IoT Cihazlarına Yönelik Saldırılara Dikkat

Gün geçtikçe ofislerde ve evlerde kullanımı yaygınlaşan nesnelerin interneti (IoT) cihazlarının, siber saldırganların odağında olduğu görülüyor.

Akıllı ev ve ofis aletleri, termostatlar veya kameralar gibi internete bağlı cihazların günlük hayatta kullanımının yaygınlaşması, cihazların savunmasız yapılarından faydalanan siber saldırganların saldırılarını da artırıyor. Öyle ki bu cihazları hedef alan saldırıların bir haftada 12.807 adede ulaştığı görülüyor. Cihazlarda kullanılan basit kullanıcı adlarının ve şifrelerin, cihazların güvenliğini sarsan en temel nedenler olduğuna dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, IoT cihazlarını kötü amaçlı yazılımlara karşı korumak isteyen kullanıcılar için 5 etkili siber güvenlik tavsiyesinde bulunuyor.

IoT Cihazlarına Yönelik Saldırılar 12.807’ye Ulaştı

IoT cihazları gün geçtikçe daha çok hayatlarımıza dahil olurken, cihazlara yönelik saldırı oranları da artıyor. Yapılan son araştırmalar ise bu cihazları hedef alan kötü amaçlı saldırıların, bir hafta boyunca 12.807 adede ulaştığını raporluyor. Özellikle hackerlerin, ‘admin’ gibi zayıf varsayılan kullanıcı adları ve şifreler kullanılan cihazlara giriş yapmak için toplam 2.435 adet özel girişimde bulunduğunu belirten Yusuf Evmez, bunun saatte yaklaşık 14 adede denk geldiğine dikkat çekerek cihazların güvenliği için zayıf şifrelerden ve kullanıcı adlarından uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

IoT Cihazlarını 5 Adımda Güvenli Kılmak Mümkün

Yusuf Evmez, kullanıcıların siber güvenliğine zarar verebilecek IoT cihazlarını korumak için 5 tavsiyede bulunuyor.

1. Cihazın güvenliğini sağladığınızdan emin olun. İnternete bağlı bir cihazı satın almadan önce cihazınızın güvenliğine ve nasıl çalıştığına dair araştırma yapmanız gerekiyor. İnternete nasıl bağlanır, hangi verilere erişebilir, bu verileri nerede saklar ve hangi koşullar altında bu verileri kullanır soruların cevaplarını öğrenmelisiniz.

2. Güvenliği ve gizliliği mutlaka artırın. Cihazla birlikte hazır gelen şifreleri, karmaşık bir şifre ile değiştirmeniz son derece önemli. Kablosuz yönlendiriciler de dahil olmak üzere tüm cihazlar için güçlü şifreler kullanmayı unutmayın.

3. Ayrı ağları kullanarak izole edin. Mümkünse akıllı televizyonunuzu ayrı bir ağda izole etmeyi deneyin. Eğer kamerası varsa kullanmadığınız zaman kapalı tutmayı ve sadece üretici tarafından yetkilendirilmiş uygulamaları yüklemeyi tercih edin.

4. Güncel kalmasını sağlayın. Evin içerisindeki cihazların son güvenlik durumu, kimler tarafından erişildiği ve yazılımlarının düzenli bir şekilde güncellenip güncellenmediği konularında mutlaka güncel bilgi sahibi olun.

5. Profesyonel çözümlere başvurun. Tüm cihazlarınız için zararlı yazılımları, kimlik avı ve saldırı girişimlerini tespit ederek kötü amaçları yazılımları engelleyen ve tarafınıza bildirebilen bir güvenlik çözümü ile cihazlarınızı koruyun.