Endüstriyel Nesnelerin İnterneti: 2021’in En Büyük 3 Trendi

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) teknolojileri, operasyonel verimliliği artırmak ve yeni nesil endüstriyel ürün ve hizmetler sunmak için yeni fırsatlar ortaya koyuyor. Cisco Orta Doğu ve Afrika CTO’su Osama Al-Zoubi de IIoT’nin genel görünümünü yeniden şekillendiren üç trendi kaleme aldı.

Osama Al-Zoubi

Endüstri 4.0 akıllı üretim yoluyla yeni bir sanayi devriminin yaklaşmasını müjdelerken, Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) teknolojileri, operasyonel verimliliği artırmak ve yeni nesil endüstriyel ürün ve hizmetler sunmak için yeni fırsatlar ortaya koyuyor.

IDC’ye göre nesnelerin interneti (IoT) teknolojisine yapılacak harcama 2022 yılına kadar 1 trilyon Amerikan doları seviyesine ulaşacak. Bunun yanında, yerel yönetimlerin endüstriyel otomasyona ve Endüstri 4.0’ın kullanıma sunulmasına desteği de üretim sektörünün endüstriyel IoT pazarında en baskın segment olarak ortaya çıkmasını sağlıyor.

IoT’nin endüstri ortamını dönüştürmek için en umut verici çözümleri sunması öngörülse de endüstriyel IoT’nin genel görünümünü yeniden şekillendiren üç trend şunlar olacak:

Operasyonel teknoloji (OT) güvenliğini sağlama

Endüstriyel ortamda siber riskler büyümeyi sürdürerek, BT teknolojilerini 2021’de OT ağının güvenliğini sağlamak için daha cesur adımlar atmaya zorlayacak. CISCO ve BT ekipleri işletme geneli siber güvenlik alanında izlenebilirlik sağlasa da genellikle OT ağını izleyemezler. Birçok OT ağında saldırılardan korunmak için hava boşluğu bırakmak veya endüstriyel askerden arındırılmış bölge oluşturmak gibi geleneksel önlemler kullanılsa da, bu çözümlerin birçok zayıf noktası vardır. Örneğin, üçüncü kişilerin teknisyenleri ve diğer hizmet sağlayıcılar, güncelleme amacıyla sistemlere, makinelere ve cihazlara uzaktan erişebilir. Şirket yöneticilerinin ve kamu yetkililerinin IoT/OT güvenlik risklerinin yönetilmesine ve şirketin korunmasına ilişkin baskısı artarken, CISCO ve BT departmanının daha fazla şey yapması gerekecektir.

Başarı için OT yardımı gereklidir. İşletmelerde işe yarayan BT siber güvenlik uygulamaları, endüstriyel ortamlar için her zaman uygun değildir. Bunun yanında, BT departmanınlarının genellikle operasyon ve proses kontrol teknolojisi konusunda yeterli uzmanlığı veya bilgisi yoktur. Basit bir yama dahi üretimi durdurarak gelirleri azaltabilir.

Şirketlerin, BT ve OT ihtiyaçlarını karşılarken siber güvenliği artıran çözümlere ihtiyacı olacak. BT için bu durum, yüksek görüş kabiliyeti ve bulunduğu ortamdan OT ağı denetimini gerektiriyor. OT açısından ise, üretim hızını düşürmeden sorunlara yanıt vermelerini sağlayacak güvenlik çözümlerini ifade ediyor.

Uzaktan ve otonom işlemler

Operasyonel esneklik ihtiyacı uzaktan ve otonom işlemlerin kullanımını hızlandırırken, yeni bir ağ sınıfını ortaya çıkarıyor. 2020 yılının getirdiği değişimlerin etkisi, operasyonel esneklik için şirketleri, IoT teknolojilerini giderek daha fazla kullanmaya teşvik ediyor. Sonuç olarak, insanların olmadığı yerlerde faaliyetlerin yürütülmesini IoT sağlar. Bunun yanında IoT, gereksiz saha ziyaretlerini önleyip çalışanların tesis genelindeki hareketlerini azaltarak, güvenlik ve verimliliğin artırılmasına yardımcı olur.

Bu yıl uzaktan izlemenin ötesinde, gelişmiş uzaktan işlemlere yönelik daha fazla uygulama göreceğiz. Bu uygulamalar arasında, prosesin belirli kısımları için otonom operasyon kontrolleri yer alırken, başka kısımlar için bu kontroller uzaktan etkinleştirilebilecek. Bunun yanında, tamamen otonom uygulamalar giderek yaygınlaşırken, bu tür uygulamalar insanların yerel veya uzaktan müdahalesine olan ihtiyacı ortadan kaldıracak. Ayrıca, aşağıdaki gibi durumlarda dinamik optimizasyon ve kendini onarım için yapay zekâ giderek daha yoğun bir biçimde kullanılacak:

• Üretim, depolama ve liman işlemlerinde toplama ve ambalajlama, malzeme elleçleme ve otonom konteyner uygulamaları için otonom yönlendirilen araçlar
• Dağıtım şebekesinin giderek daha otonom bir hale gelmesi
• Madencilik uygulamalarında otonom taşıma araçları
• Raylı sistemler ve toplu taşımada bilgisayar temelli tren kontrolü

Tüm bu kullanım durumları için anında ve toplu halde veri gerekli olup, bu verileri destekleyebilecek ve analiz için gerekli hızı sağlayabilecek bir ağ ihtiyacını ortaya çıkarır. Bu yeni endüstriyel ağ sınıfı, daha fazla ağ bant genişliğini yönetme, sıfır gecikme ve uç nokta bilişimini destekleme kabiliyeti sunmalıdır. Bunun yanında, güvenlik ve ölçekleme ihtiyaçlarına hızla yanıt vermesi ve iş faaliyetlerinin her durumda devam etmesini sağlaması gerekir.

Çoklu erişim teknolojilerini yönetme

Şirketler, operasyonel çeviklik ve esneklik elde etmek için çoklu erişim teknolojileri kullanacak. Endüstriyel IoT ortamında ağ bağlantılarının temelini ethernet oluştursa da bu bağlantı türü, yerini hızla kablosuz bağlantılara bırakmaktadır. Kablosuz bağlantılar, fiziksel kablolama zahmetini azaltırken, daha kısa faaliyet dışı kalma süresiyle ağı yükseltme, kullanıma sunma ve yeniden yapılandırma konusunda esneklik ve çeviklik sağlar. Wi-Fi 6 ve 5G gibi daha yeni kablosuz teknolojiler aynı zamanda, geçmişte mümkün olmayan (veya yalnızca kablolu bağlantıyla mümkün olan) kullanım durumlarına olanak tanır.

Şirketler IoT uygulamalarını artırdıkça, birden fazla erişim teknolojisini yönetme ihtiyacı artmaya devam edecek. Başarılı uygulamalar, kullanım durumu için doğru bağlantı seçeneğini gerektirirken, bu yapılmadığında, maliyetler, karmaşıklık ve güvenlik riskleri artacak. Wi-Fi, LoRaWAN, Wi-SUN, halka açık veya özel hücresel ağlar, Bluetooth ve daha fazlasını içeren kablosuz bağlantı seçenekleriyle şirketlerin her kullanım durumu için en iyi teknolojiyi tespit etmesi gerekecek.