2015 yılından bu yana kurum arşivleri ve Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlanmış olan özel koleksiyonlar üzerine kataloglama ve dijitalleştirme çalışmaları sürdüren Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi, 20 Ekim 2017 tarihinde “Dijital Çağda Arşivler ve Kültürel Miras’’ başlıklı bir konferans düzenliyor.
“Dijital Çağda Arşivler ve Kültürel Miras” başlıklı konferans farklı uzmanlık alanlarına sahip isimlerin katılımıyla, ülkemizde son dönemde arşivleme ve dijitalleştirme alanında yaşanan gelişmeleri tartışmayı hedefliyor.
Konferansta ele alınacak konular arasında; ‘’Türkiye’de arşiv geleneği ne şekilde devam ediyor ve gelişen bilgi teknolojileri bu geleneği nasıl dönüştürmekte?’’, ‘’Arşivcilik alanında yapılmış olan hukuki düzenlemeler ne tür avantajları ve kısıtlamaları içeriyor?’’,’’Arşivlerde ve arşiv üzerine çalışan arşiv uzmanlarının, kütüphanecilerin, akademisyenlerin ve küratörlerin, kurum hafızasının ve toplumsal hafızanın oluşturulmasındaki rolü ve önemi nedir?’’, ‘’Arşivleme ve dijitalleştirme çalışmalarında teknik kriterleri belirlerken nasıl bir yol izlenmeli?’’, ‘’Arşivleme ve dijitalleştirmede kullanılan yeni bilgi teknolojilerinin ve sistemlerinin akademik çalışmalara katkısı nedir?’’ gibi başlıklar yer alacak.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz ve Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkez Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın açılış konuşmaları ile 20 Ekim’de Albert Long Hall’de (Güney Kampüs) saat 09.30’da başlayacak konferans kapsamında ‘’Türkiye’de Arşiv Geleneği ve Hukuki Tartışmalar’’, ‘’Dijitalleşme, Yeni Bilgi Teknolojileri ve Akademik Çalışmalara Katkısı’’, ‘’Arşivlerin Düzenlenmesi, Görselleştirilmesi ve Ulaşılabilir Kılınması’’, ‘’Özel Koleksiyonlarda Kataloglama, Sayısallaştırma ve Konservasyon’’ başlıklı oturumlar düzenlenecek.
Konferansa Topkapı Sarayı Müzesi, İSAM Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi, SALT, MSGSÜ Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Koç Üniversitesi ANAMED, Marmara, Bilgi, Kadir Has ve İstanbul üniversitelerinin de aralarında yer aldığı kurumlar ve merkezlerden temsilciler katılacak.
Konferansa katılım için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.