Dell ile 5G Teknolojisine Yolculuk

Enterprise Next olarak Mobile World Congress’te Dell Technologies standını gezme şansı bulduk. Ürün demolarına katılarak sorular sorma şansımız oldu. Sanal bulut ağları, donanım hızlandırma, tümleşik uç nokta yönetimi, tele-sağlık gibi birçok örnek olayı incelemenin yanı sıra VR drone demosunun keyfini çıkardık. İşletmelerin 5G süreçlerine nasıl hazırlanmaları gerektiğinin VMware ile birlikte açıklandığı anlara tanık olduk. IoT’nin geleceğin şehirlerine olan etkisinin 5G ile birlikte ne kadar hızlanacağını gözlemledik. Bu gözlemlerin sonucunda edindiğimiz izlenimlerimizi ve notlarımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Telekomünikasyon şirketleri ve diğer sektörler 5G’ye geçiş yapmaya hazırlanıyor. 5G’nin vaat ettiklerinden yararlanmak için gerçek zamanlı veri analizinin çok büyük önem taşıdığı görülüyor. Tüm dünyada telekomünikasyon altyapısını 5G hızları ve iş yüklerine uyarlamak odak noktası haline gelmiş durumda. Bununla birlikte, hizmet türlerini zenginleştirmek ve yeni hizmetler sunmak da önemli hedefler arasında. Ancak kullanılabilirlik ölçeklerini yükseltmek için 5G’nin sunduğu tüm potansiyelden yararlanacak şekilde hızlı bir veri stratejisi oluşturmak tüm telekomünikasyon şirketlerinin yapılacaklar listesinde yer alıyor.

Kısa bir süre önce, tüm telekomünikasyon şirketleri ve iletişim hizmeti sağlayıcılar (CSP’ler) için büyük veri ya da büyük veri kümelerini işlemek önem taşıyordu. Şimdiyse söz konusu olan büyük veri değil, hızlı ve akışkan veri. Ve bu veri analizlerinin büyük veri kümelerine gerçek zamanlı olarak uygulanması gerekiyor.

5G’nin Altyapı İhtiyaçları Önceki Nesle Kıyasla Çok Farklı

Yazılım tanımlı altyapıların mobil hizmetlerin ulaştırılmasını otomatize eden yeni dağıtık mimarilere ihtiyaç duyan 5G, içine gömülü iş zekası çözümleriyle üst seviyede hizmet vadediyor. Yeni gelişmeler, klasik telekom operatörü ekosisteminin tek amaçlı cihazlar ve yazılımdan, çok amaçlı, standartlara dayalı ve ortak API’lere dayanan yapılara geçilmesini zorunlu kılıyor.

Yaklaşık 10 yıldır süren mobil platformlardaki dönüşüm 4 ana temel üzerinde şekilleniyor:

  • Dijital dönüşüm – Veri analitiğinin ve yapay zekanın ticarileştirilmesi. İster otonom araçlardan ister artırılmış gerçeklik ya da IoT’den söz edelim, merkezinde 5G bulunan tüm işlerde akıllı nesneler nedeniyle patlama yaşanan devasa veri hacimlerinin ulaşım, birleştirme, işleme ve tepki verme süreçlerine ihtiyaç duyulacak. Yeni nesil mobil çözümlerde ilk kez ağ geliştirmesinin gelir sağlayan dijital hizmetler üzerine olacağı görülüyor.
  • BT dönüşümü – Otomatize edilmiş süreçleri destekleyecek altyapıların modernleştirilmesi. Yeni etkileyici birçok örnek olayı MWC’de inceleme şansı bulduk. Tüm bu etkileyici yapıların artık eski sistemler üzerinde çalışamayacağına tanık olduk. Hizmetler ve altyapıyı bir araya getiren dikey olarak entegre edilmiş ağlar inşa edilmeli. C-RAN, uç nokta, telekom ve genel bulutun birlikte olduğu tamamen entegre çalışan sistem, çoklu bulutun geleceğini oluşturacak ve gerçek zamanlı işlerin yürütülmesine olanak tanıyacak.
  • İş Gücü dönüşümü – Yeni altyapı kapasitelerinin kullanımına uygun araçlar ve yeteneklerin geliştirilmesi. BT dönüşümü, ancak işgücünün bu dönüşümün avantajlarından yararlanabilmesiyle mümkün olacak. Bulutun içine doğan, yatay 5G ağları, 4G’de olduğundan çok daha farklı işlenecek. Operasyonel mükemmeliyet için işin içerisine veri bilimi ve bilgisayar biliminin sağladığı bilgi birikimi girecek.
  • Güvenlik dönüşümü – Bir katman yerine, tüm hizmet ve süreçlere doğal olarak entegre olması. Bu hizmetler, altyapı ve iş gücü değişimi, eski usul güvenlik çözümlerinin sağladığı tek katmanla halletmek mümkün değil. Ağ ve güvenlik birlikte gelişiyorlar ve 5G, bu gelişimden faydalanıyor. 5G ağların ticarileşmesinde güvenliğin, özellikle hizmet olarak güvenlik çözümleriyle tüm hizmetler, altyapılar ve süreçlerde olacağı gözleniyor.

Tüm bunlar yeni gereksinimleri ortaya çıkarıyor:

  • Açık, standartlara dayalı yapılar,
  • Çoklu bulut ortamları,
  • Ölçeklenebilirlik,
  • Güvenlik,
  • Sanallaştırma,
  • Otomasyon,
  • Uç noktaların dahil edilmesi.

Tüm bu gereksinimler Dell Technologies’in yıllardır sunduğu veri merkezi konseptlerinde yer alıyor. Cihazdan uç noktaya, merkezden buluta, tüm yeteneklerin her yerde benzer performansı sunması gerekiyor. Dell Technologies tüm bu altyapıda kritik rol oynayarak 5G ve uç nokta kurulumlarının kusursuz oluşturulmasına olanak tanıyor.

Dell EMC ve VMware, 5G’ye hazır platformlar için önemli bir rol üstleniyor. Hem donanım hem de yazılım desteği mobil operasyonların otomatize edilmesi ve hızlanmasının yanı sıra optimize ekonomik şartlarda en üst düzey kullanıcı deneyimi sunulmasının önünü açıyor.

Son olarak sizi Dell Technologies MWC 2019 standından görüntülerle baş başa bırakalım.