Uluslararası Yeminli Profesyonel Muhasebeciler Birliği ve Oracle’ın hazırladığı rapor, finans ekiplerinin yüzde 90’ının dijital dönüşümü destekleyecek yetkinliklere sahip olmadığını gösteriyor.
Uluslararası Yeminli Profesyonel Muhasebeciler Birliği (Association of International Certified Professional Accountants) ve Oracle tarafından sonuçları yeni açıklanan çalışmaya göre finans ekiplerinin yapay zekadaki son gelişmeleri benimsemek için gereken dijital yetkinlikleri olmadığından bu durum, gelir artışı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. 700’den fazla global finans lideri arasında yapılan çalışmaya göre Yapay Zeka kurulumları ile gelir artışı arasında açık bir korelasyon olmasına rağmen kuruluşların yüzde 89’u finans bölümlerinde yapay zekayı henüz hayata geçirmemiş durumda ve finans ekiplerinin sadece yüzde 10’u kuruluşların dijital hedeflerini destekleyecek yetkinliğe sahip olduğuna inanıyor.
“Çevik Finans Zamanı: Dijital Finans Liderlerinin Temel Özellikleri” başlıklı rapora göre teknolojiyi yakından takip eden finans liderlerinin yüzde 46’sı gelirlerinde pozitif bir artış yaşarken teknoloji konusunda zorluk yaşayan liderlerin sadece yüzde 29’unun kuruluşu gelir artışı elde edebiliyor. Ayrıca gelirlerinde artış yaşayan kuruluşlar yapay zekayı kullanma konusunda, gelirleri sabit kalan veya azalan kuruluşlara kıyasla daha istekli. Ancak araştırmaya katılan finans liderlerinin sadece yüzde 11’i finans bölümlerinde yapay zekayı hayata geçirmiş durumda ve yüzde 90’ı ise finans ekiplerinin kurumsal dijital dönüşümü destekleyecek yetkinliklere sahip olmadığını söylüyor.
“Bana göre robotik süreç otomasyonu, gelişmiş analitik ve makine öğrenimi, aynı iskemlenin üç ayağı” diyor FedEx’de muhasebeden sorumlu yönetici olan John Merino. “Bu teknolojilerin birleşimi ve bunları, uzun bekleme süreleri ve yoğun arayüz karmaşıklıkları olmadan çevik bir şekilde sunabilmek, hemen hemen her bir personel fonksiyonunda gerçekten büyük verimlilik artışları elde etme konusunda muazzam bir fırsat sunuyor. Bizim için asıl kazanç ise o zamanı boşa çıkarmak ve finansı, kuruluşa sunduğu değer zincirinde üst sıralara taşımak.”
“İşletmeler, finans ekiplerine daha iyi kurumsal kararlar verebilmeleri için ihtiyaç duydukları araçları ve eğitimi vermeyerek önemli bir büyüme potansiyelini kaçırıyor,” diyor Uluslararası Yeminli Profesyonel Muhasebeciler Birliği’nde FCMA, CGMA ve yönetim muhasebesinden sorumlu yönetici olan Andrew Harding. “Bulutun yanısıra yapay zeka ve blockchain gibi gelişmekte olan teknolojiler verimliliği arttırdığı gibi bilgileri ve bu bilgilerin doğruluğunu da iyileştiriyor ve bu sayede finans liderleri işletmede daha stratejik bir rol üstlenebildikleri gibi kuruluşun veri odaklı karar verme süreci daha da gelişiyor. Bu teknolojilerden en iyi şekilde yararlanabilmek içinse finans ekiplerinin personellerinin analitik düşünce, karar verme ve iş ortaklığı gibi alanlardaki yetkinliklerini eşzamanlı olarak geliştirmesi gerekiyor.”
Dijital Finans Liderlerinin Temel Özellikleri: Raporda, teknolojiye meraklı olan finans ekiplerinin üç ortak özelliği belirtiliyor:
Modern İş Süreçleri:
Rapora göre teknolojiye meraklı olan finans liderleri gelişmiş teknolojiler kullanıyor ve ‘operasyonel mükemmellik’ sağlıyor. Örneğin, Dijital Finans Liderleri’nin yüzde 86’sı önce dijital ve önce bulut zihniyetiyle hareket ettiklerinden akıllı süreç otomasyonuna ve bulut üzerinden sunulan yapay zeka ve Blockchain gibi teknolojilere daha fazla erişebiliyor. Ayrıca yüzde 73’ü, finans konusundaki uzmanlığı küresel çaplı bir ‘Mükemmellik Merkezi’nde ortak kullanıma sunabiliyor.
Veri Bilgileri:
Önde gelen finans ekipleri, yeni bilgileri ortaya çıkartabilmek için daha önce birbirlerinden ayrı uygulamalarda bulunan verileri birbirlerine bağlayabiliyor. Bu ekipler, gizli düzenleri belirlemek, önerilerde bulunmak ve iş verilerinin durmaksızın akışından kesintisiz olarak bilgi edinmek amacıyla her geçen gün yapay zekaya daha fazla güveniyor. Rapor, gelirlerinde pozitif artış yaşayan kuruluşların yapay zekayı kullanma konusunda, gelirleri sabit kalan veya azalmış kuruluşlara kıyasla daha istekli olduklarını da gösteriyor.
İş Etkisi:
Önde gelen finans ekipleri, raporlamanın ötesine geçebilmekte ve işletmenin yönünü etkilemek için de veri odaklı bilgilerden faydalanabilmektedir. Manüel raporlama süreçlerine ayrılan zamanın azalması ve doğru ve zamanında iletilen veriler sayesinde finans liderleri işletme ile ortaklaşa hareket edip yeni hareket tarzları için önerilerde bulunabilmekte ve işletmenin stratejisini etkileyebilmektedir.
“Bulut, gelişmekte olan teknolojilere erişmenin önündeki engelleri önemli ölçüde azalttı ve kuruluşların ek gelir kaynaklarını yönlendirebilecek yeni iş modellerini ve benzersiz müşteri deneyimlerini kullanıma sunabilmesine yardımcı oluyor,” diyor Birliğin ve Amerikan Yeminli Profesyonel Muhasebeciler Enstitüsü’nün (AICPA) eski başkanı ve Oracle’da Bulut İşletme Grubu’nda CPA, CGMA ve global strateji lideri olan Kimberly Ellison-Taylor. “Müşterilerimizin buluta geçtikten sonra elde ettiği ortak avantajlar, azalan maliyetler ve gelişen verimlilik, artan güvenlik, gerçek zamanlı ve doğru raporlama, daha ayrıntılı iş bilgileri ve daha iyi karar verme imkanı. Bu avantajlar sayesinde kuruluşlar düşük değerli ve zaman açısından yoğun raporlama çalışmalarına daha az zaman harcarken rakiplerinden daha hızlı bir şekilde yenilikler geliştirebiliyor.”