Dünya Dijitalleşiyor İşletmeler Dönüşüyor

Kasım ayında gerçekleştirilen yapay zekâ konulu bir toplantı için ülkemizi ziyaret eden IBM Ortadoğu ve Afrika IBM Sistemler ve Donanım Satış Başkan Yardımcısı Miguel Vega ile donanımdan yazılıma gelecek eğilimlerini konuştuk.

İçinde çalıştığımız, yaşadığımız ve etkileşim kurduğumuz dünya değişiyor ve bu değişim, daha önce benzeri görülmemiş bir hızda gerçekleşiyor. Her gün, 2,5 eksabayt boyutunda veri üretiliyor. İki yıl öncesine kadar mevcut olan tüm verilerin toplamı, son iki yıl içinde üretilen veriye eşit ve bu hacim katlanarak artacak. Ancak, geleneksel programlama sistemleri ile bu yüksek miktardaki verilerin neredeyse yüzde 90’ını göremiyoruz.

Bilişsel çözümler çağına hoş geldiniz

Dünya bir başka deyimle, veri okyanuslarıyla kaplı.  Verinin ön planda olduğu bu çağda, erişim, hız ve kullanılabilirlik önem taşıyor. Bu anlamda da altyapının önemi çok büyük.

İşletmelerin işlemci teknolojisinden çıkarak, içinde yapay zekâ ve analitik çözümleri de barındıran bilişsel çözümlerin olduğu bir sürece doğru ilerlediklerini kaydeden Miguel Vega, “Sunucularımız ve depolama alanlarımız da artık cansız değil, bilgi teknolojileri altyapıları artık daha fazlasını da yapabiliyor. Bugün, bu sistemler artık düşünebiliyor. Bu sistemler, içinde yapay zekayı da barındıran kognitif teknoloji ile entegre hale gelmenize yardımcı olmak üzere optimize edilmiş durumda. IBM, hem bulut üzerinde hem de şirket içinde yani on premise barındırılan yetenekler sağlaması sayesinde, köklü değişim için tasarlanmış bir mimari sunuyor; makine öğrenimi yetenekleri sağlıyor ve açık kaynaktan yararlanmaya inanıyor.  Bu, müşterilerimize en son inovasyonları ve tercih özgürlüğünü sunuyor” dedi.

IBM’in bu alanda Power Sunucuları ile farkını ortaya koyduğunun da altını çizen Vega, “Makineler zaten büyük yapısal verileri işliyordu; ancak bunu akıllı bir biçimde yapmıyordu. Şimdi kognitif çağda ise hangi yapılandırılmamış veri parçasının anlamlı olduğuna karar vermeleri, verileri insan gibi öğrenmeleri, işlemeleri, anlamaları ve kuruluşlara rekabetçi çözümler sunmaları gerekiyor. PowerAI, derin öğrenmeyi, makine öğrenimini ve Yapay Zekâyı daha erişilebilir hale getiriyor ve bunların performansını artırıyor” şeklinde görüş belirtti.

IBM Yazılım Tanımlı Depolama-Spectrum Storage ve IBM Flash portföyü de iddialı

IBM Spectrum Storage’ın, verilerin potansiyelini açığa çıkarmak ve depolama maliyetlerini yüzde 50’ye ulaşan oranlarda düşürmek için çalıştığına vurgu yapan Vega, bu konuda ise şöyle konuştu:
“IBM tarafından sunulan depolama sistemleri, hangi altyapı üzerinde olduğu fark etmeksizin tüm verileri birbiriyle bağlantılı hale getirerek, daha derin öngörülerin daha hızlı elde edilmesini sağlıyor. Bu da size rakiplerinizden önce düşünme ve daha yüksek performans gösterme avantajı sunarak kognitif çağda kazanmanızı sağlıyor. IBM, kuruluşların verileri mümkün olan en iyi biçimde sunmak için doğru depolama rotasını bulmasına yardımcı olmak amacıyla en güçlü Flash 900 modelinden başlayarak çok yüksek ölçeklenebilirlik kapasitesine sahip V9000’ya, en iyi veri azaltma ve bulut bağlanırlığı ürünü olan A9000’ya ve düşük maliyetli Storwize Flash ürün ailesine kadar geniş bir yelpaze sunuyor.”

Dönüşen işletmeler kazanacak

Dijitalleşen dünyada iki noktadan bahsedebileceklerini belirten Miguel Vega, “Bunlardan ilki alan sorunu; işlemci teknolojisinden çıkıp, kognitif çözümlerin olduğu bir sürece doğru gidiliyor. Eski çiplerin yüzde 20’sini serbest ve boş alan oluşturuyordu. Bu da çok az ilerlemeye izin veriyordu. Şimdi ise yüzde 20’lik alana daha fazla veri eklendi. Bu da veriyi doğru şifreleyebilecek yazılım sayesinde gerçekleşti. Bir diğer önemli nokta ise güvenlik. Günümüzde güven, dijital ekonominin yeni para birimi olarak görülüyor. Veri güvenliğinin sağlanması, bir fırsat olarak görülmeli. Süreç, doğru şekilde gerçekleştirilmesi durumunda, daha verimli ve bütünleşik veri işlemeye olanak sağlayarak dijital dönüşümü hızlandırabiliyor. Veri şifreleme, veri ihlallerinden kaçınmanın tek yolu haline geliyor” dedi.

Gelecek 5 yıl bilişsel bilişim öne çıkacak

Önümüzdeki beş yıl içinde kognitif veri analizi günlük hayata dahil olacağını belirten Vega,”IBM, bundan sorumlu olan birkaç şirketten biri olmak için çalışıyor. İş öngörüsü ve iş değeri oluşturulmalı; sonuç olarak da teknoloji hayatları değiştiren etken olarak belirlenmeli. Beş yıl içinde yapılacak her şey için bu verinin işleneceği teknolojiye ihtiyaç var. IBM de bu teknolojiyi geliştiriyor. IBM, yazılımla cihazları birlikte geliştiren tek şirket. Gelecekle birlikte konular ve sorunlar da değişecek. Bu paralelde insanlar da farklı beceriler geliştirmeli ve sorunlara o şekilde yaklaşmalı. Aynı şekilde çözülmesi gereken farklı pazarlar ve farklı veri kaynakları da ortaya çıkacak.  Önemli olan bu pazarlara ayak uydurabilmek. Yapay zekâ yeni bir renk. Bu renk bir şeyin yerini almak zorunda değil. Önemli olan kognitif ve yapay zekânın birlikte el ele yürümesi” şeklinde konuştu.

Türkiye pazarına önem veriyoruz

Türkiye’yi IBM için çok önemli ve büyük bir pazar olarak gördüklerini belirten Miguel Vega, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“IBM olarak bu pazarda kendimizi iyileştirmek için sadece elimizden gelenin en iyisini yapmakla kalmayıp, yerel gelişimi de desteklemeye çalışıyoruz. Bu anlamda ekosisteme çok büyük önem veriyoruz. IBM açısından, son zamanlarda üniversitelerde, sağlık birimlerinde bizimle ortak olan ve büyük çaplı projelerde çalışan kurumlar var.  Kognitif gelişim anlamında, Türkiye’de çok ilginç müşteriler var. Kendi yüksek performans bilgisayar sistemlerini oluşturuyorlar. IBM’le de çalışıyorlar ve açık pazara da sunuyorlar. IBM’e ihtiyaçlarını söylüyor ve IBM’in kendilerine ne sunabileceğini soruyorlar. Türkiye’de veri konusunda büyük patlama var. Burada iyi iş birliği imkanları olduğunu düşünüyoruz.”

IBM Z Sistemler Neler Sağlıyor?

IBM’in bu doğrultuda geçtiğimiz aylarda duyurduğu yeni nesil Z sistemleri, yaygın şifreleme özelliği ile herhangi bir değişikliğe gitmeden güvenilir bir şifreleme olanağı tanıyor. IBM z14 yüzde 99,9 oranında kullanılabilirlik sağlarken, aynı zamanda da aşağıda belirtilenleri destekleyen dünyanın en güçlü işlemcinin yeteneklerini daha da ileriye taşıyor.

    • Tüm kredi kartı işlemlerinin yüzde 87’si ve yılda yaklaşık 8 trilyon dolar tutarında ödeme
    • Günlük değeri yaklaşık 5 milyar dolar olmak üzere her yıl 29 milyar ATM işlemi
    • Her yıl 4 milyar yolcu uçuşu
    • Günde 30 milyardan fazla işlem – her gün yapılan Google aramalarının sayısından fazla
    • Toplam BT maliyetinin yalnızca yüzde 6’sı karşılığında dünyanın üretim iş yüklerinin yüzde 68’i

Bankacılık sektörü son birkaç yıldır blockchain teknolojisinin öneminin oldukça farkında; ancak dünyada uygulamalarını yeni yeni görmeye başlıyoruz. z14 ise blockchain yatırımları için, dijital imza oluşturma, şifreleme konularında bugüne kadar görülmemiş bir güvenlik performansı sunuyor.