Dell Technologies STEM Alanlarında Kadınların Türkiye’deki Temsil Oranını Artırmak İçin Çalışıyor

“Future for Girls” (Kızlar için Gelecek) projesi, kapsayıcılığı teşvik etmeyi ve Türkiye’de bilişim sektöründeki cinsiyetler arası farkı kapatmak için bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında 500 genç kıza eğitim vermek üzere yola çıktı.

Dell Technologies, kapasiteyi geliştirme, fırsatlara eşit erişim, gençlik becerileri geliştirme, sosyal ve çevresel farkındalığı artırma konusunda çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu (STK) olan Habitat Derneği ile iş birliği yaparak başta dezavantajlı topluluklardan olmak üzere 8-14 yaş arası 500 kız öğrenciyi bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) becerilerini geliştirmeleri ve bilişim eğitimi almalarını amaçlayan “Future for Girls” projesini birlikte yürütecek.

Kadınların üst yönetimlerde yetersiz düzeyde temsil edilmesi hem ülkemizde hem de dünya genelinde görülen en yaygın sorunlar arasında yer alıyor. Dünya genelinde, kadınların temsili daha erken eğitim çağından yüksek öğrenime, giriş düzeyi pozisyonlara, yönetime ve liderliğe kadar yetenek hattının tüm aşamalarında kayboluyor. Kadınlar ve genç kızlar, genellikle üstünlük elde etme şansı bulamadan iş hayatından ayrılmak durumunda kalıyorlar. Girls Who Code kuruluşundan elde edilen verilere göre, 6-12 yaş arası kız çocukların yüzde 66’ı programlama konusunda eğitim alıyor ya da bu konuya ilgi duyuyor. Ancak 13-17 yaş arasında ilgi oranı yüzde 32’ye düşüyor. Teknoloji sektörü açısından bakıldığında, kadınların teknoloji sisteminde kalmaları için şirketlerin çeşitliliği ve katılımı benimsemeleri gerekiyor.

Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir iş birliğiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Accenture tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, daha önce bilgisayar deneyimi olan genç kızların lise ve üniversite öğrenimlerinde bilişime ilgi gösterme olasılığı yüzde 18 daha yüksek. Özel sektörde faaliyet gösteren şirketler genç kızların ilgisini çekmeye, teknoloji konusunda heyecanlandırmaya ve erken yaşta bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına ilgi uyandırmaya odaklanan programlara dahil olarak önemli bir etki yaratabilirler. Bilinen ekonomik faydaları ve teknolojinin hem sosyal hem de ekonomik açıdan yenilikçi büyüme fırsatları oluşturma potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, liderlikte cinsiyet eşitsizliği açıkça kaçırılmış bir fırsattır. Örneğin Türkiye’de her yıl üniversitelerden 5.000 mühendis mezun oluyor. Mezun olan öğrencilerin sadece yüzde 15’ini genç kızlar oluşturuyor ve maalesef mezun olan kadınların bir kısmı ilk üç yılın ardından iş hayatını bırakıyor. Future for Girls projemizle, genç kızların teknoloji ve bilişim deneyimlerine erişmelerini ve geleceğin teknoloji iş gücünü oluşturmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.”

Hasdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Dell Technologies olarak, toplumsal cinsiyet temsili için oldukça iddialı hedefler belirledik. Bu hedefler dahilinde, dünya genelinde iş gücümüzün yüzde 50’sinin, lider kadromuzun ise yüzde 40’ının kendini kadın olacağına dair bir taahhütte bulunduk. Kendi işgücümüzün de ötesinde, önümüzdeki on yıl içinde yardımseverlik programlarımızdan faydalananların yüzde 50’sinin kadınlar, genç kızlar ve yeterince temsil edilmeyen gruplar olmasını sağlamayı amaçlıyoruz.”

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise şunları söyledi:
“Habitat Derneği olarak genç kızları ve kadınları teşvik etmeyi amaçlayan programlar geliştirmeye ve yönlendirmeye büyük önem veriyoruz. Future for Girls projesi, öğrencilikten üst düzey liderlik rollerine kadar teknoloji yetenekleri yetiştirmemize olanak tanıyor. Ayrıca, cinsiyet dengesizliği şirketlerin üstesinden gelmesi gereken başka bir sorun değil, aynı zamanda hiç tartışmasız tüm sektörlerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehdittir. Bu tüm dünyada var olan bir sorun ve hükümetler bu konunun acilen ele alınması gereken bir konu olduğunu giderek daha fazla kabul ediyorlar. Bu nedenle, Future for Girls gibi projeler sadece eğitime erişim sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu sektörlerdeki erkeklerle ilişkilendirilen kültürel önyargıları ve sosyal beklentileri çözmeye yardımcı oldukları için çok büyük önem taşıyor. Genç kızların güven oluşturmalarına, akranlarından oluşan destekleyici bir topluluk geliştirmelerine yardımcı olmamız, aile üyelerinin ve öğretmenlerin ise tüm eğitim ve kariyer yolculukları boyunca genç kızların teknoloji ekosistemiyle etkileşim halinde kalmaları için ilerlemeyi teşvik ettiklerinden emin olmamız gerekiyor.”

Katılımcıları üç boyutlu tasarım, bilgi işlem becerileri, proje geliştirme ve diğer konularda farklı teknoloji segmentlerinde eğitmeyi amaçlayan proje Mart ayında başladı. 8-11 ve 12-14 yaş olmak üzere iki farklı yaş grubuna verilecek eğitimlerin her biri iki saat olacak ve 2021 yılının Haziran ayına kadar devam edecek. Bu süre zarfında öğrenciler, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki eğitimlerinde nasıl ilerleyecekleri ve Bilişim alanında kariyerlerini nasıl devam ettirecekleri konusunda alanlarında uzman mentörlerden rehberlik ve bilgi alacaklar. Eğitimin tamamlanmasının ardından öğrenciler tarafından geliştirilen projeler www.future4girls.com adresinde sergilenecek.