İstanbul merkezli stratejik tasarım danışmanlığı şirketi GEDS’in, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen, 9 ülkeden 20 şirketin yer aldığı büyük ölçekli yüksek teknoloji projesindeki tasarım liderliği ve yönetimine getirdiği yenilikçi yaklaşım, Boston merkezli Design Management Institute (DMI) tarafından ödüllendirildi. Birçok büyük markayı geride bırakarak ödülün sahibi olan GEDS, Türkiye’den bu ödülü alan ilk şirket unvanını da kazandı.
Stratejik tasarım danışmanlığı hizmeti veren İstanbul merkezli Türk şirketi GEDS, Avrupa Komisyonu’nun Horizon 2020 programı kapsamında destek verdiği MATUROLIFE projesindeki 9 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği tasarım araştırması, tasarım yönetimi ve liderlik rolündeki başarısıyla Boston merkezli DMI’ın düzenlediği 2019 Design Value Awards kapsamında ikincilik ödülüne layık görüldü.
MATUROLIFE, elektrokimya ve nanoteknoloji gibi gelişmiş malzemeler kullanarak yaşlılara yönelik akıllı ayakkabı, giysi ve mobilya tasarlanmasıyla yaşlıların şehir yaşamı içinde kendi başlarına daha kolay yaşayabilmelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Avrupa’da 9 ülkede yürütülen bu projenin tasarımının başında ise GEDS yer alıyor. Tasarım ve insan kavramının teknolojinin merkezinde olduğu ve tasarım yönetimi yapılan ilk örneklerden biri olan proje, bu özelliğiyle Avrupa Birliği tarafında bir ilk olma özelliği de taşıyor.
Tasarım Yönetimi, Teknolojide İnsan Faktörüne Odaklanan Güçlü Bir Yaklaşım
6 milyon avroluk bütçeye sahip projenin, son kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak iş prototipleri geliştirmek için karmaşık parametreler dahilinde çalışmalar yürüten, birbirinden farklı disiplinlerle birlikte çalışmak ve projeye katılan her biri farklı çalışma tarzına, önceliklere ve kültüre sahip olan 9 ülkeden 20 şirketi ortak bir çalışma kültürüne entegre etmek gibi önemli bir zorluğu bulunuyordu. Proje kapsamında, tasarım araştırmasına ve 9 ülkedeki yaşlılarla birlikte tasarım (co-design) çalışmaları ile 3 ülkedeki ürün tasarımı ekiplerinin yönetilmesine yenilikçi ve yaratıcı yaklaşım getiren GEDS, büyük şirketlerdeki karar mekanizmalarının zorluğunu yaşamadığı için esnek ve hızlı bir şekilde çok sayıda deneme yapabildi.
GEDS’in bu prestijli ödülü kazanmasıyla ilgili olarak görüş bildiren GEDS Kurucusu Gülay Özkan şunları söyledi: “Her yıl yeni çıkan teknoloji ürün ve hizmetlerinin başarısız olma oranının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bazı çalışmalar bu başarısızlık oranlarının yüzde 80’lerde olduğunu gösteriyor. Teknoloji projelerinin büyük bir kısmında somut bir ihtiyaca odaklanılmıyor ve günümüzün baskın teknoloji bakışı sebebiyle insan faktörü çok kolayca gözden kaçabiliyor. Tasarım yönetimi ve tasarım araştırması, teknoloji karşısında insan faktörünü ve ihtiyaçlarını önceliklendirebilmek için çok güçlü bir yaklaşım ve tüm paydaşları bu öncelik etrafında birleştirebiliyor. MATUROLIFE projesindeki 9 ülkede yaşlı insanlarla gerçekleştirdiğimiz tasarım araştırması ve sonrasında tasarım yönetimi yaklaşımımız ve liderliğimiz sayesinde layık görüldüğümüz bu ödül, büyük ölçekli, bir hayli karmaşık parametrelerin yer aldığı zorlu projelerde bile başarılı sonuçlar elde edilebileceğini kanıtlıyor.”