Değişen iş hayatında hedef ve sonuç odaklı yenilikçi çalışma felsefesi olan OKR ile şirketlerin tüm ekipleri için “kutunun dışında düşünmeyi” nasıl mümkün kılacakları OKRX Zirvesi’nde masaya yatırdı.
36 ülkeden 700’den fazla katılımcının izlediği online etkinlikte konuşan Talentmelon kurucusu Sure Köse Ulutaş, “Günümüzde çalışanların yanı sıra şirketlerin de çıktılar yerine etkilere odaklanması önem kazandı. Bunun yolu ise doğru hedefler belirlemek ve bu hedeflere odaklanabilmekten geçiyor. İşte tam da bu noktada gerçekten önemli olana odaklanma sanatı OKR devreye giriyor” dedi.
Çalışma kültürünün dönüşüm sürecinde amaçlara ve ölçümlenebilir neticelere odaklanan çalışma felsefesi OKR’nin şirketler tarafından kullanımı giderek yaygınlaşırken; dünyaca ünlü uzmanların yanında alanında lider konuşmacıların katıldığı OKRX Zirvesi, Talentmelon ev sahipliğinde GTMHub ana sponsorluğunda online olarak gerçekleşti. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte “kutunun dışında düşünme” teması çerçevesinde “Şirket içi anlamlı amaçlar nasıl belirlenir? OKR nasıl yazılır? Ekipler kutunun dışında düşünmeye nasıl teşvik edilir? OKR’ye geçiş için şirketiniz ne kadar hazır? OKR ve performans yönetimi sistemleri arasında nasıl bir ilişki var? OKR bireysel performansı ölçmek için bir araç olarak kullanılmalı mı?” gibi birçok soruya yanıt arandı.
36 ülkeden 700’ün üzerinde katılımcı izledi
36 farklı ülkeden 700’ün üzerinde katılımcının izlediği etkinlikte; Ben Lamorte, Christina Wodtke, Bart den Haak, Ian Harvey, Seval Gökçeler, Gökhan Güney, Daniel Montgomery, Hannes Albrect, Omid Akhavan, Elie Casamitjana, Melanie Wessels, and Lamia Moussaoui gibi alanlarında uzman OKR koçları konuşmacı olarak yer aldı.
Düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sure Köse Ulutaş, Türkiye’de pek çok şirketin amaç ve netice odaklı bir kültür oluşturmak için OKR yaklaşımını benimsemeye başladığını söyledi. OKR ile kurumların gerçek anlamda önceliklerini belirlediğinin altını çizen Ulutaş, şirketlerin en önemli olana odaklanmanın yanında hızlı değişen iş dünyasının dinamiklerine de ancak “kutunun dışında düşünerek” ulaşılabileceğini söyledi.
“Şirketlerin çevik yapıda olması önem kazanıyor”
Önceliklere giden yolda ekiplerin neye ihtiyacı olduğunun ve elindeki yöntemlerle nasıl hedefe ulaşılabileceklerinin OKR ile ortaya konulduğunu ifade eden Ulutaş, “Böylelikle doğru ve ölçümlenebilir hedefler belirlenirken; şirketin vizyon, misyon ve stratejisi kısa vadeli operasyonel planlama etkin hale gelebiliyor. Ekiplerin bu kolektif yaratıcı gücün etrafında odaklanabilmesinin ise ancak güven kültürü ile mümkün olduğunu biliyoruz” dedi. Şirketlerin çevik yapıda olmasının giderek önem kazandığının altını çizen Ulutaş, şöyle devam etti: “OKR tam da bu noktada imdada yetişiyor. Şirket bünyesindeki her ekip kısa dönemli ve sık sık gözden geçirilen amaçlarda ilerleme olup olmadığını kolay bir şekilde ölçümleyebiliyor ve kutunun dışındaki fikirleriyle bütüne katkıda sağlıyor.”
“OKR acil olanda değil önemli olanda işe yarar”
Radical Focus’un yazarı ve Silikon Vadisi’ndeki pek çok başarılı girişimin de kurucularından olan Stanford Üniversitesi Profesörü Christina Wodtke, “OKR’ler acil olanda değil, önemli olanda işe yarar. Bir yol haritanız olduğundan ve ekiplerinizin veri odaklı, otonomi sahibi ve mental olarak kendilerini güvende hissettiklerinden emin olun” derken, dünyada en çok OKR koçluk deneyimine sahip olan kişi ve OKR Mentors’un kurucusu Ben Lamorte ise OKR’yi hayata geçirirken ve önceliklerimizi belirlerken sormamız gereken en doğru soruyu paylaştı: “Bu neden şimdi önemli?”
OKR’ye erişim kolay, uygulaması zor
Agile Strategies’in kurucusu Daniel Montgomery de OKR’nin stratejinin ikamesi olmadığını vurgulayarak, OKR’lerin strateji yönetim döngüsündeki eksik halka olduğuna işaret etti. GTMHub Kurucu Ortağı Evan Campbell “OKR’ler kolaydır, uygulaması zordur. Şirketlerin yüzde 72’si ilk denemede başarısız oldu” derken, LCW Strateji ve Dönüşüm Lideri Gökhan Güney de “OKR’lerde sürekli geri bildirim döngüsünün kullanılmaması, sonrasındaki süreç için işe yaramaz ölü bir araç haline gelecektir” şeklinde konuştu.
Son olarak Garanti Bankası İş Birimleri Lideri Seval Gökçeler ise şunları söyledi:
“OKR pilot çalışmasıyla ekiplerimiz ortak hedeflerimizi içselleştirdi. Metriklerle birlikte darboğazlar görünür hale geldi. Özellikle veri okumaktaki yetkinliklerimizin ekiplerde geliştiğini gördük.”