HTC VIVE ve VIVE Pro Türkiye’de Satışa Sunuluyor [BONUS: Mini Röportaj]

Teknolojisi ile gerçeklik algısını yeniden tanımlayan, eğlenceden eğitim ve üretime kadar birçok alanda kullanılan VR (sanal gerçeklik) başlıklarıyla fark yaratan HTC, VIVE ve VIVE Pro sanal gerçeklik başlıklarını resmi olarak Türkiye pazarına sunduğunu duyurdu. İlk olarak Mayıs ayında kullanıcılarla buluşacak ürünlerden VIVE 6.499 TL, Vive Pro Starter Kit 10.499 TL ve VIVE Pro Fullkit ise 12.499 TL KDV dahil fiyat etiketleriyle satışa sunulacak.

Türkiye’nin ilk VR laboratuvarı VR First’ün bulunduğu Bahçeşehir Üniversitesi Galata Yerleşkesi’nde düzenlenen basın lansmanı, HTC Türkiye Ülke Müdürü Batuhan Başal, VR First CEO’su Ferhan Özkan ve BUG Game Lab Direktörü Güven Çatak’ın katılımıyla gerçekleşti. Sanal gerçeklikte beklentileri bir üst noktaya taşıyarak, gerçeklik kavramını yeniden tanımlayan HTC’nin VR alanında gerçekleştirdiği faaliyetleri, yeni dönem planları ve hedefleri hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. (ed: VR teknolojisi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz şu adresteki makalemize göz atabilirsiniz.)

Türkiye’deki kullanıcılara en ayrıcalıklı sanal gerçeklik deneyimini yaşatacaklarının altını çizen ve arka arkaya 3 yıldır VR geliştiricilerinin 1. tercihinin Vive olduğunu ekleyen HTC Türkiye Ülke Müdürü Batuhan Başal şunları söyledi:

“VIVE dünyada herkes tarafından çok büyük ilgi gördü. Biz de bu ürünü Türkiye’deki kullanıcılarla buluşturacağımızdan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Son derece heyecanlıyız çünkü VIVE ve VIVE Pro kendi alanında sanal gerçeklik deneyimini yeniden tanımlamakla kalmıyor, bu deneyimi bir üst boyuta da taşıyor. VIVE ve VIVE Pro, hem oyun ve eğlence dünyası için hem de iş dünyasına değer katacak uygulamalarda öncelikli tercih edilecek platform olacak. Türkiye’de resmi ithalatın başlaması kullanıcılarımıza, hem resmi ithalatçı ve distribütor üzerinden garantili ürün temin etme olanağı sağlayacak, hem de yeni çıkacak ürünlerin dünyayla aynı zamanda ülkemizde de satışına başlanmasını mümkün kılacak.”

VR ile Farklılaşan Dijital Dönüşüm

Sanal gerçeklik ile son zamanlardaki önemli gündem maddelerinden biri olan dijital dönüşüm de yeniden tanımlanıyor. Eğitimden üretime pek çok farklı endüstri, HTC Vive ile geliştirdikleri çözümler ile maliyetlerini düşürüyor, verimliliklerini artırıyor ve rekabette farklılaşıyor.

Şimdiye kadar HTC Vive ile işini dönüştüren firmalar arasında Volkswagen, Warner Bros, BMW, IKEA, Bayer, Stanford Üniversitesi gibi önemli kurumlar yer alıyor.

VIVE ile Sanal Dünyadayken Gerçek Dünyaya Göz Atmak Mümkün

VIVE’da her biri 1080×1200 piksel (toplamda 2160×1200 piksel) olmak üzere 9,14 cm’lik (3,6″), 90 Hz yenileme hızında, 110° görüş açılı iki OLED ekran ve dahili mikrofonlu kulaklık bulunuyor. Ayrıca esnek bant, numaralı gözlükle beraber kullanma imkanıyla birlikte; kullanım sırasında konforu artıran yüz yastığı (ürüne dahil) ve (VR’dayken artırılmış gerçeklik senaryolarını kullanma veya gerçek dünyaya göz atma imkanı veren) ön kamera gibi özelliklere sahip. VIVE da ayrıca, bir kez şarj edilince 6 saate varan sürelerle kullanılabilen kablosuz bağlantılı ve titreşimli geribildirimli iki kontrolör ile iki tane tutturmalı baz istasyonu bulunuyor.

VIVE Pro Üstün Gerçeklik Algısı ve Sesiyle Fark Yaratıyor

VIVE’ın gelişmiş modeli olan, VR profesyonellerine eksiksiz ve ayrıcalıklı bir deneyim sunan VIVE Pro’da bulunan ikili OLED ekran, orijinal VIVE’ın çözünürlüğünü %78 artırarak toplam 2880×1600 çözünürlükle daha iddialı daha net bir görüntü sağlıyor. Etkileyici görüntü kalitesinin yanı sıra, VIVE Pro’da ayrıca gerçeklik hissini ve ses deneyimini bir üst seviyeye çıkartan, eskiye göre daha da konforlu bir kullanım sağlayan başlık üzerine konumlanmış ve yerleşik amfiye sahip yüksek performanslı kulaklıklar da yer alıyor.

Bu iyileştirilmiş görüntü ve ses özellikleri kullanıcılara daha net bir VR deneyimi yaşatarak bugün piyasadaki en gerçekçi ve kapsayıcı VR deneyimini sunuyor. VIVE Pro paketinde kulaklık, iki kablosuz kontrolör ve daha geniş oda ölçeği kapasitesine sahip iki iyileştirilmiş SteamVR baz istasyonu bulunuyor.

Mini Röportaj: Batuhan Başal Merak Ettiklerimizi Enterprise Next İçin Yanıtladı

Yeni ürünlerin tanıtımı için düzenlenen toplantıda HTC Türkiye Ülke Müdürü Batuhan Başal’la sohbet etme imkanı da bulduk. İşte kendisine yönelttiğimiz sorular ve aldığımız yanıtlar:

Türkiye’deki satış beklentiniz nedir?

Pazara henüz yeni girdik, elbette ki belli beklentilerimiz var ama bunları şu aşamada paylaşamıyorum.

HTC Türkiye Ülke Müdürü Batuhan Başal, Enterprise Next’in sorularını yanıtladı.

Öncelikli olarak oyuncuları ve bireysel kullanıcıları mı, kurumsal kullanıcıları mı hedefliyorsunuz?

Her ikisi de. Bizim için bu pazar yüzde 50/50 bölünmüş gibi düşünebilirsiniz. VR bireysel tarafta daha çok oyun için kullanılıyor, bu nedenle oyuncular bizim için çok önemli. Ayrıca oyuncuların VIVE gibi bir sistemi çalıştırmak için gereken donanımlara sahip olma olasılıkları daha fazla. Bugüne dek VIVE platformu için üretilmiş 3 bin 500 civarındaki içeriğin yüzde 80’den fazlası da oyun.

Kurumsal tarafta da VR’ı kullanabilecek, işine uyarlayabilecek pek çok dikey var. Avrupa’da özellikle bunun pek çok örneği mevcut. Türkiye’de de benzer işbirlikleri yapmak için çalışacağız.

Kamudan veya özel sektörden, örneğin eğitim kurumlarından ve müzelerden işbirliği teklifleri aldınız mı?

Geliyor, ancak kendilerinin gizlilik beklentilerinden dolayı şu an isim paylaşmam doğru olmaz.

VR cihazlarının fiyatları yüksek, bunları çalıştırmak için yine pahalı bilgisayarlarla eşleştirmek gerekiyor. Donanım üreticileriyle paket yapma anlaşmalarınız olacak mı?

Donanım üreticilerinin hepsiyle yakın temastayız. Birlikte satış bir yöntem olabilir ama bireysel pazar için çok tercih edebileceğimiz bir yaklaşım değil. Neticede her biri belli bir erişilebilirliğin üzerinde olan iki ayrı üründen bahsediyoruz. Bunları bir araya getirdiğinizde tüketici gözündeki algınız çok olumlu olmayabiliyor. Kurumsal tarafta ise paket çözümler düşünülebilir.

Diğer yandan VR benzersiz bir deneyim. Şahsen talep edilen ücretlerin böylesi bir deneyimi karşılayabileceğine inanıyorum.

İçerik servisleri Türkiye’de hemen geçerli olacak mı? Yazılımların yerelleştirilmesiyle ilgili planlarınız var mı?

VR’da içerikler ve bu içeriklerin erişilebilir olması çok önemli. Bu nedenle VIVEPORT Infinity adlı bir platformu hayata geçirdik. Şu an bunun içinde 600 içerik var ve tüm bu içeriklerin hepsine uygun bir aylık veya yıllık abonelik ücreti karşılığı erişebiliyorsunuz.

Yerelleştirme konusuna gelince, henüz Türkiye pazarında yeniyiz. Platformun içerik kısmının yerelleştirilmesiyle ilgili görüşmelerimiz var. İlk olarak İngilizce başlıyoruz, sonraki aşamalarda Türkçe olması için çalışacağız.

Türkiye’de bu iş için çalışan kaç kişilik ekibiniz var?

Şu an sadece VR üzerine odaklı 5 kişiyiz. Operasyona yeni başlıyoruz, pazar büyüdükçe ekibimiz de genişleyecek.

Satış kanalları ve servis hizmetleri nasıl olacak?

Satış kanallarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Lansmanı geciktirmek istemediğimiz için biraz önden yaptık, iki hafta içinde satış kanallarımızı netleştireceğiz. Dora AŞ hem ithalatçı, hem distribütör, hem servis noktası olarak bize hizmet verecek.

VR büyük bir yatırım, başta hevesle alınıyor ama bazıları uyum sorunu yaşıyor (bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi). Alırken nasıl karar verilmeli?

VR denemeden satılması zor bir ürün. Kullanıcıları bu konuda cesaretlendirmekten yanayız. Mutlaka önce deneyin bakın, daha sonra karar verin telkininde bulunuyoruz.

Ancak şunu da atlamamak lazım ki donanımlar günden güne gelişiyor. Şu an bu işin başladığı noktaya kıyasla oldukça büyük mesafeler kat ettik ve bunlar kullanıcı deneyimine de yansıdı. Baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumlar yeni donanımlarda neredeyse hiç yaşanmıyor. Ben VIVE kullanıp bahsi geçen rahatsızlıklarla karşılaşana rastlamadım. Epilsepsiye yatkın olmadığı sürece herkes deneyebilir.