İngiltere’den Bakır Krizine Karşı “Kentsel Madencilik” Çağrısı

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışma, kullanılmayan kablolar, telefon şarj cihazları ve diğer eski elektronik eşyaların “bakır krizi” çözümüne katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, halkı “kentsel madencilik” yapmaya çağırarak, evlerde unutulmuş veya çekmecelerde saklanan eski elektronik cihazların geri dönüştürülmesi gerektiğini belirtiyor.

close up of brass container in tilt photography

Bakır, ekonomiyi karbondan ayrıştırma çabalarında kritik bir rol oynuyor. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi sistemleri ile elektrikli araçların ana bileşeni olan bakır, özellikle İngiltere’de  2030 yılına kadar planlanan karbon nötr enerji şebekesi geçişinde büyük öneme sahip.

Yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere’deki yaklaşık 823 milyon kullanılmayan veya bozuk teknoloji ürününde 38 bin 449 ton bakır gizli. Bu, İngiltere’nin 2030 yılına kadar planladığı elektrik şebekesi geçişinde ihtiyaç duyulan bakırın %30’unu karşılayacak miktara eşdeğer.

Eski Elektronik Eşyalar Milyonlarca Dolar Değerinde Bakır İçeriyor

Recycle Your Electricals tarafından yapılan çalışmaya göre, ülkedeki eski elektronik cihazların içerdiği bakırın değeri 349 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Kuruluş adına açıklama yapan Scott Butler, halkı eski elektronik eşyalarını geri dönüştürmeye davet etti. Butler, “Doğal kaynakların madencilikle elde edilmesinin doğa ve gezegen üzerindeki zararlı etkilerinden kaçınmak için elimizde olanı değerlendirmeli ve geri kazanmalıyız” diyen Butler, halkı evlerdeki çekmecelerde gizlenmiş  hazinelerini paylaşmaya çağırdı.

Kullanıcıların çoğu, kablo ve elektronik cihazların içinde değerli materyaller bulunduğunun farkında değil. Butler, bu eşyaların çöpe atılması veya saklanması durumunda içlerindeki tüm değerli materyallerin boşa gideceğini vurguluyor.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?