E-ticaret Sektörü Yüzde 85 Büyüdü

Salgında e-ticaretin 5-10 senede alacağı yolu bir senede aldığını belirten IdeaSoft İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Günay, “E-ticaret sektörü büyürken yetkin insan kaynağında kıtlık çekiyoruz. Öte yandan IdeaSoft olarak pandemide çalışan sayısı olarak yüzde 30 büyüdük” dedi.

Türkiye’de e-ticaret sektörünün önceki yıllara göre ortalama yüzde 85 büyüdüğünü, 15 milyona yakın yeni müşteri kitlesi oluştuğunu ve 5 milyon yeni kartın ilk kez kullanıldığını belirten IdeaSoft İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Günay, “Salgından önce e-ticaretin yıllık ortalama yüzde 33 artığını gözlemliyorduk. Salgın bu ivmeyi hızlandırdı. E-ticaret sektörü, 5-10 yılda alacağı yolu 1 yılda almış oldu. E-ticareti kullanmayanlar da pandemi döneminde e-ticarete başladılar. 5 milyon yeni kart bu ekosistem içerisinde kullanıma girdi. Bu alışkanlıklar hep devam edecek” dedi.

Günay; “Dünya hızla dijitalleşmeye başlayınca, dijital dünyanın en önemli maddesi de alt yapısı oldu. Bu yüzden yazılımcılar çok kıymetli. Yazılımcıların daha fazla yetiştirilmesi lazım. IdeaSoft olarak, salgın döneminde büyüme eğrisinde olan bir şirket olduk. Yaklaşık 200 beyaz yakalının çalıştığı bir şirketiz ve salgın döneminde çalışan sayısı olarak yüzde 30 büyüdük. Genel merkezde çalışan tüm personelimiz %80 oranında uzaktan çalışmaya başladı ve bu şekilde devam ediyor. Performans, motivasyon ve verimlilik anlamında genelinde pozitif olarak yansısa da, dönem dönem psikolojik zorlukları olduğunu gördük. Toplantı zamanları, sayıları, boşa harcanan zamanlar net olarak azaldı, süreçleri daha verimli kullanabildik. Artık dünya çok hızlı değişiyor. Yetkin insan kaynağında açığımız var.

Verilen eğitim müfredatı geleceğe bir nebze hazırlıyor. Bilgiyi sürekli artırmak ve geliştirmek çok önemli. Geleceğin meslekleriyle ilgili de bir dönüşüm var. Sosyal medya hayatımızda yokken şu anki çoğu meslekte hayatımızda yoktu. Daha çok yeni mesleklere açık bir dünyaya devam ediyoruz. Yapılan araştırmalara göre şu an ilköğretim çağındaki bir çocuğun gelecekteki eğitim yıllarında adı konmamış mesleklerin yarısının yok olacağı ve çok farklı mesleklerin olacağına dair öngörüler var.

Gençlerin ilk sorması gereken soru “Ne yapmak istiyorum” olmalı. Sevdikleri şeyi bulmaları gerekiyor. Üniversiteleri ve hocaları ziyaret edip, sohbet etsinler. O aynayı buldukları zaman başarı da gelecektir. Her birimiz kendimizi mutlu hissettiğimiz alanlarda çalışmak istiyoruz. Hepimiz de bunu hak ediyoruz” şeklinde görüşlerini belirtti.