Huawei Teknoloji Bursu ile Teknolojide Kadınlar Daha Fazla Söz Sahibi Olacak

Huawei, teknoloji ve bilişim alanında öğrenim gören kız öğrencilerin eğitimine destek olmak ve bu alanda daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla TEV (Türkiye Eğitim Vakfı) işbirliğiyle “Huawei Teknoloji Bursu” adlı yeni bir projeye imza attı. Proje kapsamında öğrencilerin sunulacak maddi desteğin yanı sıra kariyer gelişimleri için eğitim, staj ve danışmanlık desteği de yer alıyor.

Huawei, 1967 yılından bu yana Türkiye’nin aydınlık geleceği için eğitime destek veren Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliğiyle kız öğrencilerin eğitimine destek olmak ve teknoloji alanında daha fazla söz sahibi olmalarını sağlamak için Huawei Teknoloji Bursu programını başlattı. Huawei Teknoloji Bursu kapsamında üniversitelerin elektrik ve elektronik bilgisayar, elektronik haberleşme bölümlerinde öğrenim gören kız öğrencilere maddi desteğin yanı sıra mesleki gelişimlerine katkı sağlamaya yönelik eğitim, staj ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.

Konuyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölgesin’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Marco Xu, daha iyi bir dünya için bireylerin, kurumların ve endüstrinin eş güdümünün zorunlu olduğunu söyledi. Xu, ‘’Bilgi ve İletişim teknolojileri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplumun hayatını, endüstriyi ve ekonomiyi değiştirecek fırsatlarla geliyor. Huawei olarak bilgi ve iletişim teknolojileri alanında eğitim gören öğrencilerin kariyer gelişimlerine katkı sağlamanın bu fırsatları değerlendirmek için önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

İlk kez bu yıl başlattıkları Huawei Teknoloji Bursu kampanyasının kapsamını zamanla genişletmek istediklerini ifade eden Xu, “bundan sonraki hedefimiz orta ve uzun vadede daha fazla kız öğrenciye ulaşarak bursiyer sayılarını artırmaktır” diye konuştu.

Hedef Yeni İşbirlikleriyle Programı Daha da Zenginleştirmek

Şenol Özdemir, Mine Zaim ve Marco Xu.

Projenin mimarları arasında yer alan Huawei Türkiye Pazarlama İletişimi Direktörü Mine Zaim şu bilgiyi paylaştı:

“Sürdürülebilir kalkınma, ülkelerin gelişimi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle öğrencilerin yeteneklerini sadece maddi imkânlarla değil, insan kaynakları ve eğitim alanlarımızla yapılacak işbirliği sonucu sağlanacak ek avantajlarla zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Huawei Teknoloji Bursu bu çabalarımızın önemli bir adımını simgeliyor. Önümüzdeki dönemde bilişim sektörünün geleceği açısından daha nitelikli insanlar yetiştirilmek için ortaya koyduğumuz çabaları yeni işbirlikleriyle daha da genişletmeyi hedefliyoruz.”

TEV’in Seferberlik Ruhu Huawei ile Bir Araya Geldi

Toplantıda dünyanın önemli teknoloji şirketlerinden Huawei ile yaptıkları işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getiren TEV Genel Müdür Yardımcısı Şenol Özdemir, Türk Eğitim Vakfı olarak yarım asırdır başarılı gençlere eğitim yolculuklarında destek verdiklerinin altını çizdi. Seferberlik ruhuyla yürüttükleri çalışmalarla yurt içinde ve yurt dışında 225 binden fazla öğrenciye eğitim bursu sağladıklarını ifade eden Özdemir, “Kız öğrencilere destek vermek üzere oluşturulan Huawei Teknoloji Bursu’nun, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda giderek artan farkındalığa önemli bir katkıda bulunacağına inanıyoruz.  Bu projeyi önümüzdeki yıllarda yine Huawei işbirliğiyle genişletilerek daha fazla sayıda kız öğrenciye ulaşmayı umut ediyoruz. Bu proje teknoloji ve bilişim sektöründeki diğer şirketler için de önemli bir örnek teşkil edecektir. Huawei’yi bu duyarlı yaklaşımı nedeniyle içtenlikle kutluyor ve teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de Yapılan Bağışlardan En Büyük Payı Dilenciler Alıyor

Enterprise Next olarak katıldığımız toplantıda her iki kurumun da faaliyetleri ve diğer konularda bazı ilginç bilgiler de paylaşıldı. Aldığımız notları sizlerle kısaca paylaşalım:

  • Huawei Türkiye’de telekomünikasyon altyapısı alanında yüzde 65 pazar payına sahip bir şirket olarak telekomünikasyon eğitimleri alanında da oldukça iddialı. Verdikleri eğitimler iş ortaklarından Türkiye’deki üç operatörün üst düzey yöneticilerine kadar uzanıyor. Hatta bu eğitimlerin bir bölümü yurtdışında gerçekleştiriliyor. Huawei Teknoloji Bursu eğitimlerinin ise maalesef yurtdışı ayağı olmayacak.
  • Huawei Teknoloji Akademisi programına katılan öğrencilere Huawei Akademi eğitim merkezinde staj imkanı sağlanacak. Bunun herkese sunulmayan ayrıcalıklı bir olanak olduğu söylendi. Projeye katılmayan hak kazanan kız öğrencilerin her birine bir eğitmen atanacak ve müşterilerin de yer aldığı gerçek senaryolar üzerinden eğitim verilecek.
  • Eğitim sonunda katılımcılar sertifika sahibi olacak. Bu sertifikanın mezuniyet sonrasında iş bulmak için faydalı olabileceğine değinildi.
  • Huawei projede yer alan öğrencilerin şirket içinde istihdamı için bir söz vermiyor ama şanslarının yüzde 80 arttığını da belirtmeden geçmiyor.
  • TEV, bu projeyi kadınların farklı meslek alanlarında yer almasını sağlayacak ve öğrenilmiş kalıpların dışına çıkmalarına yardımcı olacak önemli bir fırsat olarak görüyor. TEV’n 50. yılında başlayan bu projeye özellikle değer veriyor.
  • Yine TEV’in paylaştığı bilgiye göre Türkiye’de yılda 210 TL bağış yapılıyor ancak bu bağışın en büyük kısmı dilencilere gidiyor. “Önemsemediğimiz bağıştan en büyük payı dilenciler alıyor” diyor Şenol Özdemir, “Oysa Türkiye’de eğitim desteğine ihtiyaç duyan çok fazla öğrenci var. TEV olarak maddi imkansızlıklar yüzünden bize yapılan başvuruların sadece yüzde 4’ünü karşılayabiliyoruz. Küçük bağışlar sandığınızdan çok daha fazla önemli.”
  • Seçimler TEV’in burs yönetmeliği ve Huawei’nin belirlediği kıstaslar esas alınarak yapılıyor. En önemli kriterler teknoloji alamında eğitim görmek, maddi desteğe ihtiyaç duymak ve başarılı olmak.

Etiketler: ,