Nokia telefonların yeni adresi HMD, bireysel teknolojilerden sonra kurumsal alana da yoğunlaşıyor.
Enterprise Next olarak Barselona’da MWC 2019’u yerinde takip ettik ve HMD Global Kurumsal Çözümler Genel Müdürü Andrej Sonkin’den şirketin kurumsal vizyonunu ve sunduğu çözümleri dinledik.
Andrej Sonkin’in videoda aktardıklarını aşağıdan da okuyabilirsiniz.
Yeni Nokia cihazlarına yönelik büyük heyecan duyuyorum. Ben Andrej Sonkin. HMD Global Kurumsal Çözümler Genel Müdürü’yüm.
HMD Global‘de son 18 ay boyunca iş dünyasında Avrupa çapında ve küresel pazarlar kapsamında farklı kurumsal müşterilere hizmet sunuyorum ve aynı zamanda HMD Global’in kurumsal yeteneklerini geliştirmeye çalışıyorum.
Android ile Nokia akıllı telefon hikayesi yaklaşık 18 ay önce cihazlarımızı piyasaya tam anlamıyla güvenli ve güncel bir Android cihazı olarak ilk kez duyurduğumuzda başladı. Tüketiciler ve işletmeler, Nokia cihazlarından güvenilir olmasını, uzun ömürlü batarya ve diğer iyi niteliklere sahip olmasını bekliyorlar. Biz tüm bunlara ek olarak- özellikle işletmelere yönelik – cihazlarımızı aylık güvenlik yamaları ile koruyarak güvenli tutmaya çalışıyoruz.
Küresel satışta yer alan tüm cihazları üç yıl boyunca aylık güvenlik yamalarına sahip Google Android One programı ile başlattık ve iki yıl boyunca cihazlarımızı yeni Android işletim sistemi sürümleriyle güncelledik. Örneğin 2017 yazında Nokia 5 Android 7.0 ile güncellendi. Cihaz, altı ay sonrasında Android 8.0‘a yükseltildi ve yakın zamanda da Android 9.0 platformuna da sahip oldu.
Böylece işletim sistemiyle birlikte piyasaya sürdüğümüz ürünler, aynı zamanda kullanım süreleri boyunca daha iyi hale geldi. Tüm bu cihazlara güvenli ve güvende kalmaları için aylık güvenlik yamaları sağlıyoruz ve bunu sorunsuz bir şekilde sürdürüyoruz.
Başlangıçta tüketici pazarına yönelik daha fazla ilgi göstermemize rağmen çözümlerin bazı kurumsal müşterilerin gereksinimlerine cevap verdiğini gözlemledik. Özellikle de kendilerini güvenlik altına alınması gereken cihazlar söz konusu olduğunda, kurumsal şirketler cihaz yönetimi çözümleri ve yerleşik tüm yetenekler aracılığıyla yönetilebilir olma gereksinimi duyuyorlar.
Dünya Mobil Kongresi’nde yeni cihazlarımızı duyurduk. Temiz, güvenilir bir giriş seviye telefon arayanlara yönelik Android 9 Go Edition ile çalışan uygun fiyatlı Nokia 1’i tanıttık. İki günlük batarya kullanım ömrüne sahip, altı inçlik Nokia 3.2’yi duyurduk. Cihaz, parmak izi sensörü, yüz tanıma ile kilitleme gibi sistemlerle son kaliteyle üretildi. Ayrıca ilk Nokia 4 cihazı olan kompakt tasarımdaki 5.8 inç ekranlı, aynı zamanda mükemmel işçilik söz konusu olduğunda çok güçlü bir performans sergileyen Nokia 4.2’yi tanıttık.
En yüksek noktada tanıttığımız cihaz ise dünyanın ilk beş kameraya sahip cihazı Nokia 9 PureView oldu. Bu cihazla eşsiz fotoğraflar çekebilecek ve daha sonrasında fotoğraf düzenlemelerinizi cihaz üzerinden gerçekleştirebileceksiniz. Nokia 3.2 dahil olmak üzere cihazların tümü 36 aylık güvenlik yamaları garanti eden Android One programının bir parçası durumunda. Tüm bu cihazlar süreç içerisinde daha iyi bir duruma gelecek. Nitekim Android yükseltmelerinin yanı sıra aylık güvenlik yamaları da cihazların kullanım ömürleri boyunca daha iyi hale geldi.
Kurumsal pazarlardan aldığımız geri bildirimler son derece olumluydu. Çünkü zaten bildikleri ve güvendikleri Nokia markasıyla sürece başladık. Farklı kurumsal ihtiyaçlar için yönetici katından mağaza katına kadar tüm fiyat noktalarına sahibiz ve tüm bu cihazlar aynı Android kalitesini sunuyor. Tüm cihazlar kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak için gerçekten en çok ihtiyaç duyulan maksimum miktarda bellek ve mükemmel bir pil ömrü gibi çözümler sunuyor. Ayrıca güncel Android sürümüyle daha fazla yapay zekâ özellikleri de sağlanıyor.
Kurumsal Öneri Programını oluştururken Google ile çok yakından çalıştık ve bir yıl önce başlatılan programa 11 ürün eklediğimizi ve bunun bizi kurumlar için dünyanın en büyük çok yönlü portföylerinden biri yaptığını söylemekten mutluluk duyuyoruz. Kurumsal kullanım için mükemmel olan tüm bu cihazlar, kuruluşların çeşitli ihtiyaçları doğrultusunda doğru özellikleri seçmesi için esneklik sağlıyor.
Ben öncelikli olarak işletme ihtiyaçlarının geliştiğini yer olarak daha önce hiç olmadığı kadar önemli olan güvenlik taleplerini görüyorum. Şirketler dijital süreçlere daha fazla girdikçe, kullanıcılar şirketlerin kişisel verilerine erişimlerine daha fazla izin veriyorlar. Kullanıcılar, Android işletim sistemi güvenlik yapıları güncellemeleri ile zaman içinde daha fazla korunmaya sahip oluyorlar. İşletmeler ise bu güvenlik çözümlerine sahip olma toplam maliyetini optimize etmek için her geçen gün artan bir ihtiyaç duyuyorlar.
Dijital süreçler bağlamında cihazları daha uzun süre çalışır durumda tutmak için şirketler daha sonra bunları değiştirmenin doğru zamanı olup olmadığını seçme imkanına sahip oluyorlar. Android deneyimi bu noktada kendilerine yardımcı olduğumuz işletmelerden aldığımız geri bildirimlere göre düzenleniyor.
Çözümler, işletmelerin toplam sahip olma maliyetini düşürecekler. Çünkü yaşam döngüsü boyunca daha az destek ihtiyaçları olacak. Temiz, güvenilir ve her zaman güncel Android cihazlara kullanım süresi boyunca optimize edilmiş maliyetler sunacak.