Hassas Bilgileri Korumaya Yönelik 3 Çözüm Önerisi

Veri hırsızlığı hem şirketler hem de kullanıcılar için giderek artan bir endişe kaynağı. Siber saldırganlar üçüncü taraf verilerine erişmek amacıyla her geçen gün yeni saldırı hamleleri geliştiriyor. ITRC raporuna göre 2022’de 422 milyon kişi veri hırsızlığına maruz kaldı.

Veri şifreleme, yetkisiz kullanıcı erişimine karşı savunma hattı görevi görüyor. Aynı zamanda şifreleme, veri ihlaliyle ilişkili maliyetleri azaltmada da en etkili yöntemlerden biri. Dolayısıyla birçok kuruluşun, veri şifrelemeyi önceliklendirerek hassas bilgileri korumaya yönelik yatırım yapması gerekiyor. Siber saldırganlar, üçüncü taraf verilerine erişim sağlamak amacıyla daha fazla saldırı başlatıyor ve etkilenen kişilerin sayısı giderek artıyor. Kuruluşların bu tehditler karşısında yaşadığı mağduriyet istatistiksel olarak da doğrulanıyor. ITRC raporuna göre 2022’de 422 milyon kişi veri hırsızlığına maruz kaldı. Bu durum, bilgisayar korsanlarının hassas bilgilere erişim sağlamak için ev yapımı veya basit bir saldırı aracılığıyla küçük güvenlik ihlallerinden yararlandığına işaret ediyor. Kuruluşların, şirket güvenliğini sağlamak amacıyla temel koruma bileşeni olan şifreleme ve doğru yapılandırma gibi ek çözümleri benimsemesi önem arz ediyor. WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, şirketlerin hassas bilgileri koruması için benimsemesi gereken 3 maddeyi sıralıyor.

1. Yazılımı düzenli olarak güncelleyin. Savunmasız yazılımlardan kaynaklanan güvenlik ihlallerini önlemek için tüm sistemleri güncel tutmak ve düzenli iyileştirmeler uygulamak önem teşkil ediyor. Böylece sistemin geçerliliğini korur ve bilgisayar korsanları için potansiyel giriş noktalarını kapatmış olursunuz.

2. Yedek kopyalar oluşturun. Farklı depolama sistemlerini ve ağlarını düzenli olarak yedeklemek, veri hırsızlığının sonuçlarını hafifletmenin ana yöntemlerinden biridir. Bu yöntem sayesinde kuruluşlar bir saldırıya maruz kalsa bile kalıcı veri kaybının önüne geçebilir.

3. Harici bir ortağa güvenin. Başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere pek çok işletme, çözümlerin doğru yapılandırılmasını ve düzgün işleyişini sağlamak için kendi siber güvenlik ekibini istihdam etme kapasitesine sahip değildir. Siber güvenlik konusunda uzmanlaşmış bir MSP’nin hizmetlerine güvenmek, siber güvenlik sisteminizdeki ihlalleri veya yapılandırma hatalarını önlemeye yardımcı olur.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?