Bulut bilişim pazarının 2023 sonuna kadar 591 milyar dolara ulaşacağını belirten uzmanlar, KOBİ’lerin, son yıllarda bulut teknolojisi kullanımını artırdığını söyledi. Onay, KOBİ’lerin buluta geçişte dikkat etmesi gerekenleri de açıkladı.
Bulut teknolojisinin KOBİ’lerin verimliliklerini artırarak maliyetleri azaltmalarına yardımcı olduğunu vurgulayan DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Ayrıca, iş süreçlerini daha verimli hale getirerek rekabet avantajı sağlar. KOBİ’ler, bulut teknolojisine geçiş yaparken, güvenlik, uyumluluk ve maliyet gibi faktörleri dikkate almalı. Gartner’ın Ekim 2022’de yaptığı bir araştırmaya göre, bulut bilişim harcamaları dünya genelinde 2021 yılında 412 milyar dolara ulaştı. 2022’de ise 495 milyar dolarlık bir pazara dönüştü. 2023 yılı bulut bilişim açısından çok daha hızlı ilerliyor ve yıl sonunda bulut bilişim pazarının 591 milyar dolar değerine ulaşması bekleniyor.” dedi.
KOBİ’lerin bulut teknolojisine geçiş yaparken dikkat etmeleri gereken bazı faktörleri ihtiyaçları belirlemek, güvenlik, maliyet hesabı, uyumluluk, geçiş stratejisi olarak sıralayan Onay, “KOBİ’ler yapılacak doğru araştırmalar ve oluşturulacak doğru stratejilerle, bulut teknolojisinin getirdiği avantajları en iyi şekilde kullanabilirler. Bulut teknolojisi, KOBİ’lerin çalışanları arasındaki işbirliğini kolaylaştırır. Dosya paylaşımı ve ekip çalışması, bulut hizmetleri sayesinde daha kolay hale gelir. Departmanlar birbirleriyle daha rahat ve daha etkin bir iletişim kurmaya başlar. Bulut, KOBİ’lerin işletme yönetiminde kullanabilecekleri verimli ve uygun maliyetli bir teknolojidir. KOBİ’lerin işletmelerindeki teknolojik altyapı maliyetlerini azaltarak, verimliliklerini artırarak, veri güvenliği sağlayarak ve işbirliğini kolaylaştırarak rekabet avantajı kazanmalarına yardımcı olur” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA ile KOBİ’ler, çok sayıda giderden tasarruf ederken, verimliliklerini de büyük oranda artırabiliyorlar.