Dijitalleşmede Pazar Yerleri Basamak Olarak Kullanılmalı

Uzmanlar, işletmelerin dijitalleşmesinin içinde sadece kendi e-ticaret sitesi değil, piyasadaki bütün pazar yerlerinde de satış yapmak olduğunu belirterek, pazar yerlerinde kesilen komisyonların yüksekliği için de mutlaka B planı yapılması gerektiğini açıklıyor.

E-ticaretin 2022 yılını 750 milyar TL’lik bir hacimle kapattığını vurgulayan IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “İşletmeler için dijitalleşme artık şart. İşletmeler sadece kendi e-ticaret sitesinde değil, piyasadaki bütün pazar yerlerinde de satış yapabilmeli. Ancak işletmenin bütün kanalları kullanması maliyetli olabiliyor. Eğer işletmenin satış yapmış olduğu kategori kendileri için mantıklıysa ve kar marjı anlamında devam edebileceklerse pazar yerlerini biraz da pazarlama aracı olarak kullanmaları gerekir. İşletme ödemiş olduğu komisyonları yüksek buluyorsa her zaman kendisine ait bir internet ve e-ticaret sitesi olmalı. Pazar yerlerinde yaklaşık yüzde 20- 25’e varan komisyonlar var. Türkiye’deki firmaların büyük bir kısmı bu kar marjına bile çalışmıyor. Bundan rahatsızlık duyanların ikinci bir B planı olarak bütün yumurtaları aynı sepette tutmamak adına mutlaka kendilerine ait bir e-ticaret siteleri olmalı. Pazar yerlerini de bir pazarlama aracı olarak kullanmalı. İlk satışını yaptıktan sonra ürünlerden memnun kalan müşteriler tekrardan o firmalardan alışveriş yapmaları için kendi e-ticaret sitelerine gidebilir” dedi.

Tek bir kanala bağlı kalmayın

İşletmeler için bir diğer probleme dikkat çeken Özkara, “Bugün bir işletmenin satmış olduğu ürünü yarın öbür gün bir başkası çıkabilir ve ticari olarak zor durumda olduğu için zararına da satabilir. Bugün bir işletme için çok iyi gözüken bir pazar yeri, başka bir firma gelip ürünü çok daha uygun maliyette satmaya başladığında ve işletme bütün operasyonunu tek bir kanala bağlı kaldığı için sıkıntı yaşar. İşletmelerin kendi e-ticaret sitelerini yaparak ve kendi markalarına odaklanarak devam etmeleri, yanında da pazar yerlerini kullanmaları daha efektif ve mantıklı. 2023 yılı boyunca il il gezerek dijitalleşmenin önemini ve e-ticaretin yapılabilirliğini anlatacağız. Çünkü bu bizim sorumluluğumuz ve ekosistemin ve pazarın büyümesi, bu işletmelerin ilerleyen süreçte kepenk kapatmak zorunda kalmamaları için dijitalleşmeleri gerekiyor ve biz bunu anlatmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?