli yapan böyle basit detaylar değil. Nesnelerin internetini bu kadar mühim kılan, örnekteki buzdolabını veri toplayabilen ve verileri kullanarak hem tüketicilere hem de şirketlere fayda sağlayabilmesidir. IoT’un geleceği hiç kuşkusuz parlak görünüyor. Yakın gelecekte verilerimizi düzenleme biçiminde büyük değişikler göreceğiz. Özellikle verilerin bulutta saklanmasının şimdiden sağladığı faydaları göz önünde bulundurursak, bunların internete bağlı cihazlarla entegre şekilde kullanıldığında hangi seviyelerde faydalar sağlayacağını hayal etmek mümkün” şeklinde konuştu.
IoT’un geleceği ile doğrudan ilgili dört temel konu hakkında da bilgiler veren Onay, şöyle devam etti:
IoT Şirketleri ve Döngüsel Ekonomi
IoT şirketleri, minimum atık, enerji verimliliği ve daha fazla kişisel özerklik ile geleceği dizayn etmeye devam ediyorlar. Bununla birlikte sürdürülebilirlik için bir cihaz, geri bildirimler açısından zengin, duyarlı ve eylemleri veriler aracılığıyla birbirine bağlayabilmelidir. Nesnelerin interneti gelecekte döngüsel ekonomi modeline ciddi ivme kazandıracak gibi görünüyor.
IoT Güvenlik İyileştirmeleri
Nesnelerin internetine geçiş yapan işletmeler için sadece donanım, elektrik veya mühendislik gibi zorluklar bulunmuyor. Aynı zamanda müşterilerin IoT teknolojisini kullanabilmeleri için bulut altyapısına, uygulama geliştirmelerine, tasarımlara ve yönetime ihtiyaç var.
Yapay Zeka
Evet, IoT veri sağlar. Ama önemli olan veriler üzerinde işlem yapabilmektir. Değerli olan budur. Yapay zeka, toplanan verilerden akıllı eylemler yapabilmeye yani yaratıcılığa yardımcı olur. Örneğin yapay zeka, ATM’lerde yaşanabilen hırsızlıkları tespit edebilmeye, hemen hemen her cihazın bakım sürelerini azaltmaya, yine aynı şekilde her cihazın çalışma sürelerini artırmaya yardımcı olabilir.