E-tebligat ile 4 Ayda 50 Milyon TL’lik Tasarruf

Yıl başında yürürlüğe giren yeni e-tebligat sistemi, hukuki yazışmaların iletiminde hız ve güvenilirliğin yanı sıra çok ciddi oranda tasarruf da yapılmasını sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. İlk dört ayda gönderilen e-tebligat sayısı 5 milyona ulaşırken, elde edilen tasarruf 50 milyon TL’yi aştı.

Türkiye yargı sisteminde bir dönüm noktası olan ve yıl başında yürürlüğe giren Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nin (UETS) ülke bütçesine sağladığı tasarrufa ilişkin ilk veriler ortaya çıkmaya başladı.

PTT AŞ’nin yüzde 100 iştiraki olan PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş. ana yükleniciliği, program yönetimi ve çözüm mühendisliği sayesinde, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi çok kısa sürede geliştirilerek uygulamaya alındı.

E-tebligat sisteminin altyapı sağlayıcı ve operatörü konumundaki Pusula İletişim’in açıkladığı rakamlara göre yılın ilk dört ayında işleme konan e-tebligat sayısı 5 milyona ulaştı. Tebligat başına en az 14 TL’ye mal olan konvansiyonel yöntemler yerine e-tebligatın kullanılması sayesinde yapılan reel tasarruf 50 milyon TL’yi buldu.

Pusula İletişim’in Kurucu Genel Müdürü Gökalp Çakıcı, yıl sonunda e-tebligat sayısının 28 milyonu aşmasının beklendiğini söyledi. Çakıcı, e-tebligat sistemi kullanımında hedeflenen sayının yakalanması halinde yıllık toplam tasarruf miktarının 300 milyon TL gibi dikkat çekici bir rakama ulaşacağını ifade etti.

Sırada Mobil Uygulama Var

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Çakıcı, “E-tebligat sisteminin bu denli hızlı bir şekilde büyümesi paydaş tüm kamu kurumlarının koordineli olarak çalışması sonucu gerçekleşti. Sırada vatandaşın kullanımını kolaylaştırmak ve dijital dönüşüme katkı sağlamak için mobil uygulama hazırlanıyor. 2019 yılı içinde kullanıma açılması planlanan mobil uygulama ile tebligatlarımıza akıllı telefonlar ile çok daha hızlı ulaşacşağız” dedi.

PTT AŞ tarafından oluşturulan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi, tebligatların elektronik ortamda çok daha hızlı, güvenli ve etkin bir şekilde alıcısına ulaşmasını sağlayan, Avrupa Birliği müktesebatıyla uyumlu bir elektronik iletişim sistemi.

1 Ocak 2019 tarihinde kullanılmaya başlayan UETS, PTT Bilgi Teknolojileri’nin tek yetkili ve görevli şirket olarak görevlendirdiği Pusula İletişim’in elektronik iletişim ve veri saklama teknolojilerinden yararlanıyor.