Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde ile Havanızı Değiştirin

Dyson’ın hava temizleyicisi Purifier Hot+Cool Formaldehyde, hava kalitesini artırmaya yönelik kapsamlı fonksiyonlarının yanı sıra yaşadığınız ortamı serinletme veya ısıtma işini de üstlenebiliyor.

İstanbul’da kentsel dönüşümün kendini iyiden iyiye hissettirdiği bir semtte yaşıyorum. Sokağımızda veya yakınlarımızda sürekli inşaat var. Bir hafta gelip molozunu kaldırıyorlar, öbür hafta temeline kepçe vuruyorlar, sonraki hafta kumunu harcını döküyorlar. Hava ısınıp mecbur camları açınca da evdeki tozlanma gözle görülür ölçüde arttı. Üstüne biraz da bahar poleni derken araya bir de kedimiz Çilek’in mevsimlik tüy dökme döngüsü girdi. Hayvan evde nereye gitse arkasında tüyden bir iz bırakıyor. Kucağa alıp seviyoruz, bir indiriyoruz üstümüz başımız tüy içinde.

Neyse ki bizim evde sigara içen yok. Nikotinin eve en çok yaklaştığı zaman evde patlıcan kızartması yapıldığı zamandır. Yine de sokağın tozu, baharın poleni, bir de üstüne oyuncu kedinin havada uçuşan tüyleri eklenince eve bir hava temizleyici buyur etmeye karar verdik.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde ürünüyle tanışmamız da bu şekilde oldu.

İnceleme için gelen elimizdeki ürün, hava temizleme ve hava akımıyla ortamı serinletmenin yanı sıra ısıtma fonksiyonuna da sahip. Bunun Humidifier diye alternatif bir modeli daha var, o ısıtma yerine gövdesindeki su deposu yardımıyla ortamı nemlendirme işini üstleniyor. İstanbul’un havası zaten nemli dedik, kışın soğuğu kırar iyi olur dedik ısıtıcılı modelde karar kıldık. Apartmanın merkezi ısıtmayı açmaktan imtina ettiği, ama katlarda ufaktan üşümeye başladığımız mevsim geçişlerinde bizi oldukça rahatlatacak bir ürün gibi duruyor.

Hem Uzaktan Kumandayla Hem Akıllı Telefonla Kontrol

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde, bir metreden biraz uzunca bir kutunun içinde geliyor. Kutunun üçte ikilik kısmı cihazın gövdesine, kalan kısmı filtresine ayrılmış. İki yarım silindirden oluşan filtre setini paketinden çıkarıyorsunuz, cihazın alt kısmında filtre için ayrılmış yuvaya yerleştiriyorsunuz, kapağı kapatıyorsunuz. Kurulum bu kadar. Filtre üzerindeki kılavuzlar ve oyuklar cihazdaki yuvaya farklı şekilde yerleştirmenize izin vermiyor. Yanlış mı taktım diye endişelenmenize gerek yok.

Makine üç ayrı rengin bir araya geldiği, yuvarlak ve oval hatların hakim olduğu ilgi çekici bir tasarıma sahip. Üst tarafında görünürde herhangi bir pervane olmamasına rağmen hava akımı sağlayan oval üfleme bölgesi, alt kısımda gri bir taban ve ortada altın rengi filtre ızgarası yer alıyor. Kendi etrafında neredeyse tam tur dönebilen makinenin yukarı ve aşağı yönlerde hafifçe eğilebilme özelliği de var. Böylece koyduğunuz yer aşağıda kalırsa kafasını biraz yukarı çevirip size doğru üflemesini sağlayabiliyorsunuz. Sağ-sol hava salınımını 45, 90, 180 ve 350 derecelik seçeneklerle ayarlayabiliyorsunuz.

Makineyi gece kullanmak isterseniz ekran ışığının kısılıp cihazın en sessiz haline geçtiği gece modu var. Elinizde uygun donanım varsa sesle kontrol özelliği de mevcut. Açıl diyorsunuz açılıyor, kapan diyorsunuz kapanıyor. Eğlenceli.

İster Serinletiyor İster Isıtıyor

Cihazı akıllı telefon uygulamasından veya beraberinde gelen kumandadan kontrol etmek mümkün. Altın rengi kumandayı üzerindeki mıknatıs yardımıyla cihazın üstüne tasarımın bir uzantısıymış gibi tutturabiliyorsunuz. Kumandayla cihaza dair neredeyse bütün fonksiyonlara hükmetmek de mümkün. Isıtma fonksiyonu sadece kumanda yardımıyla aktif hale gelebiliyor.

Isıtma demişken, cihaz ısıtıcı olarak şaşırtıcı bir performans gösteriyor. Makineyi ılık bir yaz akşamında ilk kez çalıştırdığımda ‘nasıl olsa ısınması zaman alır’ diye denemek için ısıtma düğmesine bir bastım, sıcak havayı anında yüzüme çarpmaya başlamasıyla neye uğradığımı şaşırdım.

Serinletme kısmı ise bildiğiniz vantilatör mantığında çalışıyor. Yani klima gibi havayı aktif soğutmaktan ziyade oluşturduğu hava sirkülasyonuyla sıcağı dağıtmanın peşinde. Bunu yaparken de fazla ses çıkarmıyor, küçük çocuklara veya evcil hayvanlara zarar verebilecek yüksek hızlı keskin kenarlı döner pervaneler kullanmıyor. Esintiden rahatsız olursanız sadece hava temizleme fonksiyonunu ön planda tutmak için cihazı havayı etrafta dolaştırmadan, yalnızca arkasına atacak şekilde çalıştırabiliyorsunuz.

Hava Kirliliğine Geçit Yok

Gelelim Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde modelinin ana işi olan havayı temizleme konusuna. Makinenin üzerinde anlık hava kalitesini ve diğer parametreleri gösteren küçük bir ekran var. Bu ekranda hava sıcaklığını, nem oranını, havadaki kirleticilerin miktarını, formaldehit konsantrasyonunu ve kalan filtre ömrünü görebiliyorsunuz. Makine, HEPA H13 filtresiyle 0,1 mikrona kadar olan partiküllerin neredeyse tamamını yakalayıp hapsedebilme, bunu da ekranında an be an gösterebilme özelliğine sahip. Sigara ve egzoz dumanını süzebiliyor, üzerindeki katalitik filtresiyle formaldehiti su ve karbondioksite dönüştürebiliyor.

Makine hava temizleme işini oldukça etkili bir şekilde yerine getiriyor. Nasıl anlıyoruz? Metreküpte 4-5 mikrogram partikül rapor eden cihazın göstergesi mutfakta bir şeyler pişirmeye başlamamızla birlikte zaman zaman 100’ün üzerine tırmanıyor. Daha pişen şeyin kokusu burnumuza gelmeden makine havaya bir şeylerin karıştığını anlayıp harekete geçiyor. Tertemiz hale getirmeden de bırakmıyor.

Bu noktada makineye adını da veren formaldehit üzerine de iki söz söylemek lazım. Açıkçası bu tarz bir ürünle ilgilenmeye başlayana kadar formaldehitin ortalıkta gezen bir şey olduğunu bilmiyordum. Bir çeşit endüstriyel dezenfektan olan formaldehit biyolojik örneklerin bozulmadan saklanmasında da kullanılan etkili bir kimyasal. Bu bileşik meğer boya ve vernikte, oda parfümlerinde, yatak ve mobilyalarda, ev temizlik malzemelerinde, halı, sunta ve kontrplakta, elektronik ürünlerde, oje çıkarıcılarda, naftalin toplarında, oyuncaklarda, şöminelerde ve odun sobalarında da bulunabiliyormuş. Makineyi açınca ilk baktığım şeylerden biri bu oldu, neyse ki bizim evde konsantrasyon neredeyse sıfır gösteriyor. Mobilyaları değiştireli 15 yıl olmuş, evde odun tüttürebileceğimiz bir şömine yok, diğer formaldehit kaynaklarından da bir şekilde uzak kalmayı başarmışız demek ki. Güzel. Böyle şeylerin farkında olmak insana rahatlık veriyor.

HEPA H13 filtreden ayrı olarak formaldehit filtresinin değişim gerektirmemesi cihazın bir diğer güzel özelliği. HEPA filtresinin ise yılda bir kez değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

Sonuç: Ortamımız Serin, İçimiz Rahat

Peki tüm bunlar işe yarıyor mu? Açıkçası uzun süreli etkilerini zamanla göreceğimize inanıyorum. Ortamda hava temizleyici çalışıyor diye hemen bir orman, bir bahar havası yayılacağını düşünmemek lazım. Yine de makineyi kullandığım süre boyunca odama vuran akşam güneşi eşliğinde havada uçuşan tozların miktarında fark edilir ölçüde azalma gözlemledik. Bu güzel bir şey. Gözle göremediğim tozu, bakteriyi, poleni, tüyü ortamdan olabildiğince uzak tutmasının da mutlaka bir faydası olacaktır.

Tüm bunların üzerine koyduğumuz yerde oldukça şık görünen, kendi çevresinde tam tur dönebilen, istediğimizde soğuk istediğimizde sıcak hava üfleyen fonksiyonel bir hava temizleyiciye kavuşmuş olduk. Eğer evde sigara içen birileri olsaydı eminim farkını çok daha hızlı hissettirirdi. Her ne kadar bu konuda açık bir vaadi olmasa da, grip ve benzeri salgınların oldukça yaygın olduğu mevsimlerde böyle bir cihazın ortamda olması belki bir fark bile yaratabilir.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde, tasarımıyla ve sahip olduğu fonksiyonlarla rekabeti zirveye taşıyan bir ürün. Bulunduğunuz ortamdaki hava kalitesine önem veriyorsanız, hele ki ortamdaki hava kalitesini düşüren koşullarla mücadele etmek zorunda kalıyorsanız hayatınıza biraz iç huzuru ve konfor katmak için tercih edebilirsiniz.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?