Artiox’tan Ahmet Oran’ın Eserine Yatırım Fırsatı

Hedef Holding’in finans ve teknoloji alanındaki ses getiren yatırımı Artiox, sanat yatırımcılarına yönelik eser arzlarına devam ediyor. Artiox, Picasso’nun La Danseuse Naine ve Tete D’Histrion eserlerinden sonra şimdi de dünyaca ünlü Türk ressam Ahmet Oran’ın eserini satışa sunuyor.

Finans ve teknoloji öncelikli birçok alanda yatırımları bulunan Hedef Holding’in geçtiğimiz yıl yatırım yaptığı orijinal ve yerli girişim Artiox, dünya çapında soyut tablolarıyla ünlenen Türk ressam Ahmet Oran’ın 190×250 cm’lik ebatlarıyla en büyük eserlerinden olan 2009 tarihli eserini 6 Mayıs’ta 250 bin TL değer üzerinden satışa çıkaracak.

Artiox platformunda listelenen sanat eserlerinin eksper onaylı, sigortalı ve her esere özel bir Token’ı bulunuyor. Böylece kullanıcılar, tek bir sanat eserine yüklü miktarda fon ayırmak yerine kendilerine bir portföy oluşturabiliyor, 7×24 anlık olarak eserlerin değerlerini hisse senedi piyasası gibi izleyebiliyor. Yeni nesil sanat yatırım platformu Artiox, bu sayede daha önce sadece yüksek gelirli zümrelerin yatırım yapabildiği sanat eserlerini, küçük yatırımcıların da yatırım yapabileceği bir alana dönüştürüyor.

Ressam Ahmet Oran Artiox ile ilgili şunları söyledi:
“Sanat yatırımının Artiox’un güvenli akıllı kontratları aracılığıyla kitlelere yayılması ve bunu blokzincir teknolojisi ile bir Türk girişiminin gerçekleştirmesi oldukça değerli. Aynı zamanda sanat ve finans dünyasını böylesine birleştirmesi çok küçük miktarlarla dahi eserime tokenlar aracılığıyla ortak olunabilmesi herkes için sanat yatırımını ulaşılabilir kılıyor.”

‘Sanat Yatırımı 3.0’ konseptini hayata geçiren girişimin son değerlemesi ise 2,5 milyon dolar. Artiox şu ana kadar değerlerinin toplamı 1,5 milyon TL olan 11 farklı eser arzı gerçekleştirdi ve yayına geçtiği günden bu yana 25 milyon TL üzerinde hacim gerçekleştirdi. Arz ettiği eserler arasında ise Pablo Picasso, Devrim Erbil, Ahmet Güneştekin gibi sanatçıların eserleri yer alıyor.

Artiox Kurucu Ortağı Tuncay Dakdevir sistem ile ilgili şu bilgileri veriyor: ‘Arkasında varlık saklayan kripto para üretimine dayanan bu sistemde, sunduğumuz tokenlar, değere dayalı bir yatırım aracı durumunda bulunuyor. Sanat eserini temsil eden tokenlar, blok zincir üzerinde akıllı sözleşmede eşlendiği sanat eserinin değerini temsil ediyor. Aynı zamanda akıllı sözleşmelerin belirlenen kurallar çerçevesinde ve değiştirilemez bir şekilde çalışması esere ait üretilen tokenların miktarının ve temsiliyetinin asla değişmeyeceğini kanıtlar nitelikte. Uzun vadede ise bu akıllı sözleşmelerde belirlenen finansal, etik ve sanatçının itibarını korumaya yönelik kurallar, maddi yatırımın ötesine geçen bir değer sistemi kurgulamaya da olanak tanıyor.’

Artiox’un bu sisteme en önemli katkılarından biri, tarih boyunca güvenli bir varlık saklama aracı olarak işlev gören sanat eserlerine yatırımı, küçük yatırımcı grubuna da yayarak sanat yatırımlarına duyulan iştahı artırmak oluyor. Bunun sanat yatırımlarında önemli bir hareket yaratması bekleniyor. Dünya üzerinde likit olmayan sanat varlıklarının değeri 3 trilyon dolar olduğu tahmin edilirken sanat pazarı hacminin 2021 yılında 65,1 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Artiox’un ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren bir girişim olmasının yanı sıra etkili yatırımcıların Artiox’a yaptığı yatırım da Artiox’un yeni nesil sanat yatırımcılığı alanında yarattığı inovasyona güveni yansıtıyor. Artiox, Mart 2021’de Keiretsu Forum Türkiye’den 7 milyon TL değerleme ile yatırım almıştı. Girişim, 2021’in Eylül ayında ise İdeal Finansal Teknolojiler’den 2,5 milyon dolar değerleme üzerinden yeni bir yatırım alırken Alesta ve Sertaç Özinal da devam yatırımında bulundu. Geçtiğimiz eylül ayından bu yana üye sayısını 15 kat arttıran Artiox çalışmalarına güçlü bir şekilde devam ediyor.

Online sanat pazarı tahminlerden hızlı büyüyor

Blockchain teknolojisinin yarattığı fırsatları yakından takip ettiklerini söyleyen Hedef Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Namık Kemal Gökalp, “Her zaman gelişim göstereceğine inandığımız fikirleriyle bizi heyecanlandıran girişim ve şirketlere yatırım yapmaktan, onlara destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Teknoloji ve finans alanlarındaki yatırımlarımıza geçen yıl kapsamlı sanat eseri yatırım platformu Artiox ile yeni bir halka daha ekledik. Dijital eserlerin alım satımına bambaşka bir soluk getiren NFT (Non-Fungible Token) gibi teknolojiler yatırımcıların ilgisini bu yöne çekiyor. Online sanat pazarının büyüme oranının yıllık yüzde 110, hacminin ise 2021’in ilk 9 ayında 22 milyar ABD dolarına ulaştığını görüyoruz. Büyüme oranları tahminlerin üzerinde ilerliyor. Teknolojinin girdiği alanlar hızla değer kazanıyor. Hedef Holding olarak özellikle teknoloji ve finans alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor, yatırımlarımıza bu doğrultuda yön veriyoruz” dedi.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?