KOBİ’ler için tasarlanmış yerli bulut tabanlı mağazacılık otomasyonu ve POS yazılımı ikas, işletmelerin problemlerine ekonomik çözümler sunuyor. Yer ve zaman kısıtlaması olmadan tablet veya mobil cihazlardan birkaç dokunuşla kasa, ürün stok bilgisi, müşteri detayı gibi pek çok veriye ulaşılmasını sağlayan yazılım sayesinde işletme sahipleri her an her yerden mağazalarını kontrol edebiliyor.
İster büyük bir zincir, ister tek şubeli bir işletme olsun, KOBİ’ler için mağazalarındaki anlık satışı, kasaya giren çıkanı güncel olarak her an her yerden takip edebilmek çok önemli. Dışarıda, bir toplantıda veya farklı bir şehirde, ülkede, tablet veya mobil cihazdan, birkaç dokunuşla mağazadaki hangi ürünün ne kadar satıldığını, ödemenin nasıl yapıldığını, stok durumunu görebilmek mümkün. İşletmelerin işini kolaylaştırmak amacıyla yola çıkan ikas, KOBİ’ler için tasarlanmış bulut tabanlı mağazacılık otomasyonu ve POS yazılımı hizmeti sunuyor.
İşletmelere Ekonomik Çözümler Sunuyor
Kolay kullanım olanağı sunan ara yüzü, donanım yatırımı, kurulum ve senelik bakım ücreti olmamasıyla işletmelerin birçok problemine çözüm üreten ikas ile ürünlerin stok durumu takip edilebiliyor, kasaya giren her kuruş izlenebiliyor, kullanıcılar, hem tarayıcı hem mobil uygulamalar ile mağazaların satış, stok, kasa ve müşteri gibi en önemli bilgilerini bulutta tutabiliyor ve bu sayede istedikleri zaman istedikleri yerde mağazalarda neler olup bittiğini takip edebiliyor. ikas’ın öne çıkan bir diğer özelliği ise ekonomik olması. Kurulum, bakım, güncelleme ücreti olmayan ve sınırsız kullanıcı eklenebilen ikas, ayda 99 TL’ye birçok hizmet sunuyor.
Sunucu Maliyetinden Kurtarıyor, Veri Kaybı Yaşatmıyor
Bulut tabanlı olması nedeniyle sunucu/server maliyeti ve bakım derdi olmayan ikas’ta, tüm veri bulutta olduğundan veri kaybı yaşanmıyor, sunucuya virüs bulaşması, sunucunun çökmesi, yanması, çalınması gibi riskler ortadan kalkıyor. ikas ile dükkan sahiplerinin mağazalarını en kolay şekilde yönetmelerini ve takip edebilmelerini sağladıklarını belirten ikas Kurucusu Mustafa Namoğlu, “ikas KOBİ’lerin teknoloji ile arasındaki bariyeri ortadan kaldırıyor. Erişilebilir fiyatlarla yeni mobil çağa ayak uydurmalarında katalizör görevi görüyor. Kullanıcılar, hem tarayıcı hem mobil uygulamalar ile mağazaların satış, stok, kasa ve müşteri gibi en önemli bilgilerini bulutta tutabiliyor ve bu sayede istedikleri zaman istedikleri yerde mağazalarda neler olup bittiğini takip edebiliyorlar” dedi.
Sürekli Yeni Özellikler Ekleniyor
İhtiyaçlar doğrultusunda güncellenen ve gelişen ikas, yeni eklenen özellikleriyle birçok işletmenin işlerini kolaylaştırmaya devam ediyor. Bunlardan biri olan Reçete, özellikle baristaların ve kahve dükkanı işletenlerin dikkatini çekiyor. Reçete özelliğinde ikas’a tarifi yaparken kullanılacak miktarlar giriliyor. Örneğin latte yapılırken, standart bir lattede kullanılan süt, su ve kahve miktarı tıpkı bir reçete gibi ikas’a giriliyor ve her latte siparişi verildiğinde bu miktarlar stok bilgilerinden düşüyor. Bu şekilde stoklar daha efektif takip edilebiliyor. Reçetedeki ürünlerin bitmesine yakın uyarı veren sistem sayesinde işletmeler de müşteriler de mağdur olmuyor. Maliyet hesabının doğru yapılmasını sağlayan bu özellik ile hangi ürün için neyin ne kadar kullanıldığı da kayıt altında tutulmuş oluyor.
Satış sırasında hızlı olmanın önemli olduğunu bilen ikas, satış işlemlerini hızlandırmayı amaçlayan özellikleriyle müşteri memnuniyetini de yükseltiyor. ikas’ta tüm şubeler bulut üzerinde çalıştığı için arada mesafe yokmuş gibi hızlıca işlem yapılabiliyor. Bunun dışında satış ekranına en çok satılan ürünler eklenerek barkod okutmadan ya da ürünü aramak için uğraşmadan direkt satışı hızlıca yapabilmek mümkün. Kategorileme özelliği sayesinde ürünler türlerine, sezona veya belirlenen özelliklere göre sınıflandırılabiliyor. Böylece aranan ürünlere ulaşmak çok daha çabuk oluyor. Ayrıca, ikas’ın park özelliği sayesinde yapılmakta olan satış askıya alınabiliyor ve parka alınan alışverişe istenildiği zaman devam edilebiliyor. Bu sayede yarım kalan satışların tamamlanması beklenmeden sıradaki müşterinin işlemine geçilebiliyor ve kasa önü kuyrukları son buluyor.
Fiyat Avantajı
Stok takibinden kasa kontrolüne kadar birçok hareketi akıllı cihazlardan birkaç dokunuşla izleme imkanı sunan yazılım, yatırım maliyeti de olmaması nedeniyle mağazaların tasarruf yapmasına olanak sağlıyor. Türkiye’de böyle bir sistemin lisans bedeli ortalama 15 bin TL iken ikas’ta lisans bedeli ödemeden ayda 99 TL + KDV’ye kullanıma başlanabiliyor. Donanımların fiyatları ise (barkod okuyucu, sipariş yazıcısı ve bilgisayar) 7 bin TL’yi buluyor. Eğer lokal bir sunucu kurulacaksa bu fiyat 1.5 katına da çıkabiliyor. ikas’ta böyle bir sorun yok çünkü tüm platformlarda çalışabilen ikas, bütün işletim sistemlerine destek verebiliyor. Verilen hizmetin içeriği ve bakım, güncelleme gibi ek masraflar düşünüldüğünde, ikas, fiyat konusunda neredeyse 10 kat daha uygun oluyor.
Girişimci Bir Aileden Geliyor
Mustafa Namoğlu, girişimci ve aynı zamanda yazılım sektörü içinde olan aileden geliyor. Yıllar içinde birçok farklı sektörde tecrübe kazandıktan sonra dünyaca ünlü markaların distribütörlüğünü yapan aynı zamanda perakende sektöründe faaliyet gösteren MUGO İstanbul’u kurdu. 2018 yılında ise global hedeflere sahip ikas’ı hayata geçirdi. Müthiş ortaklara ve ekibe sahip olduğu için kendisini her zaman çok şanslı gördüğünü belirten Namoğlu, bu ekip ile ikas’ı Türkiye’deki en önemli teknoloji firmalarından biri haline getirmeyi amaçladıklarını söylüyor. Sektörün içine küçük yaşta girmenin kendisine çok önemli bir avantaj sağladığını belirten Namoğlu, bu sayede perakendecilerin yaşadıkları sıkıntıların her zaman içerisinde olduğunu söylüyor: “Aynı zamanda KOBİ’lerin asıl ihtiyaçlarının ne olduğunu gözlemleyebildim. Sadece gözlemci değil, aynı zamanda kendi mağazamın da olduğu için bu sıkıntıları birebir yaşadım, yaşıyorum da. ikas’ı geliştirirken bu sorunları nasıl en basit şekilde çözebiliriz diye kafa yoruyoruz. Perakende sektöründeki sorunları birebir yaşadığımız için diğer muadillerimizden daha başarılı çözümler sunduğumuzu düşünüyorum. Sektörün içerisinde olmamızın sağladığı bir diğer avantaj ise ürünümüzü çok fazla KOBİ’ye gösterip geri bildirim alabilmemiz. Bu sayede ürünümüzü KOBİ dostu bir şekilde geliştirebiliyoruz.”
İstedikleri Yazılımı Bulamayınca Kendileri Yaptı
ikas’ı kurma fikri ilk olarak kendi mağazalarını açarken akıllarına gelmiş. Kendi mağazalarında kullanabilecekleri bir ürün ararken Türkiye’de isteklerini karşılayan bir mağaza yazılımı bulamamışlar. Yurtdışından bir program aradıktan sonra isteklerini tam olarak karşılamayan, Türkiye’de ödeme kaydedici cihazlara entegre olmayan bir programa aylık 100 dolar gibi ücret ödedikten sonra ikas’ı mutlaka kurmaları gerektiğini düşünmüşler ve aylar boyunca sabah akşam ürünü geliştirip, olabildiğince çok müşterinin ihtiyaçlarını çözmek için harekete geçmişler.
Yatırım Almadan İlerliyor
Şu ana kadar bir yatırım almayan ikas, tamamen öz kaynaklarla finanse ediliyor. Namoğlu, yatırım konusunda “Vizyonuna inandığımız, bizimle aynı dili konuşan bir yatırımcı ya da fon ile beraber yürümekten çok memnun oluruz. Yatırım aldığımızda yapacağımız ilk şey ekibimizi büyütmek ve daha fazla kişiye ulaşmak için çalışmalarda bulunmak olurdu. 6 ay içerisinde çok az kaynakla müthiş bir ürün ortaya çıkarttığımıza inanıyoruz” diyor.
Hedef EMEA Bölgesinin Lideri Olmak
ikas olarak öncelikle Türkiye’nin, sonra EMEA bölgesinin lideri olmak istediklerini belirten Namoğlu, “Türkiye’de mağazacıların ve esnafın teknolojiye erişim bariyerini ortadan kaldırmak, dünya için standart hale gelmiş teknolojileri hızlıca ülkemize adapte etmek istiyoruz. Global pazarda ise yıllardır incelediğimiz rakiplerimizden doğan beyaz alanı en iyi şekilde değerlendirip, zaten yıllardır oynanan oyundan en büyük pazar payını almak istiyoruz” diyor.
Ürünü ilk günden beri her zaman yurtdışını düşünerek geliştirdiklerini ifade eden Namoğlu, Türkiye pazarı ile yurtdışının benzer dinamikleri bulunduğunu söylüyor: “Ürün, müşteri, tedarikçi dünyanın neresine giderseniz gidin ticarette bulunmak zorunda. Fakat ÖKC entegrasyonu, yani mali onaylı fiş bastırma gibi özelliklerimiz sadece Türkiye pazarına özgü. Türkiye’de POS dendiği zaman akla ilk olarak kredi kartının takıldığı ödeme cihazı geliyor. Fakat POS, Point-of-Sale yani satışın yapıldığı nokta demek. Yurtdışında POS dendiği zaman mağazacıların tüm satış işlemlerinin gerçekleştiği, müşteri kaydının oluşturulduğu, stok takibinin yapıldığı ve raporların oluşturulduğu program akıllarda canlanıyor. Doğru kullanımın daha yaygın olduğu ve olgunlaşmış pazarlar olan özellikle Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD öncelikli pazarlarımız arasında. Perakendecilerin dijital dönüşümüne katkı sağladığımız için gelişmekte olan ve ödeme altyapıları entegrasyonlara uygun bütün ülkelerde ikas’ın kullanılması için çalışmalar gerçekleştireceğiz.