e-Arşiv Fatura Zorunluluğunda Ciro Şartı 1 Milyon TL’ye Düşüyor

İnternet üzerinden satış yapan ve cirosu 5 milyon TL üzeri olan mükellefler için e-Arşiv fatura kullanımı zorunluyken, beklenen yeni tebliğ ile önümüzdeki yıldan itibaren cirosu 1 milyon TL üzeri olan mükelleflerin de e-Arşiv fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu olacak. Hem kurumlar arası, hem de son tüketici hedefli fatura gönderme ve arşivleme işlemi sunan e-Arşiv fatura, şirketlere ve tüketicilere birçok avantaj sağlıyor.

e-Arşiv fatura, bir işletmenin satışla ilgili tüm kâğıt faturalarını e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere ve son tüketiciye elektronik olarak gönderme imkânı sağlayan bir çözüm olarak öne çıkıyor. Son tüketiciye olan faydaları ile e-Arşiv fatura sistemi, müşterilerin de memnuniyetini artırıyor. 7900 kayıtlı kullanıcının olduğu e-Arşiv fatura uygulaması, özellikle perakende sektöründeki son kullanıcılar için büyük kolaylıklar sağlıyor.

e-Arşiv fatura zorunluluğu değişiyor

Geçtiğimiz yıllarda internet üzerinden satış yapan ve toplam cirosu 5 milyon TL üzeri olan mükellefler için e-Arşiv fatura kullanımı zorunlu hâle gelmişti. Yakın zamanda yayımlanması beklenen yeni tebliğ ile önümüzdeki yıldan itibaren cirosu 1 milyon TL üzeri olan tüm mükelleflerin e-Arşiv fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu olacak. e-Arşiv fatura kullanımının zorunlu hâle gelmesiyle birlikte, son tüketicilerin hayatlarına daha fazla e-Arşiv fatura girmeye başlayacak. Sunduğu avantajlardan dolayı çok sayıda şirket, e-Arşiv faturaya gönüllü olarak geçiş yapıyor. Ayrıca sektörde birçok küçük ölçekli firmanın da bu uygulamaya gönüllü olarak geçerek tasarruf ve çevreye katkı sağlaması bekleniyor.

1999 yılından beri dijitalleşme sürecinde lider konumda olan FIT Solutions’ın CEO’su Koray Gültekin Bahar, e-Arşiv fatura hakkında şunları söylüyor: “Dijital dönüşümün avantajlarının farkına varan şirketler zaten gönüllü olarak e-Arşiv fatura uygulamasına geçmeyi tercih ediyor. Zorundalık kapsamında binlerce şirketin bu uygulamaya geçmesini bekliyoruz. e-Fatura kullanan şirketler, tek bir basılı faturanın masrafı ile 300 adet e-Fatura gönderebiliyor. e-Arşiv fatura da aynı maliyet avantajları yaratırken, sektörel fayda da sağlıyor. Bu sayede sektörde ciddi bir büyüme ve basılı fatura maliyetinde büyük bir tasarruf bekliyoruz. Şirketler e-Dönüşüm uygulamaları ile büyüme kaydederken, son tüketici de bu avantajlardan faydalanabiliyor.”

Avantajlar saymakla bitmiyor

e-Arşiv fatura uygulamaları maliyet dışında başka avantajlar da sağlıyor:

  • Fatura göndermek için karşıdaki şirketin e-Fatura’ya kayıtlı olması, hatta muhatabın şirket olması zorunlu olmadığı için son kullanıcılara da e-Arşiv ile fatura gönderilebiliyor.
  • Faturalar elektronik ortamda gönderildiği için dolandırıcılığın önüne geçiliyor.
  • 10 yıl boyunca elektronik ortamda saklanan faturalara her zaman kolayca ulaşılabiliyor.
  • Tüketiciler saklanan faturaları ile ürün iadesi, garanti süreçleri ve fatura itirazlarında faturayı kaybetme derdinden kurtuluyor.
  • e-Faturalar günlük e-posta trafiğinden ayrı bir adrese yönlendirildiği için e-Faturalarını biriktirmek isteyenler ayrı bir e-posta adresi açmakla uğraşmıyor.
  • e-Arşiv fatura sistemi daha önceden kullanılan sistemlerle entegre bir şekilde çalışılabildiği için alışılan düzeni değiştirmek gerekmiyor.
  • Yılda 120 milyon e-fatura işleyen FIT Solutions sayesinde 12 bin ağaç kurtulmuş oluyor.